用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 全港/區內小學排名一問
go

全港/區內小學排名一問 [複製鏈接]

17    0    0    0

回覆:SinmanL 的帖子

用升英中比率或一線學校比率就比較客觀。不過要注意有啲學校會將啲有開英文班既中學都當埋英中,用來做靚條數。

回覆:全港/區內小學排名一問

大家可以看看呢個

嘥氣……梗係睇hkpapa做果个表啦!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D22

kenwong888    發表於 16-6-6 22:00
peggy    發表於 16-6-6 21:14
karen55407    發表於 16-6-6 19:39
siden    發表於 16-6-6 17:10
mayyylai    發表於 16-6-6 16:26

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-6+16:26+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-06 發表

嘥氣……梗係睇hkpapa做果个表啦!
Agreed

SinmanL 發表於 16-6-6 17:17
哇~~真係list哂出黎﹗勁﹗就係因為睇校網會做數,所以睇下大家平時會以邊到搵一D中肯D既website做參考~~
th ...
EK上正料多的是,你要勤力d慢慢揾~

拔萃小學係另一間津校,唔係女拔萃小學,亦唔係男拔中學附屬小學喎!

呢個榜得啖笑,Openrice嘅學校版。對各項評分條件十分主觀,可以不理。

你重視排名,表示重視學術成就only? 那麼你有想想你的孩子適合讀什麼樣的學校嗎? 哪間學校可以幫助你去發掘子女潛能? 又或者跟你兒女需要配合嗎?

根本就沒有所謂排名榜! 最重要係你自己如何量度需要, 作出分級, 不是一味附和!  我並不認同小學階段填鴨式教育,反而學校重創意,德育,能啟發小孩子能力,發掘喜愛或所長還更優勝!

醒目開學勳章 王國長老

SinmanL 發表於 16-6-6 14:19
如題,其實我想問大家會以邊到既排名做參考?
http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearc ...
又係呢個由家長評級既排名, 睇完算數啦, 唔好咁上心.

真係要睇我諗 hkpapa 做既資料更準確.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

SinmanL 發表於 16-6-6 17:17
哇~~真係list哂出黎﹗勁﹗就係因為睇校網會做數,所以睇下大家平時會以邊到搵一D中肯D既website做參考~~
th ...
請教點判斷d website係中肯?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

餐廳有中西意法日,
點解要用北京填鴨同血鴨比較

好準確

你睇到嘅排行榜, 只係用佢列出嘅標準去排名,因為有很多數據其實是沒法從一大截學校方面得知(很多學校未必會透露! ) 可以排名根本是不准的! 評語更是得啖笑, 你只能夠看有公佈嘅資料來評估心儀的學校而矣.....

話說回來,如果你想試更多的學校,為何不在自己校網去尋找? 小學功課一般比較多,加上你又要課外活動,如果交通時間長,那小孩的生活我實在不敢想像! 只要多去附近學校看看,跟附近街坊聊聊,在家網上查考,你就會知道大概了!

我用過來人給你一點建議,如果小孩坐不定,不要找校風標榜嚴厲的, 一般小班活動教學的會比較好。特別小一階段,如果被懷疑為過度活躍兒,你就很麻煩了!

課外活動嘛......很多學校都是用抽籤形式,只有很小的學校是在標準課堂時間加設課外活動,這些你就在你網的學校自己查查。

其實學校都會想找在校外表現優異的同學幫忙比賽爭取成績 (很多時是你已經在外有優異成績), 不是你想像的替你培養學生在某方便成材! 所以,課外活動你預左靠自己吧!

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇住個表,係咪應該沙官小好過沙呂小?!(仲話好過舊油天~)

呵呵~ 睇下好喇!
恐龍家

天神點都排到十名內啦,  真係好搞鬼

karen55407  未去到  發表於 16-6-14 19:11

引用:呢個榜得啖笑,Openrice嘅學校版。對各項評

原帖由 Soundervolt 於 16-06-06 發表
呢個榜得啖笑,Openrice嘅學校版。對各項評分條件十分主觀,可以不理。

...
我都話呢個網害人不淺,仲要係search 第一位

‹ 上一主題|下一主題