用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校問題,真心想請教!
go

選校問題,真心想請教! [複製鏈接]

本人女兒性格算是樂天,現在正就讀一間IB國際幼稚園K3。本人和先生一向主張愉快學習,所以從小都沒有給她補習,即是興趣班也只是她最喜愛的畫畫班而且。
女兒很幸運,今年的小一派位,抽到了一條龍的st.mary學校,本應是開心,但我心知女兒的學習性格不是受谷的類型。所以我心偏向了一間比較開心的學校--啟基小學。
可能很多人都覺得應該讀st.mary,因本身我還有一個妹妹跟尾,而且6年後選中學不用再麻煩。
但我擔心,女兒學校讀書不開心,成績跟不上,會很辛苦。我更怕到時給學校勸退。加上,從小我也沒有為她補習,恐怕現在才開始,她會不習慣。其實我身邊有不少從小就給仔女補習的家長,為他們的仔女打好基礎。是否我太慢太傻了?沒有給女兒打好基礎?
真的很苦惱,求大家的幫助!謝謝!

hppa  Try SMCC  發表於 16-6-6 13:09
   0    0    0    0

引用:本人女兒性格算是樂天,現在正就讀一間IB國

原帖由 jessicalamyk 於 16-06-06 發表
本人女兒性格算是樂天,現在正就讀一間IB國際幼稚園K3。本人和先生一向主張愉快學習,所以從小都沒有給她補 ...
Take st Mary offer . Kids can adapt easily .
If really cannot cope , switch out later .
And having sibling advantage is so important , maybe your younger daughter is st Mary material le !

bboo1    發表於 16-6-6 12:55

回覆:選校問題,真心想請教!

超熟人在St Mary讀。

好熟朋友在啟基讀。

兩間學校中文和GS測考深淺完全兩極。

hkpapa852  超熟係  發表於 16-6-6 12:47

jessicalamyk 發表於 16-6-6 12:28
本人女兒性格算是樂天,現在正就讀一間IB國際幼稚園K3。本人和先生一向主張愉快學習,所以從小都沒有給她補 ...
如果妳真係好擔心無法適應傳統學校,妳應該諗吓去讀國際學校。否則去到啟基Happy完6年後升去B3中學,妳又接唔接受到?

Yanamami  啟基都唔-定band3吧~  發表於 16-6-6 13:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

原帖由 jessicalamyk 於 16-06-06 發表
其實關鍵不在之前有否補習。

關鍵在你係屋企有冇自己幫佢默下生字串下生字陪下讀;定係做完間IB幼稚園唔慌多嘅功課就已經乜都唔做。如果係後者,就無謂勉強投入相反的生活模式。

引用:Quote:jessicalamyk+發表於+16-6-6+12:28+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-06 發表
如果妳真係好擔心無法適應傳統學校,妳應該諗吓去讀國際學校。否則去到啟基Happy完6年後升去B3中學,妳又接 ...
係香港

除非你有錢讀IS或出國

否則小學happy完多數升中就唔會happy

mayyylai    發表於 16-6-6 16:14
Yanamami  Exactly  發表於 16-6-6 13:04
bboo1    發表於 16-6-6 12:57

St Mary 好多人想入都未必入到,既然上天有咁嘅安排,可以比你個女讀下先,除非真係好吃力,跟唔上,一年後才考慮安排去啟基插班都未遲……

引用:Quote:原帖由+jessicalamyk+於+16-06-06+發

原帖由 siden 於 16-06-06 發表
其實關鍵不在之前有否補習。

關鍵在你係屋企有冇自己幫佢默下生字串下生字陪下讀;定係做完間IB幼稚園唔慌 ...
IB 幼稚園應該係無功課

siden  點可以講到咁實呢?驚被插  發表於 16-6-6 13:01

其實愉快学习唔等於淨係玩玩玩,乜学術都唔搞吧~~我成日覺得好多人誤解左“愉快学习”~

AgapePa 發表於 16-6-6 12:59
IB 幼稚園應該係無功課
稈港有開辦IB既幼稚園好似無乜幾多間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔想讀,你又點解填呢間?試運?
讀IB幼稚園,應該英文水平高. 起碼英文科一定應付到. 只需追中文,數學.
小朋友變數大,可能谷得都未定

AgapePa 發表於 16-6-6 13:08
唔想讀,你又點解填呢間?試運?
讀IB幼稚園,應該英文水平高. 起碼英文科一定應付到. 只需追中文,數學.
...
其實中文先難追

抽中又唔讀,

回覆:AgapePa 的帖子

其實IB幼稚園都有功課,每日一樣是基本,亦有每星期、每月的親子功課、另加默書、看書報告、網上中英數活動…不過家長同學不做不交,學校不一定會追。

樓主你孩子學校IB的活動/功課/評核如何?

咁樓主覺得小朋友學術程度點?受吾受教?能否接受正常一個做一個小時功課、溫默書、溫測考?家長又願吾願意陪小朋友溫習、做功課?

31網你填得St Mary,就係中意佢好多野,但你無可能吾付出。啟基係happy school,但升中係好難好難去到St Mary同級的中學。

我是ftm,所以女兒功課一向自己教,但女兒做功課慢,不太專注。所以平日2樣功課時大約30-45分鐘才完成。假日比較多,5樣左右(包括閱讀中英文圖書),需要1個半小時至2小時才完成。但女兒耐性很好,做功課時從沒有發過脾氣。因我需要女兒做功課時理解和字體整齊,否則重做。
至於女兒中英數水平,其實是一般的。可能在家裡我比較少跟她溫習。在學校裡,也是中游份子吧。
本人住在31網,選st.mary是因為考慮到還有一個妹妹,加上是一條龍,所以才選擇的。

引用:我是ftm,所以女兒功課一向自己教,但女兒

我是ftm,所以女兒功課一向自己教,但女兒做功課慢,不太專注。所以平日2樣功課時大約30-45分鐘才完成。假 ...

有耐性的通常是聽教的好孩子。

但以佢情況我相信你同佢都唔會enjoy SM 生活。啟基收sibling好鬆手,只要不是太差好大機會收番。學樓上話齋,啟機要煩升中,band1率睇怕唔多令人滿意,你解決到升中迷思就啟基。否則...買定教材暑假啃吧

引用:我是ftm,所以女兒功課一向自己教,但女兒

我是ftm,所以女兒功課一向自己教,但女兒做功課慢,不太專注。所以平日2樣功課時大約30-45分鐘才完成。假 ...
另外,聽朋友說,st mary上年六月底有個唔知乜試要考

估今年都要

引用:Quote:原帖由+jessicalamyk+於+16-06-06+發

原帖由 siden 於 16-06-06 發表
另外,聽朋友說,st mary上年六月底有個唔知乜試要考

估今年都要
對!是一個編班試,所以我在苦惱中!如真的st.mary,那可能我開始要買練習給女兒,因她的中文閱讀理解不好。即使是選擇啟基,也需要開始練習吧!請問有什麼好介紹嗎?

試St Mary 吧。
唔掂才轉其他學校。
以IB幼稚園來看,英文ok,操下中文,如需要插班應該也有offer吧。

‹ 上一主題|下一主題