用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒上/下 VS 宣小
go

軒上/下 VS 宣小 [複製鏈接]

已有宣小BACKUP, 一心諗住為左細佬(10月龍B) 叩門軒上/下, 但身邊好多人話俾得起, 就一定宣小, 唔係俾唔起, 不過如果2個都讀私小會有D吃力, 而家雖然交左叩門表, 仲心大心細中。大家有冇意見?

佛朗多  軒小  發表於 16-6-6 23:18
hppa  軒小  發表於 16-6-6 13:12
   2    0    1    0

既然覺得吃力,就軒小啦……大前提係收左先得~

佛朗多    發表於 16-6-6 23:19

回覆:軒上/下 VS 宣小

交左表,收你瑞諗

echiang 發表於 16-6-6 11:32
已有宣小BACKUP, 一心諗住為左細佬(10月龍B) 叩門軒上/下, 但身邊好多人話俾得起, 就一定宣小, 唔係俾唔起, ...
吃力緊係軒小啦,冇咁大個頭真係唔好制呀! 其實你抽到邊間小學呀??

已有宣小BACKUP, 一心諗住為左細佬(10月龍B) 叩門軒上/下, 但身邊好多人話俾得起, 就一定宣小, 唔係俾唔起, ...
好果吃力, 就要努力叩軒小添。加上, 宣小好難考, 細佬唔一定考到, 返學一個東一個西, 仲麻煩。如果得一個, 就緊係宣小好啦。

湊大兩個,大把錢使,吃力就梗係軒小。讀到書,邊處都係精英。

兩間軒小只要攪掂4科, 視藝同音樂唔使操 (高小時都要識少少).

校內測考試要求點都無APS咁高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

朋友讀緊APS, 佢話學校教學方法其實都算傳統, 不過初小就功課唔係太多. 考試唔淺. 其實到左高小2間學校都要為左升中而搏命, 但軒小唔使錢同埋讀得好又大機會入皇仁, 仲有個細跟尾, 所以如果收就緊係軒小啦

我投軒小

軒小

自強不息 厚德載物

hkpapa852 發表於 16-6-6 11:57
兩間軒小只要攪掂4科, 視藝同音樂唔使操 (高小時都要識少少).

校內測考試要求點都無APS咁高
視藝同音樂唔使操 (高小時都要識少少) <---當真??...我識人加操...甚或背定構圖喎...但唔係軒小生

Yanamami  背……構图??  發表於 16-6-6 12:51

mcl203 發表於 16-6-6 12:27
視藝同音樂唔使操 (高小時都要識少少)
要特別高分嗰d,乜都要操嫁啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

操咩,精英班入哂皇仁還有位比隔離班。操返主科好過,因都多舊生和較多中產家庭。上面那班都競爭大。

引用:已有宣小BACKUP,+一心諗住為左細佬(10月龍B

原帖由 echiang 於 16-06-06 發表
叩到就當然軒小la,宣小有樂器,這些費用也不少,當然你可以外面玩合唱團訓練唱歌可以平d,我唔清楚這個。宣小課程比津校深,小朋友可能要補習,但如考到名列前茅比其他校易插班到名津。5、6年級的高小有補課,學費會貴d,你可以負擔到嗎?還有校車一d的雜費,唔覺唔覺也是$。不過軒小叩門好難,如果是我入到一定軒小,不如你想下叩唔到會否有能力讀宣小?

話事話,知有APS學生會申請插班軒小,為的是皇仁聯系位

軒小入到精英班會深過宣小一倍

反而係問兒女讀得上嗎?

karen55407  真唔真呀?  發表於 16-6-6 13:21

qualcomm 發表於 16-6-6 13:19

反而係問兒女讀得上嗎?
一倍? 點樣將兩間唔同學校嘅課程深淺去量化, 從而得出一倍嘅結論?

叩到就軒小,身邊朋友都頂唔順APS

引用:軒小入到精英班會深過宣小一倍 反而係問兒

原帖由 qualcomm 於 16-06-06 發表

反而係問兒女讀得上嗎?
官校課程會或有可能教深嗎?

謝謝各位意見!我地會努力!
其實音樂反而係我地鐘意宣小既地方,另外我地都考慮緊叩新基灣
‹ 上一主題|下一主題