用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田第一城的吕明才小学&耀中国际学校,哪个更好 ...
go

沙田第一城的吕明才小学&耀中国际学校,哪个更好

请问各位,我儿子这次小一派位派到沙田第一城的吕明才小学,但已经在耀中国际学校读了多年,应该怎么选择呢?哪个学校更有利于孩子学习呢?纠结中

hppa  totally different approach. if you can afford, stay in IS  發表於 16-6-6 09:36

引用:请问各位,我儿子这次小一派位派到沙田第一

原帖由 KITTY329 於 16-06-05 發表
请问各位,我儿子这次小一派位派到沙田第一城的吕明才小学,但已经在耀中国际学校读了多年,应该怎么选择呢?哪 ...
根本兩間完全唔同模式既學校,加上讀開耀中多年,轉local school大人細路都辛苦,仲要係間出名谷既津校,唔係經濟問題就當然留耀中啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:KITTY329 的帖子

有錢,當然讀耀中好啦!

恐龍家

回覆:沙田第一城的吕明才小学&耀中国际学校,哪个更好

你嘅情況,梗係yew chung

係耀中讀開,真係未必頂得順呂小。

Barbe    發表於 16-6-6 07:42

耀中

引用:请问各位,我儿子这次小一派位派到沙田第一

原帖由 KITTY329 於 16-06-05 發表
请问各位,我儿子这次小一派位派到沙田第一城的吕明才小学,但已经在耀中国际学校读了多年,应该怎么选择呢?哪 ...
我同你一樣,個女讀國際,派位抽中第一志願拔萃,又係唔知讀唔讀

KipperBB  If it is DPS, definitely NOT!  The workload is really terrible!  發表於 16-6-9 21:25

耀中啦。呂明才不適合你

KITTY329 發表於 16-6-5 23:59

耀中較適合妳兒子

耀中是最好的…

Jane1983    發表於 16-6-6 10:07

有得揀,紧係耀中。。。

呵呵,全是选耀中,其实耀中都是学繁体字,再加上识简体字的人看繁体字都没问题,耀中普通话上中文,一周有10堂,非常好的中文,程度也不浅,是全港国际学校最深的,甚至比传统学校也不逊色,英文更别说了,流利交谈已经没问题,只是没试过传统学校,有试下的冲动才报名大抽奖,只选了一个志愿一个学校,就中了,觉得运气不错,有点舍不得放弃.但更舍不得放弃耀中,除了作业少,其他都是优点,孩子非常快乐的成长.好中意动手动脑.

都心中有數咯,仲問乜嘢啫!係呀,運氣嘅嘢唔係成日有㗎!他朝一日,用盡嘅,咪用錢買囉!

一命二运三风水,四积阴德五读书!
感恩生命!

咁好好咁keep住啲123喇

能keep吗?又不是美元,拿着不用还在手?心中有善,一切自然来,还源源不断呢

引用:呵呵,全是选耀中,其实耀中都是学繁体字,再

原帖由 KITTY329 於 16-06-06 發表
呵呵,全是选耀中,其实耀中都是学繁体字,再加上识简体字的人看繁体字都没问题,耀中普通话上中文,一周有10堂, ...
咩叫「没试过传统学校,有试下的冲动」呢?你自己原校讀得好地地,唔係有心讀抽嚟做乜?集郵定想話俾人地知自己運氣佳?好多家長周圍撲緊學校去叩門㗎,唔讀就快放位,你都知四積陰德啦,唔好做自私既事!利申:非今屆升小一家長