用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校與$
go

名校與$ [複製鏈接]

https://www.facebook.com/YahooHongKongNews/posts/1338363382859615
點解,我女入不到名校,一定係冇$洗,首先冇$2500萬買樓,有佢講的興趣班,但洗唔夠佢多$。呢個世界都係$作怪。

hppa  It is not related. Lucky draw is purely luck. Cheer up!  發表於 16-6-6 00:07
   0    0    0    0

引用:https://www.facebook.com/YahooHongKongNe

原帖由 AHGU 於 16-06-05 發表
https://www.facebook.com/YahooHongKongNews/posts/1338363382859615
點解,我女入不到名校,一定係冇$洗 ...
唔好俾呢尐訊息影響到,養兒育女唔係有/用錢就一定搞得掂,父母用心了解兒童特質同需要,加上有效率地執行一套合適自己兒女嘅教育計劃,總比較只懂用錢去買硬知識嚟得更實際、更有效。

hppa  Well said  發表於 16-6-6 00:07
Barbe    發表於 16-6-5 20:54

Soundervolt 發表於 16-6-5 19:04
唔好俾呢尐訊息影響到,養兒育女唔係有/用錢就一定搞得掂,父母用心了解兒童特質同需要,加上有效率地執行 ...
前輩說得非常好

我女入"名校"(我心目中的)時,只參加了月費4百幾的芭蕾舞班

hppa    發表於 16-6-6 00:10
Yanamami    發表於 16-6-5 19:17

呢d大字標題年年-样,闷死了……唔講到禁誇張,好似楼上禁400蚊跳舞班,点吸睛呀?

回覆:名校與$

比佢入到,都要跟得上先得架。不過大把錢,可以專科專補。

引用:呢d大字標題年年-样,闷死了……唔講到禁

原帖由 Yanamami 於 16-06-05 發表
呢d大字標題年年-样,闷死了……唔講到禁誇張,好似楼上禁400蚊跳舞班,点吸睛呀? ...
有尐傳媒好鍾意散播有錢人欺壓普通人與及國內人趕絶香港人嘅訊息。我喺另一帖有講呢尐傳媒每年係派位日嘅報導都千篇一律,講來講去都係訪問尐家長(最好有鄕音或直程講普通話)用咗幾多錢學各種雜技去裁培小朋友同買咗層幾多錢嘅樓搬去名校網搶學位,但又唔會訪問下住美東村而抽到瑪利諾嘅家長。

Yanamami  咪係!  發表於 16-6-5 20:01

成日都要係EK同大家分享以下一段quote:

"God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference."

MrBeast    發表於 16-6-5 20:40
Jane1983    發表於 16-6-5 20:10

引用:成日都要係EK同大家分享以下一段quote:"God

原帖由 Yanamami 於 16-06-05 發表

有錢有資源,梗係方便,但教養孩童,邊有甘簡單!係就唔會有敗家仔!

Jane1983 發表於 16-6-5 20:15
有錢有資源,梗係方便,但教養孩童,邊有甘簡單!係就唔會有敗家仔!

古語有云:0生敗家兒,莫生蠢鈍兒。
不過今時今日,有可能係父母為左個仔入名校而敗哂fu身家

Jane1983    發表於 16-6-5 20:49

不要只著眼那位家長可以搬屋抽到名校,先諗下,香港地邊個人可以求其一擲$2500買間樓,佢d錢既來源,中國貧富懸殊的問題,從自身想到國家,真係悲從中來!

Yanamami 發表於 16-6-5 19:59

Free to use, not my copyright ......  

Yanamami  的確次次係你度copy出黎,就手~  發表於 16-6-8 22:29
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Soundervolt 發表於 16-6-5 19:04
唔好俾呢尐訊息影響到,養兒育女唔係有/用錢就一定搞得掂,父母用心了解兒童特質同需要,加上有效率地執行 ...

Yanamami 發表於 16-6-5 19:59

如果純粹以為用錢去入名校,不如直接讀國際學校啦,可以繞過唔讀本地課程、之後鋪路去外國讀仲好!

‹ 上一主題|下一主題