用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網中乙二三的
樓主: pure_carol
go

91網中乙二三的 [複製鏈接]

gc10272009 發表於 16-6-8 00:36
我地學校全部第一志願入唔到就去到好尾志願既寶校 一班有成十幾個入左寶校 so sad

...
想問你地是哪間幼稚園?

我乙二梁小入左。

the fung shui of the kindergarten is essential in the game of lucky draw.
my son has so many classmates got mcs, ls, 天神, st jo, st paul.
i live in shatin and also got 乙二梁小。

乙二朱小、乙二梁小?
咁樣很有趣,
咁d人選擇咗什麼呢?

回覆:91網中乙二三的

乙二朱小? 乙二梁小? 咁點解我地學校咁多入4寶?

引用:乙二朱小?+乙二梁小?+咁點解我地學校咁多入

原帖由 gc10272009 於 16-06-08 發表
乙二朱小? 乙二梁小? 咁點解我地學校咁多入4寶?
請問咩幼稚園?

引用:the+fung+shui+of+the+kindergarten+is+ess

原帖由 hkbabe 於 16-06-08 發表
the fung shui of the kindergarten is essential in the game of lucky draw.
my son has so many classma ...
請問那間幼稚園?

引用:上年我仔派位時,同班住91區同學仔有一半派

原帖由 py84ko 於 16-06-08 發表
上年我仔派位時,同班住91區同學仔有一半派去沙胡及田小,其餘派去寶校。有的一、兩個住88派去陳元喜及王賜 ...
我指衰貪心,除了家長太進取,放哂大熱頭三、四志願外。還有好多人唔填哂所有學校去份表裡,以為咁就唔會派比佢,結果派了一間完全冇填過的學校。

分享一個例子,真人真事,上年的,是我小朋友幼稚園同學仔,住91區,佢只有20分自行朱小抽唔到,到統一派位應該按自己心儀要填哂16間小學,但佢只填6間,甲一只填沙呂,甲二、三漏空,乙一至六,只填,沙呂、朱小、培基、一呂、沙循及田小。结果派去慈航!

咩叫寶校?

引用:the+fung+shui+of+the+kindergarten+is+ess

原帖由 hkbabe 於 16-06-08 發表
my son has so many classma ...

好多家長十下十下連表都唔識填又唔會去了解,以為甲一是第一志願,乙一是第二志願的.....

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+16-06-08+發表上年

原帖由 py84ko 於 16-06-08 發表
我指衰貪心,除了家長太進取,放哂大熱頭三、四志願外。還有好多人唔填哂所有學校去份表裡,以為咁就唔會派 ...
咁填真係自己攞梨煩,害左個小朋友

昵的真係睇運氣。今年91網好多人填2線乙一都唔入了

回覆:91網中乙二三的

下年要填比較好的寶校第一先穩入

helenmail421 發表於 16-6-12 14:17
下年要填比較好的寶校第一先穩入
唔想寶校,或者可以填借位學校

回覆 kaman710 的帖子

大埔過來? 可以....? 唔同區
‹ 上一主題|下一主題