用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各英文小學好還是大角咀天主教(海帆道)好 ...
樓主: ericasttong
go

聖芳濟各英文小學好還是大角咀天主教(海帆道)好 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

kittypmlau 發表於 16-6-6 15:39
小曳人,如果沙呂vs SFA你會點㨂?有龍年細仔跟尾。真係好想聴你意見!
當年班同學,當中有個媽,家姐讀緊SFA,細佬攞住SFA offer抽沙呂,中咗!但細佬一心同家姐返學,阿媽hold位hold到8月中... 好唔捨得咁放咗沙呂,佢仲要住隔離!

基本上,我認為除非你有特別原因,否則正路無細佬妹都應該揀沙呂!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

請問點解聖芳濟各英文小學和大角咀天主教(海帆道)應揀sfa?  二間差很遠嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

怪獸父母 發表於 16-6-6 17:51
回覆 小曳人 的帖子

請問點解聖芳濟各英文小學和大角咀天主教(海帆道)應揀sfa?  二間差很用嗎?

你試試check 一下大天中學派位..  我就唔係好覺有.....咁嘅情況,當然揀名校啦!

但沙呂唔同,牌面有中學 (每年約40個),仲有唔少外區全港性名校,派英中有接近6x%!

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

可以指教一下原因嗎?你的意見最中肯,你大囝讀過SFA,你又熟沙田網!

小曳人  你想問咩?  發表於 16-6-6 19:20

回覆 小曳人 的帖子

Thank you!

回覆:聖芳濟各英文小學好還是大角咀天主教(海帆道)好

所以SFA男生的升中最大戶已經係中環St Jo而唔係九華。甚至直屬的灣仔St Jo小嘅校長都喜歡收SFA嘅插班生

Jane1983 發表於 16-6-5 19:39
以前係Ek都聽到Sfa用家話吾谷、吾辛苦,功課唔係多,係有質素。

可能真係個別小朋友的資質和能力。識朋友 ...
可能我冇大蛇all旦的朋友,身邊的全部讀到金睛火眼,不過都可能係朋友自己過份谷太多補習、eca都未定。

Jane1983  朋友仔係小四左右,話係好嚴峻  發表於 16-6-6 21:55

回覆:kittypmlau 的帖子

選沙呂,放SFA的理由!

醒目開學勳章 貢獻勳章

kittypmlau 發表於 16-6-6 20:49
選沙呂,放SFA的理由!
呵呵~免費啦,有細跟尾啦,但就算無細..
你諗下無揀過仔,都有接近70% 英中,SFA揀人,教深,都係得未夠90%,你話邊間增值率高?
仲有個校舍~ 又泳池、又天文館,好大個操場!大SFA幾倍!
仲有,我住沙田區,其實我响沙田返工添!
我又鍾意男女校....

加上佢派外區成績真係沙田之冠!心頭高又有本事嘅,一樣大把出路!就算留响沙呂中,都very good啦!

仲未講,如果家長想小朋友做少d功課,只需簽隻龜....

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 16-6-6 20:06
可能我冇大蛇all旦的朋友,身邊的全部讀到金睛火眼,不過都可能係朋友自己過份谷太多補習、eca都未定。 ...

我識一個女孩子,玩乜都掂 (游水畫畫跳舞乒乓鋼琴合唱團etc),但讀書普通,媽媽一路同阿女講:考到100名以外,就要cut ECA,阿女又hea住讀,hea住過,仲要班長風紀,樣樣有份...
所以,真係好睇家長心態

恐龍家

引用:Quote:kittypmlau+發表於+16-6-6+20:49+選

原帖由 小曳人 於 16-06-06 發表
呵呵~免費啦,有細跟尾啦,但就算無細..
你諗下無揀過仔,都有接近70% 英中,SFA揀人,教深,都係得未夠90% ...
agree,完全諗唔到棄沙呂取SFA既理由!
你個朋友多年後有後悔嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

pekovian 發表於 16-6-6 21:42
agree,完全諗唔到棄沙呂取SFA既理由!
你個朋友多年後有後悔嗎?
唔敢問~ 當年佢放個位,係最係一個waiting 位,阿仔個好朋友接咗!人有私心,我當年都想佢快d放!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

Thanks

大家好,我很小發表意見,小兒讀 SFA 時,常來參考家長意見,雖然小兒已升中,但不時回來瀏覽。

小兒在 SFA 畢業,今年已中二,眨眼已數載。 想分享一個小故事,當年.小兒畢業,他有一位女同學,成績中上,派了去聖母玫瑰,年尾成績,卻名列前茅,全級第一。

想說的是,SFA 的升中派位亮麗,畢業的同學,也可以很快適應中學的學習環境。 以上可能是個別例子,以供參考。

kayomama 發表於 16-6-5 17:55
聖芳濟各是深水埗網,但網內中學無油尖旺咁好,只有博自行上區外band 1,可能也是博上九華為目標!反而新大 ...
一晚升B1中學比例平均70%+既私校同一間升B1中學~40%既津小?
升中網係一個考慮,不過升中唔一定要跟小學網,可用住址網,所以升中網唔係一個好大既問題,尤其入讀強校。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Cloudoom 的帖子

Sfa學術訓練好,這應該是公認的。

引用:Quote:原帖由+waynerooney+於+16-06-05+發

原帖由 benjuli 於 16-06-05 發表
你怎樣令小朋友名列前三茅,先可插走?
如果係SFA, 唔駛全級頭三名,全班頭3名新學年都已經能夠唔見咗人了,其實全級2x都已經可以了。SFA初小功課量真係唔多,但辛苦在課程極tight.你會覺得岩岩測完晒驗,吓又考試。岩岩考完試,吓又下一個學期測驗。

個人經歷,我無全天候貼身跟功課測驗,但佢地始終係初小,恆久力同專注力係會差d, 我作為父母要留意,見佢一頹就要哦下佢,我相信係咩學校讀都要,係SFA培養到良好既學習態度同應付壓力既能力係小朋友一身既財富,去到中學好,或者插到其他學校好都一身受用,邊度都會掂

小曳人 發表於 16-6-6 21:30
我識一個女孩子,玩乜都掂 (游水畫畫跳舞乒乓鋼琴合唱團etc),但讀書普通,媽媽一路同阿女講:考到100名以 ...
sorry , what is ECA ?

引用:Quote:小曳人+發表於+16-6-6+21:30+我識一

原帖由 claudialuk2011 於 16-06-07 發表
sorry , what is ECA ?
課外活動

如果讀書資質好,坐得定,SFA是很好的,基本一間資優學校,認授性亦高,你考到全級頭一浸內我相信很多名校會收。
但比較少注重音樂體育等活動,真係讀書為主。

‹ 上一主題|下一主題