用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小 vs 聖士提反女小
go

聖心私小 vs 聖士提反女小 [複製鏈接]

有朋友問應點揀?

他說他的小女孩鍾意學習、肯主動做功課、喜歡中英文讀寫、可迫可受到傳統田鴨教育、但心裡好動好玩男仔頭、有鬥心爭做最叻、但又未識面對挫敗。另外,小女孩繪畫、音樂都幾好,體育就average。

聖心私小要交學費,但上午半日制 (可在家吃午餐,因此不用交午飯錢),亦不用坐校車 (可步行回校,所以不用交校車費)。聖士提反女小全日制不用交學費,但要坐校車亦要在校吃午飯 (所以有相關費用)。

錢喺較secondary。主要想知那所更適合孩子學習發展。

另外想問:
聖士提反女小是否 P1 - P3 較輕鬆,但P4就開始谷爆?聖心私小則P1一開始就谷?
兩間小學是否每年都要求大量捐餞?
兩間小學是否又有舊生手袋黨?非舊生媽媽難以溶入?

hppa  聖提  發表於 16-6-4 18:59
   3    0    0    0

引用:有朋友問應點揀?他說他的小女孩鍾意學習、

原帖由 dolphinstrad 於 16-06-04 發表
有朋友問應點揀?

他說他的小女孩鍾意學習、肯主動做功課、喜歡中英文讀寫、可迫可受到傳統田鴨教育、但心 ...
聖堤(聽到都流口水)

原帖由 dolphinstrad 於 16-06-04 發表
有朋友問應點揀?

他說他的小女孩鍾意學習、肯主動做功課、喜歡中英文讀寫、可迫可受到傳統田鴨教育、但心 ...
聖堤軽鬆D,中學又收曬,又唔駛$,冇得輸

入到聖提更係選聖提啦,升中穏陣好多(成績若不太差),收番成數很高,唔使煩。

引用:入到聖提更係選聖提啦,升中穏陣好多(成績

原帖由 Wendyla 於 16-06-04 發表
入到聖提更係選聖提啦,升中穏陣好多(成績若不太差),收番成數很高,唔使煩。
...
Agree

回覆:聖心私小 vs 聖士提反女小

St Stephens.   學校環境都好好多啦。  係香港新鮮空氣係luxury.

我 識得細個讀 Sacred Heart的, 無一個帶自己個女去考聖心。相信 一定好難涯。

引用:St+Stephens.+++學校環境都好好多啦。++係

引用:Quote:原帖由+picture+於+16-06-04+發表St+

原帖由 SoLM 於 16-06-04 發表
聖提女唔同聖提
i know呀。  St. Stephens girls primary school唔錯架

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-04+發表聖提女

而家小女讀小一,都吾係好谷,都吾錯。

我鐘意聖提,傳統都是聖提比聖心難入。而且聖心私小其實跟津小差不多,慳番學費更好

我會選擇聖士提反,開心學校又唔洗交學費

聖士提反係一間好好的學校,學生活潑,學校又注重德育,壓力唔太大,升中有保障,真係唔使諗!恭喜哂!

抽獎中左聖提女小,超級開心

hppa  Congrats  發表於 16-6-4 23:27

引用:抽獎中左聖提女小,超級開心

一面倒聖提女小 ?!

jimmyveron 發表於 16-6-4 21:04
而家小女讀小一,都吾係好谷,都吾錯。

想確認你指的是聖提?

我個女現讀聖提小一,佢日日返學都好開心,老師用鼓勵方法,初初開學時,從與老師的傾談中覺得佢地好體諒小朋友現在還小,只要見到她們有進步,已經好值得高興。我見阿女成日有小禮物攞回家,是老師對學生的獎勵,她們很著緊的,自然會加倍努力。這比起測驗過深,不斷打擊小朋友,是不是更好呢?
聽朋友講小三小四會開始深,我覺得是需要的,而且寧願咁都好過小一咁細仲一舊飯咁就開始谷,小朋友家長都辛苦吧。

引用:Quote:jimmyveron+發表於+16-6-4+21:04+而

想確認你指的是聖提?
是啊,同埋認同下面家長所講

‹ 上一主題|下一主題