用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問呈分操卷班有無用?
樓主: mw7183
go

請問呈分操卷班有無用? [複製鏈接]

ANChan59 發表於 16-6-9 08:55
其實好簡單,拿起學校數學教科書,咪有出版社囉!就去書局搵同一出版社的補充練習。

多講-点讓人取經吧~~
我家两位小姐还真是两个做法两个心情……細的就如你所說,做-两份見好就收工,对她來說考試日子真的反而是最閒的~

大小姐嘛……还真是做到最後臨睡前才收工。先別論成效,就只是心理上大家好过点,算是將勤補拙吧~

你見那人給他十成他还你九成,就放过他吧~但你千辛万苦給了十成,他竟还你六成,那只好做足十二成,希望回个八成了……虽匀這是很蠢的做法。

BTW, 我反而是不同出版社的補充都抽來做,正正就想她見不同的題型和问法,不想熟口熟面的考不到真功夫。家裡補充練习高如山,但从沒-本是完全做完的。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-9+09:49+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-09 發表
我窮及懶嗎?!

我們的目標只是每科中上,我好知足㗎90+就OK!

Eat_Sleep_Play  你嘅要求都好......知足  發表於 16-6-10 12:56
王家爸爸  我既目標比你哋低,主科中上就可以。  發表於 16-6-10 09:18
Yanamami  我都係  發表於 16-6-9 10:25
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實自己跟到就最好嘅。外面點會幫你度身訂造吖,只有自己跟先做得到。出面啲補習班嘅同學仔來自不同學校,而間間學校都唔同玩法,咁補習班可以點操呢?咪就係出一份然後一齊做,跟住一齊對囉。做卷都做你大半堂,咁小朋友可以攞到幾多走呢?
雖然同小朋友溫書等於自己讀多次小學,但辛苦得黎你可以睇到佢有咩需要,再搵方法對症下藥,係好值得嘅。

Fayme  係!現正等待我的付出後的成果!  發表於 16-6-9 11:27
oldgamesman    發表於 16-6-9 11:23
>^^<

引用:其實自己跟到就最好嘅。外面點會幫你度身訂

原帖由 大貓媽媽 於 16-06-09 發表
其實自己跟到就最好嘅。外面點會幫你度身訂造吖,只有自己跟先做得到。出面啲補習班嘅同學仔來自不同學校, ...
學校附近果啲補習社話有學校既卷
因為佢有好多我仔學校既學生

Yanamami  呈分試都唔派卷,点解補習社会有既~  發表於 16-6-9 17:42
哲哲寫真 哲哲私相集

引用:Quote:原帖由+妹妹頭+於+16-06-08+發表回覆

原帖由 ANChan59 於 16-06-09 發表
其實好簡單,拿起學校數學教科書,咪有出版社囉!就去書局搵同一出版社的補充練習。
冇錯,我以前就係負責出 question bank 同測驗卷

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-06-09+發表其

原帖由 Chowying 於 16-06-09 發表
冇錯,我以前就係負責出 question bank 同測驗卷
你指在書商還是在學校?!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-6-9 10:09
我窮及懶嗎?!
你嘅理念同我個friend一樣,佢話小朋友一定要愉快學習,乜嘢叫愉快?攞100分咪愉快囉

Eat_Sleep_Play 發表於 16-6-10 12:59
你嘅理念同我個friend一樣,佢話小朋友一定要愉快學習,乜嘢叫愉快?攞100分咪愉快囉 ...
He was no need to drill or heavy revision ....
He could play soccer and TV games before and during exam period, he said it's happy learning !!!

引用:Quote:原帖由+Chowying+於+16-06-09+發表冇

原帖由 ANChan59 於 16-06-10 發表
你指在書商還是在學校?!
書商

Chowying 發表於 16-6-10 14:33
書商
Thanks.

Chowying 發表於 16-6-10 14:33
書商
唔關你事,我可能斷人衣食!  

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-9+09:49+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-09 發表
我近年的做法是溫晒書、工作紙最重要,再配合範圍自己出少少題目,一本新補充練習都無買,只用番大女留下來的一些閱讀理解

MC1128 發表於 16-6-10 14:56
我近年的做法是溫晒書、工作紙最重要,再配合範圍自己出少少題目,一本新補充練習都無買,只用番大女留下來 ...

我地唔洗温書,只係温工作紙~禁少野温我点可以俾好曰子佢过,梗係要做補充練习啦。詞語、四字詞仲可以出題俾佢,其他~唔好搞我了,懶人只好靠補充練习吧~英文同数就更甚。

MC1128  我都係出詞語,四字成語,呢啲跟學校課程,坊間無補充可買。其實好想唔出,但諗住仲有一個受惠,才頂埋佢:thinki   發表於 16-6-10 16:03

MC1128  我都係出詞語,四字成語,呢啲跟學校課程,坊間無補充可買。其實好想唔出,但諗住仲有一個受惠,才頂埋佢
每次考試就要我作呢d二、三百句,真係江郎才盡……

MC1128  我作最低數量啫你修成正果,甩身啦,可喜可賀  發表於 16-6-10 16:15

引用:Quote:Chowying+發表於+16-6-10+14:33+書商

原帖由 ANChan59 於 16-06-10 發表
唔關你事,我可能斷人衣食!
個 post 好長,我冇睇哂 純粹見到就搭兩句 我做果陣只係覺得依家 d 老師好幸福

引用:MC1128++我都係出詞語,四字成語,呢啲跟學校

原帖由 Yanamami 於 16-06-10 發表
MC1128  我都係出詞語,四字成語,呢啲跟學校課程,坊間無補充可買。其實好想唔出,但諗住仲有一個受惠,才頂埋 ...
嘩,2,3百句,我反而叫亞女自己上網揾。

我見阿女D同學去操卷, 又真係有時測考中左一D 閱讀理解..........不過都未必考到高分,因為只有文章一樣,問題不一樣又係唔識答了.......................

做多D練習好好,邊樣弱就多D這樣練習,我兩個仔都係咁,咁多年平時都冇補習淨係做練習,一樣次次考試考頭幾名.現在一個讀大學,一個讀英中

引用:做多D練習好好,邊樣弱就多D這樣練習,我兩

原帖由 pakkit1995 於 16-06-10 發表
做多D練習好好,邊樣弱就多D這樣練習,我兩個仔都係咁,咁多年平時都冇補習淨係做練習,一樣次次考試考頭幾 ...
但而家既練習一本好小有關果類既野
即系你可能要買好多本
例如標點符號一本練習得好小
又點直頭同學校唔同

哲哲寫真 哲哲私相集

回覆:mw7183 的帖子

報下都幾好,好過在家hea

‹ 上一主題|下一主題