用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 2016/17 P1家長揮手區
樓主: Blueng0420
go

2016/17 P1家長揮手區 [複製鏈接]

引用:我同事剛剛whatsapp恭喜我,話我地個校長以

原帖由 sabrinasmchung 於 16-06-07 發表
我同事剛剛whatsapp恭喜我,話我地個校長以前在男拔教英文?
新校長未去男拔做副校前,好似係銅鑼灣 st paul convent school 英文科主任。唔知會唔會再加強啲英文課程

回覆:2016/17 P1家長揮手區

大家好!仔仔將會係1E班,請多多指教。

hppa  Congrats  發表於 16-6-8 20:49

大家好!我仔仔也是一份子,多多指教!

hppa  Congrats  發表於 16-6-8 20:49

大家好,我仔仔也十分幸運成為喇沙一分子,期望讀得開開心心。我仔仔係1F 班呀。多多指教!

hppa  Congrats  發表於 16-6-10 00:07

貢獻勳章

各位大家好, 我代表本討論版歡迎大家, 並恭喜大家成為喇沙一份子.

我介紹一下自己先, 我係爸爸一名, 大仔書院F2 (小二插班), 細仔預備小六. 大家有乜唔明, 包括開學事宜, 歡迎在此發問. 我同其他有經驗的家長都會好樂意回答.

至於所有教育王國以外的群組, 恕請勿公開討論. 其實到咗開學後, 一定會有同班家長攪, 你地明嘅! 真係有唔明, 或唔方便公開, 就請 pm 我. 但有關學校的試卷, 就一律免問! 再重申一次, 我只係一個八掛嘅家長, 唔係學校代表, 亦同家教會無關, 只係將自己所知的同大家分享.   

hppa    發表於 16-6-10 00:09

引用:各位大家好,+我代表本討論版歡迎大家,+並恭

原帖由 joemyt 於 16-06-09 發表
各位大家好, 我代表本討論版歡迎大家, 並恭喜大家成為喇沙一份子.

我介紹一下自己先, 我係爸爸一名, 大仔 ...
多謝你既分享,喇沙既家長真係好nice。很開心有機會成為一份子😍

謝謝分享!請問小一有多少日要上運動堂?要買多少套運動服?兩套夠嗎?

請問小一放學後會有活動嗎?

我都想知!開始要考慮平日上的課外活動要不要改時間……

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:謝謝分享!請問小一有多少日要上運動堂?要

原帖由 ccmak2009 於 16-06-10 發表
謝謝分享!請問小一有多少日要上運動堂?要買多少套運動服?兩套夠嗎?

...
two pe per week

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:請問小一放學後會有活動嗎? +

原帖由 vivocity 於 16-06-10 發表
請問小一放學後會有活動嗎?
有,部份有多過—日嘅選擇,部份就只有—個選擇。

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

Thanks!

回覆:晴晴小B 的帖子

如果會加強也是好事,果日同事同我講喇沙英文其實教得唔深,返而數學就...

回覆:sabrinasmchung 的帖子

有冇家長暑假已開始搵補習?我自知囝囝數底唔夠,想幫佢在暑假期間打下底,果日喺門口接果D補習社傳單間間都話專補喇沙,唔知點㨂?

唔該晒

PE 衫起碼要二套,d 仔玩起上來好大汗...,

門口d 補習我唔覺同外面有咩分別, 除左貴過人

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:sabrinasmchung 的帖子

英文默書範圍升上去會慢慢多。。唔野小!
數無教快,但男校,男仔應該數較好,唔駛太擔心

恐龍家

Thank You!

想問下喇沙有無教快?有朋友話數學教快一個學期,1A 冊好快用完

醒目開學勳章 貢獻勳章

chumeme2015 發表於 16-6-22 20:23
想問下喇沙有無教快?有朋友話數學教快一個學期,1A 冊好快用完
1上A內容,好多响幼稚園已教,當然教得快啦!總之到年終學期尾都仲用緊下B啦!
話時話,男校,數學平均都好d,就算教快都唔駛太擔心,不過,LS無教快
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題