用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派得唔好互勉發洩區
樓主: urbanarea
go

派得唔好互勉發洩區 [複製鏈接]

引用:回覆+mymelody0701+的帖子 唔知道,+只知面

原帖由 karen55407 於 16-06-12 發表
回覆 mymelody0701 的帖子

唔知道, 只知面試時校長有問小朋友在哪返主日學, 校長是虔誠教友
謝謝你

回覆 Monet9090 的帖子

之前讀私幼? 叩到一二線真好,是那網架?

回覆 karen55407 的帖子

係你既始終係你既,聽到你的經歷好大鼓勵,之前讀那間私幼,學術咁好呢?

引用:回覆+karen55407+的帖子 係你既始終係你既

原帖由 happybbpig 於 16-06-12 發表

係你既始終係你既,聽到你的經歷好大鼓勵,之前讀那間私幼,學術咁好呢? ...
係學卷幼稚園,仲係happy school,香港創價幼稚園

沒外補?

引用:回覆+karen55407+的帖子 沒外補?

原帖由 happybbpig 於 16-06-14 發表

沒外補?
有學phonics,算外補嗎?

中,數,學校都唔淺,所以唔洗補,咁都ok喎

回覆:mymelody0701 的帖子

我女兒的情況一樣,超心痛

回覆:派得唔好互勉發洩區

大家有好消息未?
我個仔啲好多同學都入得番第一二志願。。

我女叩到一間2線校。仲有一間等緊2nd in, 如果聽日無call就無。

我仔仔剛叩到第一志願,好明白大家呢刻既心情,亦唔知講咩好,我自已未收到offer之前同自己講,個個人都可以放棄我小朋友,但我唔會,最worse寶校就寶校,我自已教好佢,栽培佢,唔洗比學費啲錢可以上興趣班,學英文,數學,一年後做得好再插班亦不無機會,但如果阿仔係二線學校都去唔到頭三,我會安份守己⋯⋯

樂樂0916  恭喜您叩到第一志願 我依家叩咗好多間都冇下文 心灰意冷,依家最壞嘅打算就係入抽中嗰間 ,呢一年係咁谷佢 如   發表於 16-6-22 15:39
AC100209  恭喜你囝囝,好叻呀  發表於 16-6-21 20:07

唔好灰。我好相信正能量影響一切,我仍然同個小朋友嘻嘻哈哈。。我食得瞓得。。因為我相信一定可以脱寶。。一路in...一路無學校收。。第一志願係最後先in..但就係叩到第一志願。。呢個除左我相信命運外。。更相信係之前既面試經驗,俾左小朋友最好既訓練。。我最壞打算都係插班姐。。件事永遠唔會去到最壞果步。。我同小朋友每次面試都係話去玩。。鍾意點玩都得。。玩到依家佢仲問我仲有得面試。。佢想去同小朋友玩,可以去學校睇圖書。。。我同佢講in曬啦。。佢仲有D失望。。。

做家長,呢個階段只係好小既事,好小既磨練。。仲有好多好多野等緊我地。。一定要堅持果種樂觀。。小朋友係絕對會感受到父母既擔憂,壓力,係會直接影響佢既表現。。真係覺得辛苦。。不妨去行下山。揾個地方大叫。。之後就重新振作。。你呢條路行左唔會無得著。。

‹ 上一主題|下一主題