用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34 網派位情況
樓主: ROCKMAMA
go

34 網派位情況 [複製鏈接]

回覆:34 網派位情況

我也明白的,如果留在一間與自己要求完全不符合的小學經歷6年,自己的心會一直鬱悶。不如,放開一點,看看星期六的家長會再決定吧!相信校長的課程講座會解開你的疑慮,如果真的不符合,繼續叩門。

我也明白的,如果留在一間與自己要求完全不符合的小學經歷6年,自己的心會一直鬱悶。不如,放開一點,看看星期六的家長會再決定吧!相信校長的課程講座會解開你的疑慮,如果真的不符合,繼續叩門。

引用:回覆+曼曼嘉嘉+的帖子 何小新校舍,前幾天

原帖由 Pinky88 於 16-06-10 發表
回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

何小新校舍,前幾天路過見到已建成,真是又大又優美!論外型,public primary schoo ...
不過,論顏色的配搭,聖十架靚過何壽南

曼曼嘉嘉 發表於 16-6-10 11:17
我也明白的,如果留在一間與自己要求完全不符合的小學經歷6年,自己的心會一直鬱悶。不如,放開一點,看看 ...
其實大家應該諗清楚自己想點, 要學校較關愛, 無咁催谷? 定係要升中派位表現較好?

基本上, 係呢區無一間係可以兩者兼得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

揀學校連校舍顏色的配搭也計算,

回覆:曼曼嘉嘉 的帖子

但何小啱啱先攞咗今年建築師學會嘅獎!

我女甲一陳瑞祺

引用:我女甲一陳瑞祺 +

原帖由 皮質醇 於 16-06-13 發表
我女甲一陳瑞祺
咁難抽都抽到 👍

引用:我女甲一陳瑞祺 +

原帖由 皮質醇 於 16-06-13 發表
我女甲一陳瑞祺
中甲一,真lucky

hkpapa852 發表於 16-6-10 11:23
其實大家應該諗清楚自己想點, 要學校較關愛, 無咁催谷? 定係要升中派位表現較好?

基本上, 係呢區無一間係 ...
我想問一下. 我抽到福馬, 有SFA 係手. 係咪SFA 好一點? 如果論近就是福馬近一點. 行路大約15分鐘左右. 請指教一下.

ce366 發表於 16-6-14 17:12
我想問一下. 我抽到福馬, 有SFA 係手. 係咪SFA 好一點? 如果論近就是福馬近一點. 行路大約15分鐘左右. 請指 ...
有冇弟妹? 經濟有冇壓力?

無既話, 選SFA.

雖則SFA既深水埗升中網對男仔無咁有利, 但你升中可以用番九龍城住址網, 一樣無問題.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問hkpapa852, 我抽到獻主聖馬善樂, 放棄黃大仙聖母私小, 等緊民小, 請問是否民小》聖馬》聖母? 謝謝!!

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝你呀.. 錦我去SFA ...

bobechristy 發表於 16-6-14 18:33
請問hkpapa852, 我抽到獻主聖馬善樂, 放棄黃大仙聖母私小, 等緊民小, 請問是否民小》聖馬》聖母? 謝謝 ...

聖馬善我無乜認識, 學校亦無乜升中派位資料可以參考, 但參校區內較出色既小學: CSK既升大派位表現, 大膽估計佢B1比例應只有3X%, 聖母應該會高D, 但如果最後想搏B1中學要轉網, 讀聖母就有可能要面對轉網跌band既問題.

民小一定係三間中既首選

bobechristy 發表於 16-6-14 18:33

請問hkpapa852, 我抽到獻主聖馬善樂, 放棄黃大仙聖母私小, 等緊民小, 請問是否民小》聖馬》聖母? 謝謝 ...

If I were you, RSL must be my B1 choice, especially holding OLPS as a backup.
(of course A1 is SMCS, MCS, etc)
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:請問hkpapa852,+我抽到獻主聖馬善樂,+放棄

原帖由 bobechristy 於 16-06-14 發表
據學校校訊資料,聖馬善樂升英中好似50一60%。

Hkbaba852和其他,多謝你們意見, 我見聖母小學大部分上聖母書院(b2), 所以寧願留係九龍城網, 博上b1中學。
Hkbaba 估計應該差不多, 因為聖馬善一級得3班, 1班精英班, 據聞精英班派位不錯。
另民小是心頭好, 因哥哥讀緊, 壓力不大又有b1中學~~

phinarto 發表於 16-6-17 19:32
據學校校訊資料,聖馬善樂升英中好似50一60%。
英中不等於B1中學

引用:Quote:phinarto+發表於+16-6-17+19:32+據學

原帖由 hkpapa852 於 16-06-17 發表
英中不等於B1中學
如何介定B1,B2,·⋯⋯?

引用:Quote:原帖由+Pinky88+於+16-06-10+發表回

原帖由 曼曼嘉嘉 於 16-06-10 發表
不過,論顏色的配搭,聖十架靚過何壽南
聖十架好唔好?

‹ 上一主題|下一主題