用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網派位情況
樓主: Cool-G
go

14網派位情況   [複製鏈接]

講開又講北官同愛官都有聯繫中學,
(當中只係皇仁是愛官有北官無), 有說北官近年變得麻麻
咁既前題下大家會選北官定愛官? 原因是...?

hohoho888 發表於 16-6-8 14:37
講開又講北官同愛官都有聯繫中學,
(當中只係皇仁是愛官有北官無), 有說北官近年變得麻麻
咁既前題下大家會 ...
呢兩間官校內涵其實差不多(師資), 硬件就愛官好好多.

不過我現實, 梗係要間升B1比例>50%既北官, 好過要間升B1比例~35%既愛官啦!

ykk9y    發表於 16-6-8 14:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-8 14:46

不過我現實, 梗係要間升B1比例>50%既北官, 好過要間 ...
更難明的是,硬件愛官好,師資差不多,生源隨機抽,那又是什麼原因導致北官又咁高B1比例???

bobbob  因為北官谷好多  發表於 16-6-8 17:45

不過我現實, 梗係要間升B1比例>50%既北官, 好過要間 ...
Good point!

ykk9y 發表於 16-6-8 15:07
更難明的是,硬件愛官好,師資差不多,生源隨機抽,那又是什麼原因導致北官又咁高B1比例???
...
香港升中派位, 我覺得最荒謬既一點, 就係: 分Banding既安排

升中分Banding, 係參考每間小學"前人"既成績嚟決定現在既學生Banding比例, 如果前人唔好, 後人就要尚災.

所以好多時係惡性循環, 導致強校越強(Band 1比例較高既學校), 弱校越弱.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

明白,

不過, 睇番今年派位, 北官似乎唔係救生圈..
本來諗住第日乙二放佢
14網真係無乜第二第三, 個個都第一唔入彈去唔知邊咁既..

另外, 想請教下筲箕灣官立中學同是愛官北官的聯繫中學, 筲官分比佢地既位係咪一樣? 即係假如是每間十個聯繫位, 是否愛官有十, 北官有十咁, 定係聯繫位 total 有個數, 聯繫小學中自己爭最高的果d先可以入? 即係聯繫小學之間之爭?

hohoho888 發表於 16-6-8 15:18
明白,

不過, 睇番今年派位, 北官似乎唔係救生圈..
我從來唔認為北官係救生圈, 我一向係叫人乙1選呢間. 我反而奇怪上幾年點解佢仲可以乙2仲入到咁唔受歡迎

sw_2013  滬江入Band1比率不比北官差, 請教為何你會取北官而放棄滬江?  發表於 16-6-8 17:22

hkpapa852 發表於 16-6-8 15:32
我從來唔認為北官係救生圈, 我一向係叫人乙1選呢間. 我反而奇怪上幾年點解佢仲可以乙2仲入到咁唔受歡迎
...
因為我見佢多位放比大抽獎, 所以諗住佢是水泡..

hohoho888 發表於 16-6-8 15:22
另外, 想請教下筲箕灣官立中學同是愛官北官的聯繫中學, 筲官分比佢地既位係咪一樣? 即係假如是每間十個聯繫 ...
中學聯繫位只會按中學校網, 如東區10個, 咁東區幾間聯繫學校就爭個10個聯繫位.

關於聯繫位既資料, 有興趣可以睇吓我個舊帖:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3105420

hkpapa852 發表於 16-6-8 15:35
中學聯繫位只會按中學校網, 如東區10個, 咁東區幾間聯繫學校就爭個10個聯繫位.

關於聯繫位既資料, 有興趣 ...
THANKS r!

回覆 dreamdream081 的帖子

我就喜歡半日校,小朋友集中精神讀書,下午就可以自由玩耍,或者看書,效率高

回覆:hkpapa852 的帖子

如果讀愛官而又住灣仔區,可否既用聯繫位又用住址抽皇仁?

mymelody0701 發表於 16-6-8 16:21
聯繫位係根小學升中網用, 如果升中唔用小學既升中網改用住址網, 係無得用聯繫位

mymelody0701 發表於 16-6-8 16:21

住灣仔區唔考慮軒官?

hkpapa852 發表於 16-6-8 14:11
10個QC位係4/5年前既前,QC減班之後只有7/8個聯繫位。另外亦有聯繫筲官中
上次簡介會校長好像話都有10個! (佢話考得頭10個男生就穩入)

回覆:hohoho888 的帖子

因為抽唔中,叩門又難

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-6-8+14:11+10個

原帖由 bobo101^*^ 於 16-06-08 發表
上次簡介會校長好像話都有10個! (佢話考得頭10個男生就穩入)
唔係瓜,若頭10係穩入,未試過失手,頭11打後又有抽QC, 即係11之後未必係B1就大煲鳥

bobo101^*^ 發表於 16-6-8 16:57

唔係呀!

個校長如果咁講, 証明佢唔知聯繫位係點運作.......

怪不得不少家長都唔滿意佢

bobbob    發表於 16-6-8 17:46

sw_2013  滬江入Band1比率不比北官差, 請教為何你會取北官而放棄滬江?

大家都搏滬江, 咁我放北官咁穩入囉.

反正兩間升B1比例都高,加上北官仲有聯繫B1中學, 升中保障高D

sw_2013  謝謝賜教  發表於 16-6-8 18:00
‹ 上一主題|下一主題