用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網派位情況
樓主: Cool-G
go

12網派位情況   [複製鏈接]

引用:QC+將來係唔係同+軒小唔同網+??+而家入軒小

原帖由 Bettylau 於 16-06-08 發表
QC 將來係唔係同 軒小唔同網 ?? 而家入軒小係唔係有少少蝕低 ?
軒小肯唔同QC網,就一早搬左啦,唔使講左咁多年,宜家校舍咁細都肯ko

回覆 Bettylau 的帖子

是呀,對於唔搭慣車的孩子,可能會有點累

hkpapa852 發表於 16-6-8 07:43
昨晚有家長係另一帖報料,有人乙2李賜豪都入唔到...... 12網越嚟越難玩了!
12網真係越嚟越難玩!

當年咩都唔識,又無上BK!從來無想過幼稚園係會唔收,於是報2間.到升小一時甲又得基本分,仲夠膽乙部填3間. 依家諗返起,真係手心都出汗!

missparent 發表於 16-6-8 22:41
12網真係越嚟越難玩!
今年有新變數,12網也不見得太難,今年小女間幼園8x%第一志願,太部份同學仔都非常滿意啊 !

hkpapa852 發表於 16-6-8 14:44
邊個話你知QC將來會同軒小唔同網?

同埋, 呢個將來係幾時呢?

年多前有消息傳出放風因為人口分佈灣仔區改變, 東區中學學位較大需求,  由天后開始劃界, 不過而家由銅羅灣道 CUT 柏景臺, 對面馬路咁怪 ?

遲 D 教育局係唔係維持就唔知喇 ?

Bettylau 發表於 16-6-9 17:20
年多前有消息傳出放風因為人口分佈灣仔區改變, 東區中學學位較大需求,  由天后開始劃界, 不過而家由銅羅灣 ...
請問係邊度傳出嚟既消息呢?其實你又知唔知,東區今年已經將一間小學兩間中學撥咗俾灣仔區呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Bettylau+發表於+16-6-9+17:20+年多

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
請問係邊度傳出嚟既消息呢?其實你又知唔知,東區今年已經將一間小學兩間中學撥咗俾灣仔區呢?
...
2016 年度小一入學小一學校網安排 《2013 年區議會條例 (修訂附表 1 及 3)令》(《命令》於 2014年 1 月 22 日獲立法會通過,天后和維園區議會選區將由 2016 年 1 月1 日第五屆區議會任期起,由東區轉到灣仔區。現時位於天后和維園兩個區議會選區的一所官立小學【即北角官立小學(雲景道) 】,將於2016 年 1 月 1 日起位處於灣仔區而非東區。 小一學校網基本上是按照地方行政區的分界而劃分,因此北角官立小學(雲景道)在「小一入學統籌辦法」(小一派位)下將會由 2016/17 由2016/17學年(即 2016 年 9 月開始的學年)開始,由 14 校網轉移至 12 校網。小一派位下的其他運作細節將維持不變。
for details please refer to:

http://www.npcvr.edu.hk/t1/a/2016.pdf

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/
http://www2.map.gov.hk/gih3/view/index.jsp

宮二 發表於 16-6-10 08:30
2016 年度小一入學小一學校網安排 《2013 年區議會條例 (修訂附表 1 及 3)令》(《命令》於 2014年 1 月 22  ...
呢樣我當然知, 我早在大約兩年前已在此發佈此消息:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2854518

不過, 呢個安排就係我講既: 東區將一間小學間中學撥給灣仔, 而唔係 Bettylau 講既東區中學唔夠位, 要問灣仔攞位.

所以我想知, 係咪有人有新既內幕消息呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

三個一都抽唔到Paul  cat😪😪,派左去嘉道理

引用:三個一都抽唔到Paul++cat😪😪

原帖由 小小倩 於 16-06-11 發表
乙一都收唔哂?

hppa  正常  發表於 16-6-13 21:31

回覆 missshasha 的帖子

乙一聖保祿,乙2寶血都唔中,跌到十一志愿😓😓

小小倩 發表於 16-6-11 21:41
今年乙一都唔得?

hppa  正常有唔入  發表於 16-6-13 21:31

missparent 發表於 16-6-13 20:33
今年乙一都唔得?
hppa, 可能早幾年出生率低,我個女係乙二入!

回覆 missparent 的帖子

呢幾年paul cat變化好大!我女04出生那年是15分自行入,跟着之後ㄧ年就要20分才入了。。。

回覆:dse2017 的帖子

回覆:dse2017 的帖子

渣華道官立上午及下午小學

cmchang0927 發表於 16-6-13 22:54

呢幾年paul cat變化好大!我女04出生那年是15分自行入,跟着之後ㄧ年就要20分才入 ...
我個女05,得10分所以一定係乙部先有份,我仲要唔知頭唔知路放乙二.  

下年開始轉全日制,所以可能多人選.

cmchang0927  反而D人以為轉全日搬去柴灣,估會少人選。。。。  發表於 16-6-13 23:01

cmchang0927 發表於 16-6-13 22:54

呢幾年paul cat變化好大!我女04出生那年是15分自行入,跟着之後ㄧ年就要20分才入 ...
六年級得120個人,中學比99個位,相比其他學校好仁慈啦!

另外中學上年又出咗2個狀元,可能又吸引咗一D人!

cmchang0927  很關愛的一間學校  發表於 16-6-14 01:57

引用:回覆+missshasha+的帖子 乙一聖保祿,乙2

原帖由 小小倩 於 16-06-13 發表
回覆 missshasha 的帖子

乙一聖保祿,乙2寶血都唔中,跌到十一志愿😓😓 ...
請問你乙三放什麼呢?

‹ 上一主題|下一主題