用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網派位情況
樓主: Cool-G
go

12網派位情況   [複製鏈接]

呢個網唔中乙一,是否便去了寶校?上年我朋友就是去左嘉道x,超級傷心!我朋友話12係咁!

回覆:missparent 的帖子

去年我20分已經唔入,另有朋友111都唔入了,所以都不只是今年乙1唔入到。

引用:呢個網唔中乙一,是否便去了寶校?上年我朋

原帖由 siukitty 於 16-06-14 發表
呢個網唔中乙一,是否便去了寶校?上年我朋友就是去左嘉道x,超級傷心!我朋友話12係咁! ...
的確係咁,愈來愈嚴重添

siukitty    發表於 16-6-14 13:02

siukitty 發表於 16-6-14 00:16
呢個網唔中乙一,是否便去了寶校?上年我朋友就是去左嘉道x,超級傷心!我朋友話12係咁! ...

勿介意我咁講,12網唔係咁,係佢唔好運 + 自己犯錯 而已

去左嘉XX,只得2個原因,佢一係對遊戲認識不足,一係就唔肯面對現實

有人咁填:

男仔 : 華上,華下, ST J, 軒官,軒銅,

女仔 : 馬利X,聖XX,聖YY,軒官,軒銅,

(死得最慘的,大部份都係咁樣排的)

在他們的心目中,李X豪,X血,云景北,呢D 2線少少但其實都OK既學校,已經是不能入讀的。

下游的 :黃卓X,寶各,李陛,嘉道X,更是填都不肯填 (但不填不代表不派比你,而是代表求奇派)

好肯定,你的朋友,冇好好利用 2,3,4,5 位,去發揮各位置既功能 - 冇落保險線,冇考慮最差能接受邊間

siukitty  同意保險線好重要,可能公。真係唔知咩學校可以做保險  發表於 16-6-14 13:05
siukitty  謝分享!  發表於 16-6-14 13:03

引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-6-14+10:30+編

原帖由 dereklg 於 16-06-14 發表
請問你知道雲北官其實會否差過另外一所北官呢?

回覆 dereklg 的帖子

其實機率有得計下.
當然最後派唔派到係天意.

引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-6-14+10:31+編

咁12網應該點排,若乙1唔揀寶血/李賜豪,可以確保唔會去嘉道理/李陞,相信不少家長都想知,唔使估估吓

zebrabb 發表於 16-6-14 10:34
請問你知道雲北官其實會否差過另外一所北官呢?

其實是前北官既下午校,情況同軒下變左軒銅,大同小異

雲北官其實會否差過另外一所北官(英皇道)------暫時數據,坦白講,係。但佢只不過第一年來灣仔網,會有一些變化的,.......另外,上天后上云景上到頂,交通不便,都是該校不太受歡迎的原因。

優點方面,佢聯係中學係筲官,金文泰,.......當然沒有軒官聯係QC咁巴閉。

但作為保險線,其實是上佳選擇。

某些家長打死都要華仁/ST.JO/馬利曼,心態不夠活,咁就冇法子啦

dereklg 發表於 16-6-14 10:48
一間一級可開4班既學校, 小六得番34個畢業生, 仲有升中派位中只派得4間B1中學12間非B1中學, 好難令我覺得佢水平可以同李賜豪同級嚟當防寶線喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

呢間在14網時一直都是三大冷門之一。。。自行收生都收不夠人。。。

引用:Quote:zebrabb+發表於+16-6-14+10:34+請問

你意思係咪揀冷門就穩入,唔使派去嘉道理或坊間評為同級既小學

若係,同揀乙12派去嘉道理,一樣咁穩陣噃~~~

引用:Quote:dereklg+發表於+16-6-14+10:48+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-06-14 發表
一間一級可開4班既學校, 小六得番34個畢業生, 仲有升中派位中只派得4間B1中學12間非B1中學, 好難令我覺得佢 ...

咁揀12網其他乙1穩入既小學可能仲好DD

事實上, 今年連乙2放李賜豪都入唔到, 仲有乜策略吖!

唔搏名校乙1直選寶血李賜? 就算係咁, 點都仲有人分唔到入寶校.

如果唔係12網做乜要咁多間學校去俾人抽?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-6-14 10:44
咁12網應該點排,若乙1唔揀寶血/李賜豪,可以確保唔會去嘉道理/李陞,相信不少家長都想知,唔使估估吓:funn ...

其實係冇祕密架,........咪就係果幾招囉。
關鍵只不過係要腳踏實地,不過份好高務遠,不自己呃自己,及調整心態至能夠接受的範圍內。

btw ,多了解各校,灣仔區其實好好,你細心睇,其實嘉道理/李陞,都有佢地可接受的地方。

到了最後的最後,我只有張X文真的不能接受,因為參觀過,就係感覺到個氣場,好弱,好弱,D學生係冇能量既。
不知算唔算歧視,有些小孩沒有爸媽

另外,小女也有2所私校BACKUP,所以大抽獎心態上都比較定。

hkpapa852 發表於 16-6-14 11:18

唔搏名校乙1直選寶血李賜? 就算係咁, 點都仲有人分唔 ...
即係建議還建議...自己行為变成反建議

hkpapa852 發表於 16-6-14 11:18

唔搏名校乙1直選寶血李賜? 就算係咁, 點都仲有人分唔 ...

當然有人係直選寶血/李賜豪啦

名唔名校,只不過是家長的虛榮,對小孩而言,合不合適與是否快樂,才是一生最關鍵

同埋,梗係有人分去"寶校"啦,........唔通你打算幫人幫到全港冇人入寶校咩 ?

dereklg 發表於 16-6-14 11:23
當然有人係直選寶血/李賜豪啦

名唔名校,只不過是家長的虛榮,對小孩而言,合不合適與是否快樂,才是一生 ...
咁點解你又搏到盡呢...私校back up與否....相信不是重點吧....可否分享吓
尤其是....成績 與 快樂學習....又未正式入小學...如何去取得平衡點

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-6-14+11:18+事

我見寶血派中其實也好,不過當然是津龍較為吸引,因為起碼有少70%機會煩升中呀

mcl203 發表於 16-6-14 11:32
咁點解你又搏到盡呢...私校back up與否....相信不是重點吧....可否分享吓
尤其是....成績 與 快樂學習.... ...
澄清一下,我根本都冇博到盡

只考了 3 間私校,INTERVIEW 用左3個星期六既少少時間,2間收,用來做支援,心理上會好過D

dereklg 發表於 16-6-14 11:38
澄清一下,我根本都冇博到盡
果2間私校不能提供快樂學習??...完全操控係自己手喎
反為去抽獎搏另一D快樂學習既津小....唔明??~~~
‹ 上一主題|下一主題