用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坑真vs民生
樓主: kk1025
go

坑真vs民生 [複製鏈接]

dw241404 發表於 16-6-14 22:41
係女仔,其實係好難揀,但我覺得個囡比較鍾意英語環境,所以民生每日三小時都有NET可能比較適合。加上我覺 ...
如果st cat 同學之園你會覺得貴既, 咁其實坑幼有學券做backup 點都好過民幼做backup,當然如果你唔係住將軍澳既話,新界區揀坑真幼同玩你個女冇分別...

回覆 cpychung 的帖子

係覺得st cat同lh貴左少少,但未至於應付唔到既。
我係住將軍澳,搭校車坑真車程比民生遠十五分鐘,頭站尾站既分別。其實係擔心坑真真係太淺,追post話k1都係學到g,我個囡pn都已學晒26個英文字母,我諗我未必接受到太淺......而且新制收生數據亦未有。我唔知個囡其實谷唔谷得,覺得比佢喺民生試三年都係好事,如果試左三年佢真係唔谷得,小學起碼知應該揀咩類型。

dw241404 發表於 16-6-19 21:16

係覺得st cat同lh貴左少少,但未至於應付唔到既。

如果你真係擔心坑真唔夠深既話,確實未必適合坑真,我亦明白你點解揀民生,事實上,幼稚園得三個鐘,你重視一方面,另一方面係一定有取捨,坑真既k1課程係主題式既,重視觀察,啟發同自理,你提到英文,我今日先發現我甚至連阿女英文響學校學到乜都冇問過佢,但我知道佢每日上堂都係好充實,而且好多野都係自己黎,阿女亦好鍾意返學,坑真學既係學做人學態度多於硬知識...至於民小始終唔係用家我就唔去評論

某程度上如果唔係target 坑真小,其實讀坑真真係會比人感覺唔太secure,但咁講番,你既然俾到錢讀冇學券既幼稚園,真係比唔起坑真小?只係幼稚園慳左既到小學還吧....再者坑真小既學生大部份係來自唔谷既坑真幼同堅真幼...始乎唔谷既幼稚園並唔會影響小學既成績...

引用:Quote:dw241404+發表於+16-6-19+21:16+回覆

原帖由 cpychung 於 16-06-20 發表
如果你真係擔心坑真唔夠深既話,確實未必適合坑真,我亦明白你點解揀民生,事實上,幼稚園得三個鐘,你重 ...
同意, 由真幼上真小的學生,很多成績反而比外來生還好呢, 相信真幼學生在幼稚園的三年並不是只學懂書本上的知識,他們是領會到學習的樂趣, 及學會掌握如何去學習及思考, 分辨對錯, 培養出正面的人生觀

回覆:kk1025 的帖子

女生一定揀坑真。

始終我覺得小朋友仲咁細個,真係唔想要佢過海返學,而且我都幾肯定未來十年我地都唔會搬去港島,何必難為個囡呢﹗我都覺得坑真係一間好學校,都好唔捨得,但始終要取捨,揀民生亦有一啲私人感情喺裡面,所以選擇未必係最理性。

由你地咁擁護坑真,就可知道坑真一定係一間好學校,先會有咁多用家撐佢。其實之前放每一個offer都好唔捨得,但都好快決定到。今次坑真vs民生係我hold得最耐既,但終於我上星期都放左坑真啦,相信個offer會落到一個比我個囡更想讀坑真既小朋友手上。

多謝你地一路提供咁多坑真既資訊,祝你地既小朋友都能夠開開心心升真小﹗

‹ 上一主題|下一主題