用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友有機會是資優嗎?
go

小朋友有機會是資優嗎?

小朋友10歲,ADHD+自閉症譜系,社交差。

最近發現他有特異功能:能夠於5秒內把一頁課本/作業內容印在腦中,之後把所有內容講返晒出來…用1小時把全本中文補充練習所有內容記在腦中。小朋友自己形容他的眼睛就是相機,把看到既內容拍照,之後存在電腦(大腦)裡。

另外,小朋友可以在家中"聽到"別人步出升降機後的腳步聲音而分辨是誰在走廊/回家。

請教一下各位,小朋友這樣會否有機會是資優?還是現代小孩大多都有各種"特異功能",這只是普通人一個?

回覆 scgift 的帖子

能理解課本/作業的內容嗎?完全能說出並不代表能理解。
學業成績怎樣?
好像以前小朋友讀卜卜齋,能把「三字經」、「千字文」全唸得啷啷上口,但其實不明白其中內容意義。

能聽走廊腳步聲辨應誰人回家,但能理解當中含義嗎?如輕快腳步聲後有沈重腳步,可能是小孩先出電梯後大人跟著,若是在放學時間會是大人接小孩放學回家。

小兒上年暑假剛做完IQ test, 討論報告時心理學家給我嘗試做其中一項小兒成功完成的項目。 我也非常驚訝他怎能做,我只能記頭三個數字英文字,其他全記不住更遑論排序。
心理學家讀出六組數字及六組英文字一次不可用紙筆錄音等任何形式紀錄),小兒要順序將六組數字及英文字分開排,十五秒內重讀出來,如
77,M, 2, 34, A, F, 31, 44,   E, J, 11,X
答案是
2,11,31,34,44,77; A,E,F,J,M,X

我兒也是自閉,做完IQ test後才發現他是資優。做測試時跟你兒現在年齡差不多,你可以給你兒試試。

我問他是怎樣記及排的,他說他能把數字及英文字鎖在記憶盒來,鎖好就自然能記牢排序,不是什麼稀奇。星星孩子腦袋的結構可能真與常人不同!

樓主的小朋友記性好好,咁對於讀書考試有無用?是不是成績好好?連同其他問題做一個詳細的test, 我覺得值得喎!可以了解他多一點及如何教佢嘛!

醒目開學勳章 貢獻勳章

好多資優生都能夠以圖像記憶,影低,就搬得返出嚟!
恐龍家

小曳人 發表於 16-6-5 20:37
delete

回覆 Barbe 的帖子

小朋友在哪個年級?她在校發生了甚麼事情呢?

引用:+本帖最後由+Activehealth+於+16-6-5+20:53

原帖由 Activehealth 於 16-06-03 發表

回覆 scgift 的帖子
謝謝你的回覆,小朋友不是我的兒子,是我的補習學生。他因為從小打個底打得好差,一向成績好差(全級尾幾),一向冇學習動機,完全唔想返學唔想做功課,他的強記憶力係上星期考試期間,因為出奇地認真温習,才會被我發現他原來有超強記憶力,當然,只係死記而大部份都唔理解。

你說的英文字母+數字排序,他說看不到就做不到。

引用:樓主的小朋友記性好好,咁對於讀書考試有無

原帖由 Barbe 於 16-06-04 發表
樓主的小朋友記性好好,咁對於讀書考試有無用?是不是成績好好?連同其他問題做一個詳細的test, 我覺得值得 ...
他完全唔鍾意返學,唔鍾意讀書,唔鍾意做功課,所以成績好差 不過同學校社工傾過,社工都話值得去做個測試確認一下。

引用:好多資優生都能夠以圖像記憶,影低,就搬得

原帖由 小曳人 於 16-06-05 發表
其實佢各方面都冇咩特別之處,所以我才會諗會否現今既普通小朋友都有類似既超強記憶力

引用:回覆+Barbe+的帖子 小朋友在哪個年級?她在

原帖由 Rachelmummy2008 於 16-06-06 發表
回覆 Barbe 的帖子

小朋友在哪個年級?她在校發生了甚麼事情呢?
小四,出年升小五。主要係社交問題,喺學校冇朋友(他的同學告訴我他在學校好曳,成日做啲令人討厭既事,所以冇人鍾意佢)。

scgift 發表於 16-6-11 13:36
其實佢各方面都冇咩特別之處,所以我才會諗會否現今既普通小朋友都有類似既超強記憶力

...
不少自閉兒的記憶力系超強的,但不等於他們理解,可以系次次默書一百分,但理解能力落後幾年的

回覆:小朋友有機會是資優嗎?

我都可以。
我現在是普通人一個

回覆:scgift 的帖子

擁有超强記憶,作為成年人會好羡慕,期待這為孩子帶來好成績。嘗試放下成績,在日常生活裏用同理心了解一下孩子的苦況吧!一般人有一種功能就是懂得由潛意識過濾眼、耳、感覺等資訊輸入,所以你會發現好多時唔啱聽係聽唔入耳呢類情況。試想像,孩子日常生活好又記、唔好又記,但日常生活,呢個社會負面資訊太多,所有以佢心智負擔不了。多一點同佢做放鬆工作,這會幫到他!

回覆:gs2899461 的帖子

做 mindfulness, 去大自然攬吓D樹,去沙灘聽海浪聲…… 小朋友九歲前所有記憶會儲存在潛意識,這會影響人生的價值觀、行為、甚至乎命運。現在社會太多負面,所以一定要幫孩子釋放情緒,解開孩子心結,這亦是幫助社會重新建立正軌方法。鼓勵孩子想一想當日發生的事,不開心的寫下或畫下來,然後撕掉或擦掉。每晚鼓勵講出當日3件感恩、開心的事。

準媽咪    發表於 16-10-26 10:23

scgift 發表於 16-6-3 19:53

最近發現他有特異功能:能夠於5秒內把一頁課本/作業內容印在腦中, ...

好多自閉族譜是這樣,我見過表演背字典,但未必跟資優有關。

s.andp 發表於 16-10-21 16:51
從前我都是圖像記歷史書,邊頁有咩圖,放邊,內容是第幾行、邊頁都知

其實好多小朋友都有photographic memory,死記好叻,但到大個就要靠邏輯思考

最近發現他有特異功能:能夠於5秒內把一頁課本/作業內容印在腦中, ...

有可能佢係右腦比較發達,或者應該話佢右腦無退步,每個人細細個時都做到見過嘅影像可以快速儲存喺腦入面,之後記返起
如果佢有生活習慣令佢一直保持咗呢種技能,對佢嚟講過目不忘就好似本能一樣
不過可唔可以理解課本內容,答題得分與否就好難講

一頁有多少字,是一字不漏背出來嗎