用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 同學家長傳來資料~2016最新!!全港中學排名34強(追加派位 ...
go

同學家長傳來資料~2016最新!!全港中學排名34強(追加派位...)

於4月27日發表,未查證來源根據;
是否可信,請大家合理探討一下

http://ww.daliulian.net/cat99/node1046097

mannewliv  大榴槤網係content farm,唔好點擊  發表於 16-6-4 15:30
王家爸爸  除咗前兩個係正確外,其他都係錯既。   發表於 16-6-3 14:46

shypama 發表於 16-6-3 14:18

以上共分兩組中學排名:

其中34強是指直資中學之排名,

另外50強是指派位中學之排名.

留位

shypama 發表於 16-6-3 14:27
以上共分兩組中學排名:

其中34強是指直資中學之排名,
同甚麼50小強排名一樣: 睇過就算了吧!

王家爸爸    發表於 16-6-3 14:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-3 14:32
同甚麼50小強排名一樣: 睇過就算了吧!
山草藥排名,都唔知道係邊度抄返來

王家爸爸 發表於 16-6-3 14:49
山草藥排名,都唔知道係邊度抄返來
大榴連呢個網好似係愛國組織攪出嚟......

mannewliv  係content farm,即係用譁眾取寵文章吸引人點擊既網  發表於 16-6-4 15:31
王家爸爸  「愛國」學校排名?  發表於 16-6-3 15:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

無左HY乜都唔洗探討……

醒目開學勳章 王國長老

哦!

又係呢堆唔知點計,定係由家長投票既排名。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 16-6-3 15:04
大榴連呢個網好似係愛國組織攪出嚟......
其實呢啲「愛國組織」,好心就唔好HEA做。有資源,應該認認真真咁做,搞好啲Credibility先。錢就照收,野就HEA做,好似山草藥咁,噏得就噏,亂咁噏唔單只影響自己,仲影響埋其他「愛國組織」喺市民心目中既形象。

王家爸爸 發表於 16-6-3 15:19
其實呢啲「愛國組織」,好心就唔好HEA做。有資源,應該認認真真咁做,搞好啲Credibility先。錢就照收,野就 ...
其實, 我都唔記得係愛國組織定係國內組織整出嚟, 不過人地目標群組都根本唔係我地...... 人地整個仿FB平台俾國內用家交流之嘛, 關我地D港燦乜事?

王家爸爸   咁又係  發表於 16-6-3 15:46

回覆 hkpapa852 的帖子

hello 你好
借問下有冇 band 3 中學 校風較好呢 ?
麻 煩你了

Thanks a lot

小女 P.6 住 west Kowloon

mimi005 發表於 16-6-3 15:38

hello 你好
校風真係要實地觀察吓先知, 我都唔敢話邊間好D, 唔知憫父有冇資料.

王家爸爸  B3學校既校風,真係要實地觀察先知。   發表於 16-6-3 15:49

hkpapa852 發表於 16-6-3 15:43
校風真係要實地觀察吓先知, 我都唔敢話邊間好D, 唔知憫父有冇資料.
九龍可能憫父熟啲,不過可能同我哋一樣,都係留意B1學校多啲。

回覆:同學家長傳來資料~2016最新!!全港中學排名34強(追加派位...)

冇根冇據,冇用

mimi005 發表於 16-6-3 15:38

hello 你好
B3學校,其實我只係去過幾間,其中一間值得一提既係聖公會諸聖中學。我當時剛好經過,佢隔離既教堂做緊賣物會,又係學校既開放日,所以停落嚟睇下,好似有買咗啲學生做既手工品(都幾年啦,買咗嘜野都唔係好記得)。覺得啲學生比想像中純、都幾有禮貌。可能間教堂係座堂,所以間學校唔可以做得太差。你可以留意下呢間。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-6-3 15:43
我即刻諗起 "18區中學武館大全"

hkpapa852  我叫嗰個做Openrice, 因為佢排名係計點評率   發表於 16-6-3 16:23
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

網上不時會有一些關於中學「名校」排名榜,然後很多人會樂此不疲地討論。那些排名榜大多是商業網站或教育企業用來吸引讀者人流的方法,這些排名榜長做長有,證明了名校這東西像名星或球隊那樣是永遠的城中話題。

王家爸爸 發表於 16-6-3 16:02
B3學校,其實我只係去過幾間,其中一間值得一提既係聖公會諸聖中學。我當時剛好經過,佢隔離既教堂做緊賣物 ...
我阿妹响呢間畢業, 個人超無禮貌, 記得阿女麻生前細細聲話邊個娶到佢就真係家山無福。

不過, 無禮貌還無禮貌, 都叫入咗大學, 而且有部份老師好唔錯, 唔守舊, 同D同學啱咀型, 所以同學聽佢哋講, 而且雖然我阿妹無禮貌, 但都叫做係一個奉公守法既人嚟, 而且, 佢中學D同學都乖, 係我阿妹無禮貌。

TwinWong  哈哈, 同常家姐乖又懂事, 啊妹咀仔鵰 (我個兩女係咁嘅性格)  發表於 16-6-12 18:23
王家爸爸  其實以B3學校計,呢間算幾好  發表於 16-6-3 21:08

完全不可信

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-6-3+15:19+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-06-03 發表
其實, 我都唔記得係愛國組織定係國內組織整出嚟, 不過人地目標群組都根本唔係我地...... 人地整個仿FB平台 ...
呵呵!👏🏼👏🏼👏🏼👍👍