用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家對油麻地天主教(東莞街)有咩評價? ...
go

大家對油麻地天主教(東莞街)有咩評價?

例如校風、語境、中文小學喺咪英文相對較差?嗽沙&扙箤、油天等呢d都係中文小學,同英文小學比又有咩優勝之處?....真心求教

回覆:大家對油麻地天主教(東莞街)有咩評價?

要讀英文小學,那相信油天不是那杯茶了。不過,我相信家長會用自己的方法谷。

以津貼學校來說,兩間油天,在油尖旺已是很出名,要再上高些,就要考私校。

回覆:Andriy 的帖子

校舍比較舊

醒目開學勳章 貢獻勳章

Andriy 發表於 16-6-2 01:07
例如校風、語境、中文小學喺咪英文相對較差?嗽沙&扙箤、油天等呢d都係中文小學,同英文小學比又有咩優勝之 ...
樓主,好奇一問:你其實係咪專登打錯哂其他學校嘅名?
btw, 喇沙係中文學校,DPS係英文學校
我唔認同英文教學=優勝,我支持小學使用母語教學

mayyylai  除非個小朋友 mother language is English  發表於 16-6-2 18:56
mayyylai    發表於 16-6-2 18:55
hippoo    發表於 16-6-2 10:46
hppa    發表於 16-6-2 10:41
Twongcw  Agree   發表於 16-6-2 10:25
恐龍家

油尖旺區想讀英小, 應該去油蔴地街坊會學校, 佐敦道官立小學或者廣東道官立小學

mayyylai    發表於 16-6-2 18:56
hppa    發表於 16-6-2 10:41
Twongcw  語境應該很好  發表於 16-6-2 10:23
ww08423    發表於 16-6-2 09:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。