用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」 ...
樓主: soscso
go

何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」 [複製鏈接]

引用:只有自卑既人,才會常常着眼他人既短處,才

引用:只有自卑既人,才會常常着眼他人既短處,才

回覆:SoLM 的帖子

咦!你對號入座?

回覆:何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」

引用:咦!你對號入座? +

引用:+本帖最後由+soscso+於+16-6-1+23:01+編輯+

原帖由 soscso 於 16-06-01 發表

睇到現時為止, 真係感受到何謂贏在起跑線。其中一間小學有小五 ...
個節目好好睇。ssps 既學生感覺上响對答係略勝一籌,說話有組織過,唔會只答單字。我睇完都有問自己,係名校造就學生定學生造就名校?佢地既家庭有咁多資源培育佢地,其實名唔名校,最大分別就係硬件同朋輩。如果話條起跑線係入學開始計已經太遲。

好同意條起跑線唔係小五計起,其實佢地已經起跑左十年,這個節目係比我從另一個角度睇下件事,相比起新聞透視等有娛樂性好多。

至於同學嘅成長,愉快學習係好,但唔通真係信曬教育署個句名言:[ 讀書不是求分數。]

引用:好同意條起跑線唔係小五計起,其實佢地已經

引用:好同意條起跑線唔係小五計起,其實佢地已經

好好睇呀!將4間小學放埋一齊咁睇,即時睇到香港多元社會存在著不同的人。

如果全面d,加多間香港出名的小學同埋普通小學又會睇多d野

聖士提反,好明顯d小朋友有好好既培育,學歷及機會比其他3間高及多

天虹,其實呢間比較基層,暫時睇唔到好多野,因為比R&K搶鏡,唔係咁多講學生

香港輔導會,呢間多跨境生,又比我哋了解多左佢哋生活的一面,原來係內地生活唔錯的家庭

亞斯理,有唔少內地來的及小數族裔,淨係睇英文堂已經同S S差好遠了

但呢幾間唔夠代表性,大部份香港家庭的子女上的普通小學會係另一面

S S音樂比賽個 part 最好睇

一來睇到同學的多才多藝,好似隨隨便便都有個演奏級係隔離,聲樂訓練既又有,然後又有領導才能,又講比賽策略,五年級算好叻,唔同階層培養出來真唔同,下一集講亞斯理小學音樂堂,d學生演奏既係木銅笛,真係好大分別

回覆:何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」

錢作怪,講完

阿囡小學時,一有樂隊或CHOIR練習.無左大半班上堂.結果只要自修....一有比賽,D人就請假...返學又追到成績好好......
我覺得不同學校點都有分別既....資源當然好重要,學生亦要有能力應付才可..自問我家公主無咁本事啦..

回覆 SoLM 的帖子

望住一班十歲嘅細路, 尖酸刻薄咁樣批評佢哋, 究竟係網上文化呀定係修養差呢? 學做人? 顧掂自己先啦

orangekkkkk    發表於 16-6-12 23:44
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:回覆+SoLM+的帖子 望住一班十歲嘅細路,+尖

回覆 SoLM 的帖子

"我感到他們很失敗才對!"

"演奏級又如何?沒有半點領袖能力。"

乜咁樣叫做對事不對人?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:回覆+SoLM+的帖子 望住一班十歲嘅細路,+尖

引用:回覆+SoLM+的帖子 "我感到他們很失敗才對

回覆 SoLM 的帖子

"希望你尊重下每個人的言論自由及意見"

回覆 SoLM 的帖子

你覺得佢哋失敗, 就等於我覺得你收養差一樣! 要從多方面思考, 認真反省下啦

四隻貓    發表於 16-6-3 11:50
‹ 上一主題|下一主題