用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」 ...
樓主: soscso
go

何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-02+發表演奏級

引用:Sorry,+講遠左,其實現在D默書+`+測驗+`+考

原帖由 soscso 於 16-06-04 發表
Sorry, 講遠左,其實現在D默書 ` 測驗 ` 考試已經係講分數。根本唔洗講考大學咁遠。待人處事呢, 操行分反 ...
操行分都是分數!

引用:Quote:原帖由+soscso+於+16-06-04+發表當伸

原帖由 lightingchung 於 16-06-04 發表
好快就有人講,讀到大學唔等如成功。跟住就話好多成功人士都無讀大學

...

soscso 發表於 16-6-4 11:50
又或者咁講, 考領導個環節, 馬俊偉嗰間玩LEGO, 玩嘅同學太小, 無比賽氣氛, LEGO ROBOT 又pre-program 左好 ...
馬去個間學校新移民多,又基層,除左木銅笛之外,同學冇咩邊個有學其他學器,冇音樂比賽可言,如果個個考唱歌或笛又冇娛樂性,所以將學校較為突出既LEGO班展現出來

同2047特首上學去 EP05

https://www.youtube.com/watch?v= ... 7blc8R6xRGa61MgNFl0

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:Soundervolt 的帖子

呢集可以對各間學校既小朋友又多一點認識 而SSCPS 小息真係好開心

剛剛一集遇到惡人,到女班長喊啦,係咪又吾應該?太軟弱?實在好mean囉!

超級版主

版主再次重申一次,討論時互相尊重是基本網絡禮儀,請各位勿因為意見不同或對方堅持己見而發表任何惡意攻擊對方的言論,這不但破壞討論氣氛,亦會增加離題回帖,減低主題可讀性。嚴重離題的話,版主或會終止討論。

如發現任何違規帖子,請登入網頁版於有關帖子內按「舉報」,輸入投訴原因,版主查證屬實會作出處理。(抱歉,apps未能舉報)

另教育王國(ek)的會員大部份都是為人父母,相信大部份家長都同意評論孩子(無論是自己或人家的)應正面點,ek不鼓吹任何侮辱孩子及言語暴力言論,大家教育子女時應該不會一面倒只見到子女的不是,不會開口就只有負面的責難吧! 對嗎?

idy926 發表於 16-6-7 12:13
剛剛一集遇到惡人,到女班長喊啦,係咪又吾應該?太軟弱?實在好mean囉!
小心 SoC9又話人地攻擊佢呀!
板主,真希望你看清楚S網友的說話!!! Thanks.

回覆:何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」

最後一集見到灘叔喊哂真係好感動,成個節目都夠真,好好睇!唔似大台咁膠、淨係識抄橋

引用:最後一集見到灘叔喊哂真係好感動,成個節目

原帖由 Lindytiger 於 16-06-21 發表
最後一集見到灘叔喊哂真係好感動,成個節目都夠真,好好睇!唔似大台咁膠、淨係識抄橋

...
大台只識抄人。好求其!
support viutv

Lindytiger 發表於 16-6-21 22:43

...
同感!

咁多個小學雞,我都覺得灘叔最感人,最真,D同學都好唔捨得佢,我都被佢地感動到喊!同學多來自天水圍及內地,估唔到咁感性

反而其他個幾個冇咩感動位!

阿芝D同學其實都唔捨得佢,但係阿芝又冇唔捨得喎!

chocolatebean 發表於 16-6-22 00:39
同感!

咁多個小學雞,我都覺得灘叔最感人,最真,D同學都好唔捨得佢,我都被佢地感動到喊!同學多來自天 ...

正所謂古語有云:「仗義每多屠狗輩,負心多是讀書人。」

所以即使寄宿五天,名校出生的阿芝和那所「貴」族名校學生之間好難有其餘幾間普通學校學生所流露的那份感動。

畢竟那班貴族小孩擁有的實在太多了。

引用:Quote:Lindytiger+發表於+16-6-21+22:43+最

原帖由 chocolatebean 於 16-06-22 發表
同感!

咁多個小學雞,我都覺得灘叔最感人,最真,D同學都好唔捨得佢,我都被佢地感動到喊!同學多來自天 ...
阿芝同d同學仔都私底下whatsapp 約出嚟玩,仲使乜喊喎

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+16-6-22+04:06+

原帖由 Tintin926 於 16-06-22 發表
唔使成日帶有色眼鏡睇家境較好既小朋友,同樣地亦唔好下下對跨境學童、南亞小朋友友有偏見一樣

實在太多港豬媽只懂開機睇大台,看著個演員irene喺道討論乜乜物物,完全唔知道有viu tv 個節目

回覆:locust 的帖子

看了,不用太認真,覺似設計對白,可能Irene係角色扮演做醜角。,Anyway,有咁大迴響,其實個節目蠃左。

Lindytiger 發表於 16-6-22 08:33
阿芝同d同學仔都私底下whatsapp 約出嚟玩,仲使乜喊喎
又係既!

真心覺得好睇,介紹咗派位天虹的家長,其實私校小朋友,内地雙非單方,南亞小朋友,玩,笑咪一樣,都係五年級生。

‹ 上一主題|下一主題