用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解讀軒尼詩道官小易入皇仁?官中官小聯繫制度拆解 ...
go

點解讀軒尼詩道官小易入皇仁?官中官小聯繫制度拆解 [複製鏈接]

父母總希望子女贏在起跑線,考到直資、私立等一條龍學校固然好,事實上不少官立小學由於與名牌官中有聯繫關係,是小一統一派位中又平又高質的選擇。

在小一派位自行分配學位階段(俗稱計分制),部分名牌官小要求分數極高,要入讀殊不容易。其實坊間尚有不少名氣稍遜,但同樣與名牌英中有聯繫關係的官小,值得家長一試。

到底全港各區的名牌官立中學,與哪些官立小學有聯繫關係呢?而這些小學又預留了多少個聯繫學額呢?

1. 全港各區的名牌官中,有哪些聯繫小學?

TOPick綜合各校的聯繫關係,並根據教育局公布的資料列出其16至17學年,預留予聯繫官小的中一學額:

全港共有34間官立小學,當中33間均與不同的官立中學有聯繫關係,在現行的升中制度下,在扣除了自行分配學位及重讀生學位後,聯繫中學可為其聯係小學保留餘額中最多25%的學位。

以港島區傳統名校皇仁書院為例,除了灣仔區軒尼詩道官立小學外,皇仁書院與東區的「愛秩序灣官立小學」、及灣仔區的「軒尼詩道官立小學(銅鑼灣)」同樣有聯繫關係。

從上表中可見,皇仁書院於2016至17學年預留了16個中一學額,並分配3間聯繫小學。換言之,如果子女成績足夠標青,能於3間小學合併起計起算成績的前16名以內,很大機會在「中學學位分配辦法」的統一派位階段中被皇仁取錄。

此外,沙田官立中學、將軍澳管立中學、天水圍官立中學、趙聿修紀念中學均預留23個名額給聯繫小學,其中沙田官立中學、將軍澳官立中學更將23個名額,全數預留給沙田官立小學及將軍澳官立小學。至於庇理羅士女子中學,根據教育局的文件,則未有在新學年預留任何中一學額予聯繫的官立小學。

2. 甚麼是聯繫中學?和直屬學校有甚麼分別?

根據教育局制定的中學學位分配辦法,全港小學與中學有「一條龍」、「直屬」及「聯繫」三種不同的關係。

「聯繫學校」,是指經中學校方扣除重讀生及自行分配學位後,可最多保留餘額 25% 學位予其聯繫小學的學生。中學可以聯繫多所小學,以小學亦可與多所中學聯繫。

而「直屬學校」情況則與「聯繫學校」相若,唯一不同的是最多保留餘額較高,可保留85%學位予其直屬小學的學生。

換言之,就讀直屬及聯繫中學的學生,小六在申請中學「統一派位」時,如果該學生以直屬或聯繫中學作為第一選擇學校,且派位組別為第一或第二組別時,便有資格獲派保留學位。

不過,由於教育局的指引只是提供最多保留預額,但學校因應情況,未必會保留足25%的學位,所以家長須留意每年教育局公布的數據。

至於「一條龍學校」,即小學和中學結合成「一條龍」的,只要小學成績達到中學基本要求,小六畢業生毋須考試或參加升中派位,便可直升「龍」內的中學。

3    0    0    0

elbar 發表於 16-6-1 09:35
父母總希望子女贏在起跑線,考到直資、私立等一條龍學校固然好,事實上不少官立小學由於與名牌官中有聯 ...

呢份報刊, 未攪清楚人地有幾多個聯繫學位又亂出資料嚟獻醜?

聯繫位係點分配又亂講, 一條龍微調後既影響又唔知, 直係......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:父母總希望子女贏在起跑線,考到直資、私立

原帖由 elbar 於 16-06-01 發表
父母總希望子女贏在起跑線,考到直資、私立等一條龍學校固然好,事實上不少官立小學由於與名牌官中有聯 ...
料是錯的,啲雜誌又俾山埃,求其搵個記者,求其抄啲嘢,咁又收稿費:;pppp:

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-1+10:21+編

原帖由 hkpapa852 於 16-06-01 發表
即係唔係?其實實情點解咁多軒小入到皇仁既?

回覆:點解讀軒尼詩道官小易入皇仁?官中官小聯繫制度拆解

其實讀軒小好多都係住12網,可以乙一抽入,而且12網直屬學校多,乙一實放番自己學校,最多都係博自行。咁無直屬而又比軒小好嘅,相信都唔多吖,所以好順理成章軒小比例上多人入QC喎

軒小其實唔多學生係住12網,但抽中學係跟小學校網,除非你申請轉跟住址網姐﹗

咁講亦都啱,但總之入到都未必關聯繫位事

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-1+10:21+編

依家軒小下搬左校之後,會唔會第日兩間軒小開多兩班,到時入皇仁嘅機會冇咁多呢?

serinac 發表於 16-6-1 14:21
依家軒小下搬左校之後,會唔會第日兩間軒小開多兩班,到時入皇仁嘅機會冇咁多呢?

...
點解你以為兩間軒小可以加班呢?

軒上舊校又殘又細, 根本無可能加到班, 頂多可以由小班變大班
軒下個翻新軒舍, 雖然設備較新, 規格較好, 但現實係可用面積更細, 當日如果唔係將課室縮細, 可能要減班添, 更加唔好話加班了! 至於變大班, 一樣無可能
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:serinac+發表於+16-6-1+14:21+依家軒

點解你以為兩間軒小可以加班呢?

軒上舊校又殘又細, 根本無可能加到班, 頂多可以由小班變大班
我諗軒下搬走後,點都可以騰出兩間班房掛。至於軒下搬去嘅聖雅各舊校,我未入過去,真係唔知。乜軒上學校嘅積,唔係全港最舊、最細嘅咩?

庇理羅士沒有聯繫小學?

hkpapa852  淨係呢點就知篇嘢幾咁流啦!  發表於 16-6-1 17:38

serinac 發表於 16-6-1 17:28
我諗軒下搬走後,點都可以騰出兩間班房掛。至於軒下搬去嘅聖雅各舊校,我未入過去,真係唔知。乜軒上學校嘅 ...

我諗軒下搬走後,點都可以騰出兩間班房掛。

兩間學校本身上下午兩間學校, 各級都有同一班數兼且用相同課室, 點會有課室可以多?
唯一可能多咗既, 係以前分開有上下午校兩個教員室.

其實如果真係要加班無話唔得, 係兩間小學個操場再加建咪OK囉!

乜軒上學校嘅積,唔係全港最舊、最細嘅咩?

全港最細? 仲差好遠, 計細, 寶血, 基榮, 廣東道官立仲細好多

SingMom    發表於 16-6-1 18:36

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-1+18:11+編

雙眼失明
‹ 上一主題|下一主題