用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 提早退學(7月)?
樓主: wayanbb
go

提早退學(7月)? [複製鏈接]

回覆:提早退學(7月)?

如果小朋友返學開心,好頭好尾讀埋佢啦

回覆 wayanbb 的帖子

你插班係因為你BB未足令姐/定係其他因素..唔知..但係即係你都已經比人少比左1-2個月的學費啦...
所以除非有經濟困難
OR
BB唔開心 (如果BB唔開心一早應該退啦, 唔係等到7月麻)
點都好頭好尾吧.

E條問題POST出來..好明顯係比人插架啦.
我唔排除有好多家長個你同一個做法/想法, 但係E D'衰野'自己知好啦, 唔駛POST出來問吧.
唔通你想在這裡找共嗚???
支持你禁做?

引用:回覆+wayanbb+的帖子 你插班係因為你BB未

原帖由 legoisland2005 於 16-06-02 發表
回覆 wayanbb 的帖子

你插班係因為你BB未足令姐/定係其他因素..唔知..但係即係你都已經比人少比左1-2個月 ...
我唔係想比人插,只係問下意見。
經濟上係有些小困難先有呢個想法,如果經濟ok我絕對唔會咁諗。

FATSHIT  講真有困難就真唔好好要張CERT了,3千不是一個小數目,早D同學校講聲LAW  發表於 16-6-11 11:28

引用:Quote:原帖由+legoisland2005+於+16-06-02+

原帖由 wayanbb 於 16-06-03 發表
經濟上係有些小困難先有呢個想法,如果經濟ok我絕對唔會咁諗。

...
經濟上有困難,就唔駛諗啦⋯咪自己決定唔讀,唔駛上黎問人卦

引用:Quote:原帖由+wayanbb+於+16-06-03+發表我

原帖由 ming1i823 於 16-06-03 發表
經濟上有困難,就唔駛諗啦⋯咪自己決定唔讀,唔駛上黎問人

有困難的,早幾個月就不好讀,N班不是必须的,上K1可選學券幼稚園

其實辦幼稚園不容易,大部分都收生不足,租金及工资不斷上升。

wayanbb 發表於 16-6-3 02:09

...
您聽完這樣多意見後,您有決定嗎?
其實若您說決定講埋7月,一定獲大家讚賞

引用:請問有冇媽媽N班會唔會7月開始唔讀?因為K1

原帖由 wayanbb 於 16-05-31 發表
請問有冇媽媽N班會唔會7月開始唔讀?因為K1唔係原校升,唔想比多3千幾學費。
不過就會冇n班畢業證書

...
一定會番埋, 小朋友係佢學程中完左一件事, 老師咁用心去教, 突然唔番, 小朋友會好失落, 佢地都有朋友仔, 好頭好尾, 真係要道別既時候先道別, 我唔係原校升, 但我都一定番埋

回覆:wayanbb 的帖子

其实5好介意家长點谂,我大囡都读紧N班~
佢好多同学仔都读到7月尾退学(佢哋最后会返到19/8)其中好多是有能力、有$的家庭都选擇5读8月份退学去~
佢哋都知道會冇幼儿畢业证书,不过佢哋话想自己小朋友放长D暑假+又5會原校升k,所以会提前退学~
我有5同想法,我會俾大囡读到19/8~因为想完整完成一个幼儿学业证书~
我提议喺退学/照读都冇所谓,因为N班不是必需~
如果读埋佢就原整D、有幼儿园畢业证书law;原果5读我都5反对,咪当小朋友提早放暑假law,不过冇证书~
返学/退学都冇所谓,冇话对与錯,家长自行取捨啦~

回覆:提早退學(7月)?

為咗3千幾而令到小朋友無咗張証書值得咩?

wayanbb 發表於 16-6-1 21:19
我都係插班入。。。并非讀左10個月
算拉, 每個人諗法唔同, 你有你自己既原因先會有甘既諗法, 唔駛得人認同你~

向錢看,叫校長老師亞嬸唔好出糧,駛唔駛計到咁盡,比啲人情味,唔通啲學校全無功勞,真令人心灰,    真錢都唔好辨學校!

每年都有呢d post,都係講七月唔讀唔坐校車
我唔會咁做
亦不能阻止別人這樣做
‹ 上一主題|下一主題