用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我的孩子有問題嗎
go

我的孩子有問題嗎 [複製鏈接]

我想問,我家裏的兩個小朋友一年班,除校服裙之外,不肯穿裙子,平時衹喜歡穿T,牛仔褲,夏天更衹喜歡穿背心。在家裏,永遠自稱將軍。喜歡踢球,奔跑,亂竄。

正常嗎?
   0    0    1    0

我d女都唔著裙,其他唔—样~細果个le le fe fe, 掉三漏四,女仔外形男仔性格~

回覆:200904 的帖子

試下平時買d公主既圖書俾佢地睇下,帶佢去迪士尼玩下,唔知有無幫助,不過可以試下

caca1314 發表於 16-5-31 14:29
試下平時買d公主既圖書俾佢地睇下,帶佢去迪士尼玩下,唔知有無幫助,不過可以試下

...

無幫助……幼稚園時已唔吼呢d~最討厌粉紅色~

cmchang0927  Same as my girl! She likes to watch thomas and hates princess!  發表於 16-5-31 23:55

回覆 caca1314 的帖子

完全沒興趣看公主書,對與公主裙,非常抗拒,說,“咦,wada,醜怪”

引用:回覆+caca1314+的帖子 完全沒興趣看公主書

原帖由 200904 於 16-05-31 發表
回覆 caca1314 的帖子

完全沒興趣看公主書,對與公主裙,非常抗拒,說,“咦,wada,醜怪”
一樣。,有時話自己是男孩。不過問過專業人士話不用擔心

回覆 lui 的帖子

想聽詳細些。現在真的有些擔心傾向問題。

還有,就是坐不定,有時候看其他家長拍的video,見她們無刻停。不過目前爲止,又沒有收到老師投訴(奇怪)。不過在家裏喫飯,也是屁股不肯砌築凳仔,屢教不改。

我問她們,是不是猴子,她們就鬼臉,鬼臉,再鬼臉。

係discipline问題啫,屋企無人治到佢,無人怕~~唔好食禁多零食、soft drinks. 太多添加剂~

mayyylai    發表於 16-6-2 19:07

回覆 Yanamami 的帖子

其實她們好少有機會接觸的,非常非常限量供應。

200904 發表於 16-5-31 16:18
回覆 Yanamami 的帖子

其實她們好少有機會接觸的,非常非常限量供應。
从小自己凑,还是由長輩或外傭湊?

引用:回覆+lui+的帖子 想聽詳細些。現在真的有

原帖由 200904 於 16-05-31 發表
回覆 lui 的帖子

想聽詳細些。現在真的有些擔心傾向問題。
如怕性傾向,和小孩時喜歡什麼沒什麼関糸。主要是發育期荷爾蒙的問題。至於行為,如果老師汾

吾鍾意著裙,吾好公主,男仔頭,鍾意踢波,我女都係,應該無乜問題。

引用:Quote:原帖由+200904+於+16-05-31+發表回覆

原帖由 lui 於 16-05-31 發表
如怕性傾向,和小孩時喜歡什麼沒什麼関糸。主要是發育期荷爾蒙的問題。至於行為,如果老師汾

...
如老師沒投訴,大概在校也可以。

醒目開學勳章

200904 發表於 16-5-31 14:20
我想問,我家裏的兩個小朋友一年班,除校服裙之外,不肯穿裙子,平時衹喜歡穿T,牛仔褲,夏天更衹喜歡穿背 ...
女仔一定要著裙?

如果無時停, 會唔會過度活躍症? (無心冒犯, 純粹討論小朋友行為問題).

我女都吾鍾意著裙,吾喜歡公主,鍾意跑來跑去、踢波,在學校多數同男同學玩。不過,可能佢未青春期,我吾覺得佢有特別問題需要憂心。

回覆:我的孩子有問題嗎

我自己細個的時候,都是男仔頭,最憎粉紅色和穿裙,剪短髮,現在已結婚生仔,正常過正常, 所以無需擔心, 反而到女兒開始扮靚,識異性,你就一定要睇緊d。。。

我自己都係从來唔著裙,大肚時除外~

回覆:我的孩子有問題嗎

我同學中學時入女廁試過俾人鬧男人做乜入女厠, 今日個仔讀大學啦

‹ 上一主題|下一主題