用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試先黎病
go

考試先黎病

明天考試,未有好轉又溫唔到書,點算

回覆:考試先黎病

不用太緊張,校內試可補考,有病不要番學,越考越差,最好有醫生紙 ,問學校安排

我仔都係。

昨天回到家食左藥就訓,訓到夜晚12點幾,起身溫左大半個鐘(自己要求),又食一次藥再訓。今日計劃冇精神就請假,到時補考。點知訓醒佢話好精神

個人經驗,有得補考就補考
****未經本人許可, 不得轉載****

我阿女都係病左,已經一個星期返唔到學,oral全部考唔到,今個星期五開始正式考試,學校講明如果缺席唔會補考。無考試是否要留班?

引用:我阿女都係病左,已經一個星期返唔到學,or

原帖由 Ivy18018 於 16-05-31 發表
我阿女都係病左,已經一個星期返唔到學,oral全部考唔到,今個星期五開始正式考試,學校講明如果缺席唔會補 ...
有咩可能。問學校安排吧,應該計平時測驗分同其他考試分。

我阿女都係病左,已經一個星期返唔到學,oral全部考唔到,今個星期五開始正式考試,學校講明如果缺席唔會補 ...
唔係間間學校都有補考,平時分ok 應該唔洗流班。
touch wood 我仔晚上好左好多,明早可以返學,但......唉......希望唔太差。

回覆:dorchiu 的帖子

我囡間學校都講明不設補考

阿仔舊年小二,下學期大考時病足一個禮拜,一科都無考。學校不設補考,我們亦無所謂。班照升,衹不過成績表大考一欄全部寫缺席,家長接受到就得。當然,學業獎就無阿仔份了(我估其實如果他有考試是有機會拿獎的)。

我估我哋同一間學校,學校會睇之前的成績作評估,無咁易留班的,放心

回覆 simonwan 的帖子

很可惜呢!
其實有補考係好d,起碼少左d病都返去考的學生。惹埋成班,仲衰。

Jane1983 發表於 16-6-1 17:29
回覆 simonwan 的帖子

很可惜呢!

又無話可唔可惜,初小未見真功夫。反而,一知道唔駛補考,心理上已進入暑假mode.

silvertiny    發表於 16-6-3 14:27
Jane1983    發表於 16-6-2 07:35

引用:唉!阿仔呢幾日好敏感,唔係眼痕就身痕,食

原帖由 IloveJJ 於 16-06-02 發表
唉!阿仔呢幾日好敏感,唔係眼痕就身痕,食西藥又眼瞓。下星期又考試,我最怕佢考試前病。

...
系咪鼻敏感發作? 有時鼻敏感會令到眼痕

回覆 dorchiu 的帖子

你個小朋友幾多年級? 問清楚學校可以點做,唔好夾硬返學,宜家啲細菌好惡,如果帶病返去考試,萬一有其他小朋友唔舒服,佢一定賴你。

引用:Quote:原帖由+Ivy18018+於+16-05-31+發表我

原帖由 little_yolky 於 16-05-31 發表
有咩可能。問學校安排吧,應該計平時測驗分同其他考試分。
我囡間學校都話講明不設補考

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-02+發表唉

IloveJJ 發表於 16-6-3 00:06
係呀!不嬲有鼻敏感,呢幾日好敏感,响屋企無事,一返完學就係咁打乞嚏、眼紅、身痕。今日無俾佢返學,佢又 ...
唉, 今日無端端細女發燒。起身時死下死下咁, 話對腳無力, 咁唔駛佢返學啦, 當堂精神晒, 仲跳跳紮添。但無計, 發燒就唔可以返學。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-3+00:06+係呀!

IloveJJ 發表於 16-6-3 13:24
無所謂啦!你哋都考完試囉!

係下星期五開始考第一科!!!!!我哋係閑科開始打散考, 考足一個月的。

見佢咁精神叫佢溫下書, 即刻又變咗死狗了。