用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ......
go

...... [複製鏈接]

.........
   1    0    1    0

引用:大家好,+話說係甘.....我係住屯門的媽媽,要

原帖由 Sumsze 於 16-05-31 發表
大家好, 話說係甘.....我係住屯門的媽媽,要港島番工, 早上6:30要出門.......
女女2歲時好好彩考左一間係Kow ...
你30分鐘出到九龍唔代表校車可以,因為仲要車其他小朋友,所以時間係多好多,應該最少要個幾鐘1程,1日就要2個幾鐘3個鐘車程,小朋友會辛苦的,不過你應該都唔會放棄你,你又有個細跟尾,咁不如搬出九龍較好

Sumsze 發表於 16-5-31 10:44
大家好, 話說係甘.....我係住屯門的媽媽,要港島番工, 早上6:30要出門.......
我本身住屯門,考左間心儀,搬左出去

引用:大家好,+話說係甘.....我係住屯門的媽媽,要

校車勁兜,依家屯門公路日日塞, 有街車, 差唔多二千, 個幾鐘頭一程, 來回差唔多三粒鐘, 仲有, 我自己揸車屯門公路同龍翔道九曲十三灣, 如果果間係龍校會再考慮, 否則要三思

回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

難得考到心儀學校好難放棄,我相信住得屯門要搬出黎都唔係一件易事,要考慮好多野,比著我,我會試一年校車,其實只係10個月,到時真係唔得先轉返屯門學校

Sn 有校車由屯門出來,但1.5小時

dbchu 發表於 16-5-31 12:05
難得考到心儀學校好難放棄,我相信住得屯門要搬出黎都唔係一件易事,要考慮好多野,比著我,我會試一年校車 ...

........

請多個姐姐可以嗎?成本應比搬出九龍低

phoebewong123 發表於 16-5-31 12:13
Sn 有校車由屯門出來,但1.5小時

.....

egg.plant 發表於 16-5-31 12:15
請多個姐姐可以嗎?成本應比搬出九龍低

.......

讀幼稚園都係為小學做凖備,讀上去全盤计劃。小學會考直私出來讀?還是抽官津同細果個一起?

如果小學、中學會留係屯門,就無需要幼稚園出來讀了。

你想小朋友出九龍的原因係什麼? 如果只是上大學有無想過留番屯門, 用時間比佢補習可能效果一樣?! 你睇吓d 中學排名, 放榜新聞, 好多新界地區中學都有好成績. 家庭支援足小朋友應該都可以有好成績,

引用:你想小朋友出九龍的原因係什麼?+如果只是上

原帖由 大埔之友 於 16-05-31 發表
你想小朋友出九龍的原因係什麼? 如果只是上大學有無想過留番屯門, 用時間比佢補習可能效果一樣?! 你睇吓d  ...
深井出九龍塘街車可考慮。

都係果句,大人都辛苦。

引用:Quote:phoebewong123+發表於+16-5-31+12:13

Sn係邊間?謝
金巴倫

我唔知我算不算怪獸……
我係小朋友屯門往來九龍塘番學的媽媽……
本身住荔枝角,返kv本來好近,但K2時因為一d家庭因素不得不搬了入屯門。我是全職母親,選擇自己接送,我住碼頭,一程車40分鐘出到荔枝角,再轉地鐵,學校845am上堂,我735am出門口.巴士上全程阿女瞓到……
今年九月上小一,我仍選擇九龍塘區的私小,將會改由爸爸車返學(預計715am出門口,810am前到校),放學我接走……

其實我小朋友一向學開的英文、普通話、數學,以至繪畫游泳班都在九龍呢邊,日常放左學會上完興趣班先回家,兩年以來如是,她適應得比我好,反而自己有時覺得辛苦,因為要揹幾十磅野出街,同埋由朝到黑週圍hea等接送都幾係野……
我打算將來會陪小朋友返美國升中,好多人都叫我近近地是但揀間小學讀,反正不用怕升中派位,但我自己對選校有執著,因為認為小學呢幾年對佢成長和人格塑造好緊要,當然大前提是小朋友不至於太吃力太勞累,暫時我會堅持住,如出現問題再想解決辦法……

大埔之友 發表於 16-5-31 13:44
你想小朋友出九龍的原因係什麼? 如果只是上大學有無想過留番屯門, 用時間比佢補習可能效果一樣?! 你睇吓d  ...

。。

jesswu 發表於 16-5-31 15:31
我唔知我算不算怪獸……
我係小朋友屯門往來九龍塘番學的媽媽……
本身住荔枝角,返kv本來好近,但K ...

.........

每個家長都有自己覺得對自己仔女最好既一套諗法...相信由屯門出九龍讀書大把人在...怪獸與否每人定義不同.

不過sumsze, 你既問題又太廣泛...不如你先自己先行選出心儀學校再問.  又或者直接打電話去心儀學校問會好D.  如果該校而家都有車去屯門...咁來年有既機會都好大...加油!

我知有一間有, 不過係近KOWLOON CITY既. 其實我都面對緊同一問題, 我囡來緊K1有間龍校收, 但我地住屯門, 暫時都未會搬出去. 學校校車都要1.5鐘, 來回要成3個鐘, 我好擔心佢會唔會好辛苦.
‹ 上一主題|下一主題