用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教各位家長關於言語發展遲緩的支援
go

請教各位家長關於言語發展遲緩的支援 [複製鏈接]

我個仔今年讀小一,幼稚園讀I位,小一評估報告就話智力發展與認知正常,但是言語表達同理解就差,入左小學之後發覺背默書冇咩大問題,遇到需要理解的題目就完全亂晒龍,尤其是中文常識科同數學的應用題,我本身是家庭主婦,所以佢d家課係我自己跟,日日如是,有時候我會覺得氣餒同灰心,因為好似教極都冇咩進步,有時候對住個仔發脾氣,發完又覺得好內疚,小一生活就來接近尾聲,我想試試除左自己教之外,有沒有厘方面經驗的老師可以上門教,可能其他老師的方法會比起我會令個仔吸收多d,所以我想請教各位家長,有沒有方法或者機構可以幫到我,謝謝大家。

1    0    0    0

回覆 可珞比 的帖子

情況同我仔仔好似,佢三年級,有言語表達同理解遲緩,做閱讀理解同數學應用題就死晒,做左年幾言語治療,就好大進步,言語治療師話要處理根本問題,我之前係咁教佢做閱讀理解都唔得,補習老師都冇辦法。個言語治療師好有經驗又有耐性,教左好多技巧,好快就有進步,你有需要可以PM你。

引用:回覆+可珞比+的帖子 [size=16.0pt]情況同

原帖由 lingling_mum 於 16-06-01 發表
回覆 可珞比 的帖子

情況同我仔仔好似,佢三年級,有言語表達同理解遲緩,做閱讀理解同數學應用題就死晒, ...
請問言語治療師有咩技巧教小朋友閱讀理解能力?可pm我嗎?

引用:我個仔今年讀小一,幼稚園讀I位,小一評估

原帖由 可珞比 於 16-05-31 發表
我個仔今年讀小一,幼稚園讀I位,小一評估報告就話智力發展與認知正常,但是言語表達同理解就差,入左小學 ...
咁我女情況同你仔差唔多。佢智力正常,係發展慢同語言慢。小一,二跟功課跟到我嘔血,我每人都堅持讀題目,跟住個女讀返再解釋,過程好慢長但一定要做,係有用嫁。數學題目都要,如果唔係考試就會唔識答,重有中文如閱讀理解,覺得太難唔啱小朋友程度,就飛過比答案佢算。
最重要係會有成效嫁,我女小一時中文閱讀只有三分之一分,現在小五喇,中文各份卷都合格,總分有7x 呀

lingling_mum 發表於 16-6-1 09:36
回覆 可珞比 的帖子

情況同我仔仔好似,佢三年級,有言語表達同理解遲緩,做閱讀理解同數學應用題就死晒, ...

可否PM me pls

醒目開學勳章

引用:我個仔今年讀小一,幼稚園讀I位,小一評估

原帖由 可珞比 於 16-05-31 發表
我個仔今年讀小一,幼稚園讀I位,小一評估報告就話智力發展與認知正常,但是言語表達同理解就差,入左小學 ...
我仔剛升小二, A仔擲界, 去年上學期情況差不多, 中文閲讀理解是合格邊緣, 推介親子看青田的講故事學語法, 故事簡單有趣味又可以學埋簡單語法, 之後不斷伴讀其他繪本故事, 後來他自己看老鼠記者, 至於閱讀理解習作, 推介開心學讀寫, 較有引導性不是只有操練, 仔在下學期已經追番晒中文閱讀理解9字頭, 我暑假時反而開始讓他培養埋英文閲讀興趣, 努力中

piglet0529 發表於 16-9-24 07:14
我仔剛升小二, A仔擲界, 去年上學期情況差不多, 中文閲讀理解是合格邊緣, 推介親子看青田的講故事學語法,  ...

‹ 上一主題|下一主題