用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 一年班暑假,可有什麽書推薦?
go

一年班暑假,可有什麽書推薦? [複製鏈接]

想想下周就結束了總評,小朋友又可以毫無限制的看書就高興。

現在她們喜歡看老鼠日記中文版(男女版都看), 看小虎隊,不過,我想開拓一下她們的範圍,還有什麽中文書籍推薦嗎?

英文方面,我家裏已經有magic tree house,她們也會拿來看,我在淘寶看見有相關的練習,但好像又蠻深的,大家在看這套書時有什麽方法嗎?

計上6月份總憑之後的一個月,總共有3個月的時間,真的要好好安排一下呢。
   12    0    0    0

Hi, 我唔係家長,我今年考完DSE,英文科咁多科裡面係最強,就算冇教我嘅英文老師都成日會叫我去參加啲比賽,我可以分享經驗。
我讀St. Mary's,一年班嘅我仲未識睇magic tree house(外國話magic tree house係三年班讀物?),淨係同其他同學一樣睇Rainbow Magic同Cam Jensen,去到三年班先識睇,嗰時有啲同學睇Mr. Midnight。Rainbow Magic系列一日睇一本都要用多過三個月,同埋女仔都會鍾意,圖書館同書店一定有。
淘寶練習有機會係新加坡嘅,會深過香港一兩年。睇magic tree house無咩技巧,不過真係要再大少少睇先會真正吸收到。
中文書籍可以考慮下「尋寶記」系列,雖然係漫畫,但係當中學到好多嘢,唔會覺得悶。
我補緊個初小學生英文,佢平日都係睇Rainbow Magic同埋Magic school bus。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

謝謝你啊,好熱心的小朋友!祝你一切順利喔!

睇完又要做練習,不怕孩子失去閱讀興趣嗎?mth我覺得一年班要伴讀的

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-6-1 06:34
睇完又要做練習,不怕孩子失去閱讀興趣嗎?mth我覺得一年班要伴讀的
見部份mth嘅lexile measure係2xx-3xxL,小一應該handle到

bobbob 發表於 16-6-3 10:57
見部份mth嘅lexile measure係2xx-3xxL,小一應該handle到
頭個十本八本是冇問題,之後的尤其是29+ 故事入面有其他寓意,就算睇得明文字,很難講是否100% get 到,當然有些家長話大d睇多次就會明,亦fair enough。

回覆 MrBeast 的帖子

她們暫時自己看,隨機抽著看,我看過一些MTH的練習,太深了,不打算做了。

基本上她們知道看上文下理,自己猜,有些生活上沒遇到過的知識點(黑體字),她們會來問我。

bobbob  想當讀書係樂趣,無必要就練習啦  發表於 16-6-7 12:18

引用:睇完又要做練習,不怕孩子失去閱讀興趣嗎?

原帖由 MrBeast 於 16-06-01 發表
我也觉得愿意阅读爱读书就好赞了,如果要做练习,孩子会不会觉得是负担会扼杀孩子的兴趣,愉快轻松阅读,量大会有质变的,无论是理解能力和速度都会随着阅读量的增加而提高。我女儿经常和我说她知道这个词的意思就是说不出来,即只可意会 不可言传

引用:Quote:bobbob+發表於+16-6-3+10:57+見部份m

原帖由 MrBeast 於 16-06-03 發表
頭個十本八本是冇問題,之後的尤其是29+ 故事入面有其他寓意,就算睇得明文字,很難講是否100% get 到,當 ...
我又咁睇,mth頭個廿幾本真系唔深。小朋友喜歡真糸睇多幾次又明d.我覺呢套書對增長知識(history , geo)真系好。如小朋友喜歡就好。也有小朋友不喜歡。我女的大愛

lui 發表於 16-6-13 05:29
我又咁睇,mth頭個廿幾本真系唔深。小朋友喜歡真糸睇多幾次又明d.我覺呢套書對增長知識(history , geo)真 ...
是的,作者每個故事都做了很多research,小朋友不知不覺中會增加課外知識.  
我小朋友資質平凡,為了更有效運用時間,所以伴讀,況且也是很好的親仔時間,伴讀期間亦可問小朋友一些相關問題,比做練習更好,一舉三得

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-6-13 07:03
是的,作者每個故事都做了很多research,小朋友不知不覺中會增加課外知識.  
我小朋友資質平凡,為了更有效 ...
我都覺得無需要做練習,如果令到小朋友厭惡睇書反而得不嘗失。
mth我仔真係掂都唔掂,成套書擺晒響度都唔睇,無乜辦法。

引用:Quote:lui+發表於+16-6-13+05:29+我又咁睇

原帖由 MrBeast 於 16-06-13 發表
對。昨天我美國的朋友來(是女契爺),we are taking about Thailand will have civil war as soon as the Thai King dies. My gal immediately know what it means and quite the civil war happened in America. The north fought with the south.... 1/5 man died ...... My friend laughed that she got more knowledge on American history than some of the American kids may be.
The other day when my friend mentioned San fransico my gal said there are earthquake and explain what it is. So amazing. My gal is only a kinder gal. But true not every one like this series even boys. I am so blessed she likes it.

MrBeast   v envy  發表於 16-6-13 12:32

引用:Quote:lui+發表於+16-6-13+05:29+我又咁睇

原帖由 MrBeast 於 16-06-13 發表
我伴讀,其他時間佢又聽audiobook.一日聽和睇幾小時

how about Mad Scientist / My Weird School / A to Z Mysteries ?

daniel48 發表於 16-6-14 00:13
how about Mad Scientist / My Weird School / A to Z Mysteries ?
謝謝推薦!

Mad Scientist, D字密密麻麻,我自己看了都頭暈啊。

My Weird School,我覺得好好笑,但小一似乎沒get到笑點。

A-Z Mysteries,我去書店看看,謝謝!

bibikids119  My Weird School 好正...  發表於 16-6-28 11:21

引用:Quote:daniel48+發表於+16-6-14+00:13+how+

原帖由 200904 於 16-06-17 發表
謝謝推薦!

Mad Scientist, D字密密麻麻,我自己看了都頭暈啊。
My weird school 我也認為太少未get 到笑點。我自己在車上聽到哈哈大笑

bobbob  我仔k3睇又識笑喎  發表於 16-6-18 17:08

200904 發表於 16-6-17 14:13
謝謝推薦!

Mad Scientist - 小女孩 Franny 主角那本 !

回覆:daniel48 的帖子

哦,正在看     中文版😅😅

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-6-13+07:03+是的

引用:Quote:原帖由+bobbob+於+16-06-13+發表我都

原帖由 IloveJJ 於 16-06-19 發表
擺响度都無所謂,只要孩子喜歡閱讀,到適當年齡就會攞返出來。我仔小一時,我都買了mth,是中英對照版,當 ...
我套Mth都放咗成年,p1時阿仔開頭睇咗幾本,但冇興趣。今年我又千方百計氹阿仔睇,一睇就睇晒28本,然後再叫我買埋後面嗰set.

另外,有套Roald Dahl,又係買咗好耐,k3~p2呢段時間睇咗幾本薄,前2日行書局,自己喺書架攞咗本Charlie and the chocolate factory, 睇到唔願走,返到屋企即刻喺書架攞返出嚟比佢,睇得津津有味,見佢睇得好認真、有追睇嘅意欲。終於開始打開另一扇閱讀之門。

bibikids119    發表於 16-6-28 11:22
bobbob    發表於 16-6-19 17:41
‹ 上一主題|下一主題