用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試到了,你地最驚邊一科?
樓主: lukeskywalker
go

考試到了,你地最驚邊一科?   [複製鏈接]

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-6-21+13:44+原

原帖由 MASAYA 於 16-06-21 發表
我地個計法相對輕鬆得多,冇計平時分,所以功課由佢自己做,默測都冇壓力,無時無刻都計落成績表,其實都幾 ...
我反而覺得計埋平時分會無咁大壓力,因為每次個影響都係少少,測考影響無咁大,我會無咁緊張

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-6-21+19:03+是的

原帖由 wan_sosin 於 16-06-22 發表
另一個角度諗,將壓力分散!唔洗考試一鋪過,對於適宜慢慢溫習的學生,都有好處.

我仔學校兩測兩考,但我希望 ...
其實三考好,每次範圍都唔會太多,同埋可以安排係長假期前考完,跟著可以開心放假。

傻太 發表於 16-6-22 09:33
我反而覺得計埋平時分會無咁大壓力,因為每次個影響都係少少,測考影響無咁大,我會無咁緊張

...
有人鍾意計平時分,有人唔鍾意,所以揀學校最緊要睇自己取態,同學校一致好最重要
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-6-22 10:29
有人鍾意計平時分,有人唔鍾意,所以揀學校最緊要睇自己取態,同學校一致好最重要 ...
我相信80%的人未入小學前都唔會知邊套會最合適,反而能夠在現有機制下適應到就更為上策

MrBeast 發表於 16-6-22 11:42
我相信80%的人未入小學前都唔會知邊套會最合適,反而能夠在現有機制下適應到就更為上策 ...
我係好容易代入個d人,所以只要足夠了解,就可以模擬到類似情況,當然有好有唔好,睇血腥片我真係覺得被人虐待緊...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:傻太+發表於+16-6-22+09:33+我反而覺

原帖由 MASAYA 於 16-06-22 發表
有人鍾意計平時分,有人唔鍾意,所以揀學校最緊要睇自己取態,同學校一致好最重要 ...
入學前確認2測2考都在長假前完成,對我嚟講已很放心

中文真係最難考高分

中文

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-05-29+發表本帖

原帖由 skkeung 於 16-05-29 發表
一定是中文科!

中文真係唔識同佢溫

‹ 上一主題|下一主題