用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中真如洪虎猛獸?
樓主: jesswu
go

普教中真如洪虎猛獸?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-31+16:41+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-31 發表

佢已可以流利用pth同人溝通,發音標準,mission accomplish ...
明年阿女升班,要簡普教中或粵教中,佢好想普教,但我堅持粵教中,所持理由跟你相似,仲要勁贊佢普通話好惦,溝通、拼音都冇難唔到佢......咁佢先至勉強接受:

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-5-31+16:35+可能

原帖由 MC1128 於 16-05-31 發表
因為呢個"假設",未有任何根據而搞到七成小學普教中
從政者政治正確,比科學論證更重要!

334 跟世界接軌  =》 去殖民地化?

........

認真就輸了,信它就死了!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:serinac+發表於+16-5-31+15:34+冇得

原帖由 Yanamami 於 16-05-31 發表
我都係~K1英普多人爭,而且我屋企無人講pth, 去面試不利,所以先入英粵班,收左再寫信去学校,話如果英普班 ...
宜家好多名津小/私小都係普教中,如果唔一早為小朋友裝備好,即使俾你抽到、考到或扣到名小,中文科都會跟得十分吃力。

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+16-05-30+發表我小

原帖由 serinac 於 16-05-31 發表
冇得簡,但可以自己為小朋友多作準備,上小一時就易適應啲。

就好似我女兒咁,在K1時係英粵班,到K2都冇英 ...
學多種語言不一定普教中才行。我都係中學時期接觸普通話/國語,嗰時鍾意聽台灣歌,睇台灣劇。大學時期先學,因導師是北京人,現在都一口流利普通話。

為何不為小朋友裝備?點解要裝備?學中文當然用返母語(粵語)最得心應手。我唔見有第二個國家用不是自己語言去學語文。

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+16-05-30+發表我小

冇得簡,但可以自己為小朋友多作準備,上小一時就易適應啲。

就好似我女兒咁,在K1時係英粵班,到K2都冇英 ...
不能用粵語學中文,實在不是可喜的事。粵語有九聲,而普通話得四聲。粵語精髓在於用字歷練,普通話絕對不能媲美的。

都係嗰句,要學普通話不必要著教中。

回覆:普教中真如洪虎猛獸?

要學普通話不一定要普教中。

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-05-31+發表冇

原帖由 skmibb 於 16-05-31 發表
學多種語言不一定普教中才行。我都係中學時期接觸普通話/國語,嗰時鍾意聽台灣歌,睇台灣劇。大學時期先學,因 ...
//我唔見有第二個國家用不是自己語言去學語文//👈 唔明你呢句說話想表達啲乜?

臺灣用國語學中文,星加坡用華語學華文,大陸用普通話學中文。有幾大分別?

作為家長,我只聚焦於怎様為小朋友選擇一間合適的學校,然後裝備她怎樣才能適應新學校的教育模式,而不是討論「應唔應該普教中」。

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+16-05-31+發表學多

//我唔見有第二個國家用不是自己語言去學語文//👈 唔明你呢句說話想表達啲乜?

臺灣用國語學中文, ...
你所舉的例全是用母語學語言。咁點解香港唔用粵語學語言呢?

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+16-05-31+發表學多

臺灣用國語學中文, ...
作為家長,不是小朋友去迎合學校,而是學校是否適合小朋友。

skmibb 發表於 16-5-31 19:05

合理吖~~最弊楼上話七成小学普教中,既然我心儀小学唔係粤教中都無法子(唯有屈曲求全誇左d)~有人坚持非粵教中不可,唔理间学校理念、配套、教学質数……,禁只要佢認為係粤教中即可,亦無可厚非~我地覚得唔係首位重要咪配合去適應(你可以話無腰骨)

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-05-31+發表//

打錯字。更正:應係學語文。

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-05-31+發表//

很多臺灣人,他們的母語是方言如客家話、(敏)南語,甚至四川話⋯⋯大陸更多方言,星加坡家庭的母語更雜。

Yanamami 發表於 16-5-31 19:16
合理吖~~最弊楼上話七成小学普教中,既然我心儀小学唔係粤教中都無法子(唯有屈曲求全誇左d)~有人 ...
咁講, 好似有點本末倒罝

如果唔係教育局+學校+家長一窩蜂接受普教中係"好嘢", 會唔會十年不足, 普教中小學多到七成?

MC1128 發表於 16-5-31 20:41
咁講, 好似有點本末倒罝

如果唔係教育局+學校+家長一窩蜂接受普教中係"好嘢", 會唔會十年不足, 普教中小學 ...

禁我成了兇手~
大女讀幼稚園時(13年前)SC未有英普班呢样野~到佢小学就去左间普教中小学。四年後阿妹讀K時就已經有幼稚園开始英普班,之後升普教中小学……可惜两个女無运抽入瑪記,無得粵教中学中文~不过當年同大女揀小学,並無專登追求普教中小学,甚至可以講收到offer之後先知间小学係普教中,仲急急快d揾pth班佢去tune下台。到阿妹,明知间小学係普教中,自然及早預備佢,既然SC當年已开英普班,就自然早d預備下……似乎我都唔太算特别熱捧普教中,只係跟住洪流走~

Yanamami 發表於 16-5-31 20:56
禁我成了兇手~
大女讀幼稚園時(13年前)SC未有英普班呢样野~到佢小学就去左间普教中小学。四年後阿 ...
sorry,不是針對個別人士,

整體而言, 家長亦有份促成呢個"七成"局面。當然, 想粵教中的家長, 今時今日, 真係發現好難有得揀

Yanamami 發表於 16-5-31 20:56
禁我成了兇手~
大女讀幼稚園時(13年前)SC未有英普班呢样野~到佢小学就去左间普教中小学。四年後阿 ...
又唔好話兇手咁嚴重, 普教中又不是惡行

報告都無話有問題

MC1128 發表於 16-5-31 21:10
sorry,不是針對個別人士,

整體而言, 家長亦有份促成呢個"七成"局面。當然, 想粵教中的家長, 今時今日, 真 ...

當年大女幼稚園無禁兴英普,大家唔覚咩—回事,唔会專登揾英普班,反而英文仲係受家長熱捧。到細女有英普班,应該开始盛行,果時心态真係:反正交—样学費,梗係学多个語言咯(貪小便宜心态),反正小学都普教中,早早tune定無坏呀~

不过有个現象,細女小二時參加朗誦節有个普通話詩詞亞軍。當年四、五十人参加,半数一听就知会out, 發音錯既大有人在。之後三、四年班連續食穀種,五、六十人中,有—半以上係普通話母語学生(或者果个centre特别多,台下家長都以普通話交談,我心諗真係唔洗玩了……),所以或者真係時勢逼人,令人覚得有急切性去学,要快要好~

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+16-05-31+發表你所

很多臺灣人,他們的母語是方言如客家話、(敏)南語,甚至四川話⋯⋯大陸更多方言,星加坡家庭的母語更雜。

...
粵語是源遠流長,可追溯到唐朝。唐代,宋代可說是中國歷史上最燦爛,最光輝的時間。這個時期,漢文化亦影響了日本,朝鮮(現韓國)的文化習俗。粵語是博大精深,想問問,要學習中文,為何捨棄有千年歷史的語言而要用只有百多年的普通話(其實是當時滿族,蠻夷的方言)呢?

中國地大物博,方言眾多,中國為统一,搞出個普通話,目的是方便各民族的溝通而已。並不時要用普通話學中文,語文。有正统中文唔好好學習,保留而要用普通話(其實都係滿族語)來學習,又成之有理呢?

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+16-05-31+發表你所

...
而家講緊係香港,香港母語就是粵語廣東話(廣州話)

作為家長,不是小朋友去迎合學校,而是學校是否適合小朋友。
更正:我所指的「教育模式」在這裡是教學語言。

一間學校是否合適自己的小朋友,相信每個家長的要求和則重點也不一樣,各取所需。中文教學的教育語言並唔係我嘅重點,如果學校能滿足我大部分的要求嘅話,我會協助小朋友克服普教中的困難,而唔會走去抱怨點解學校要普教中。

如真係唔能夠接受,又唔想裝備小朋友嘅,咪想辦法跳船算囉。

‹ 上一主題|下一主題