用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數研,學林,maths concept.which one is better
go

數研,學林,maths concept.which one is better [複製鏈接]

如題
   18    0    0    0

maths concept

ericby 發表於 16-5-29 12:10
maths concept
Math concept 適合傳統小學高小學生嗎?和學林比哪個適合預備呈分試?

回覆:littlemelody 的帖子

Mathconcept係英文數喎!

引用:Mathconcept係英文數喎! +

原帖由 Andymammy 於 16-08-20 發表
Mathconcept係英文數喎!
Mathconcept有中有英,應該可以同老師提出要中數定英數

回覆:ckh311 的帖子

自己學比補習好!

回覆 skkeung 的帖子

你好,請問如何自學,可否介紹一些奧數的書?謝謝。

請問有小朋友讀開的家長maths concept或數研, 請問那間較合適k3小朋友?

c1234 發表於 16-8-22 00:05

內地朋友,中學數學老師,介紹呢本。

c1234  你好,謝謝你推薦。請問這本書在香港有得賣嗎?  發表於 16-10-13 23:53

回覆樓主:

我舊年買左呢本俾仔(應試天書),當公仔書睇。仲有本多拉A夢,都好好睇,仔都有得著。兩本書都當自學

我覺得數研幾好喎,我個仔係數研補緊,佢以前補EYE LEVEL,但因為心儀的小學是中文數,所以由K2暑假開始轉補數研。起初的大半年繼續用英文數教材,升小前約半年開始,老師為他轉中文數教材。我見佢套教材好切合一般小學的課程,而且編排唔太密,又有少少公仔,幼兒教材仲有顏色,小朋友無咁抗拒。
宜家我仔仔已經升左小一,開左學個幾月,基本上數學的功課他都可以自己應付,除左係好多中文字題目的數學練習,因為他不太懂看題目,但讀左題目比佢聽之後,一般佢都可以自己做晒數學功課。

仲有數研的老師都幾有交帶,如果我唔得閒接送補習,老師會WHATSAPP我交代進度,如果係自己接放學,老師會出來親自向家長交代進度和告知有什麼要跟進的地方。

IloveJJ 發表於 16-10-13 08:50
你呢兩本幾吸引噃,响香港有得買嗎?

數學應試天書,在商務書局買的。多拉A夢是我舊老闆俾的(佢小朋友已讀中學),估計也是在香港買的。多拉a夢嗰本幾好,但我在書局揾唔到。

IloveJJ  Thanks!  發表於 16-10-13 13:27

引用:我舊年買左呢本俾仔(應試天書),當公仔書

原帖由 babywoman 於 16-10-13 發表
我舊年買左呢本俾仔(應試天書),當公仔書睇。仲有本多拉A夢,都好好睇,仔都有得著。兩本書都當自學
請問在哪裡買份數的數。

回覆 rainrain613 的帖子

你講多拉A夢嗰本? 我都唔知,我都揾緊,人地俾 我的. 遲啲我去二手書店揾 下.

c1234 發表於 16-8-22 00:05

奧數嗰本,應該冇,我淘寶的,好似三十幾人民幣(兩本-AB版)。

c1234  謝謝你啊!  發表於 16-10-14 23:37

點解耐不耐都有D 問邊間機構好?
就算邊間, 老師教得好, 有責任心, 用心教, 有愛心先最好

係,真係跟老師而且仲要D家長真心真的介紹好亦要看小朋友鍾意否

回覆 IloveJJ 的帖子

我諗以上3間教育中心的模式都係差唔多,教材會有d唔同,但都係俾練習小朋友做, 唔識講解, 再做

可見到都係跟返教育局的課程教, 但唔係跟學校課程, 知道同學校有差別, 可以同老師講, 老師會俾相同課題教材做
好的老師會俾, 唔好的老師可能只有一句要跟返中心課程

唔係話唔睇教材, 可以見到影響得最深的唔係課程或教材, 而係老師

好的老師會令小朋友愛上學習, 相反, 差的老師一句說話可以令小朋友憎恨數學

另外亦要好似上面媽媽講, 要有家長介紹, 但好老師d堂永遠都好full

經濟許可, 當然揀好的私補, 私補貼身跟進小朋友的弱項, 又可以跟返學校的課程同模式, 但當然要搵個好的, 有經驗同識教的, 價錢都貴好多
‹ 上一主題|下一主題