用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 福附的【英文語境】如何??
go

福附的【英文語境】如何?? [複製鏈接]

小朋友在學校課餘時間(課室以外、放學等)會否主動以英文作溝通?
   3    0    0    0

小一小二由外籍老師教,學生接觸2年純正英文發音,學生的英文發音會否特別好沒有港式味道?

有沒有用家可以分享一下?

回覆:waipan 的帖子

https://www.facebook.com/%E7%A6%8F%E5%BB%BA%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E9%99%84%E5%B1%AC%E5%AD%B8%E6%A0%A1-FSSAS-Fukien-Secondary-School-Affiliated-School-229808517393802/

上Facebook有片睇,可自行判斷

前排佢地學校攪開放日。小司儀的英普口語能力確實不錯。
我好怕果d又造作, 又港式的英語口音。
(申利: 我的囝囝下年入福附讀小一。開左學, 希望同老師溝通多一點, 了解一下實際再作分享! )

我覺得佢地英語環境真係同國際學校差唔多,除了中文,其他都係英文上堂,不過有文化教育就用廣東話

root 發表於 16-9-17 10:49
我覺得佢地英語環境真係同國際學校差唔多,除了中文,其他都係英文上堂,不過有文化教育就用廣東話 ...

認同。現在大部份上課時間都會由兩位班主任任教(英文、數學、主題教育、生命教育),兩位班主任其中一位是外籍老師,另一位是香港籍老師。外籍老師一定用英語,就算是香港籍老師亦多用英語授課,中文科就會用普通話教授。所以福小語景是非常好。有同學仔告訴爸媽,話老師常用英文授課,唔知佢地講乜!幸好香港籍老師若然遇到學生唔明白英文的地方,也會用廣東話再講解多一次。

引用:Quote:root+發表於+16-9-17+10:49+ 我覺得

原帖由 咪臣 於 16-09-21 發表
認同。現在大部份上課時間都會由兩位班主任任教(英文、數學、主題教育、生命教育),兩位班主任其中一位 ...
如果港籍老師唔知道同學唔明,咁同學咪一直唔明??

引用:Quote:yukisch+發表於+16-9-21+23:40+如果

原帖由 qwe591 於 16-09-22 發表
聽得多就明, 但本身英文低唔好就要多加努力, 小一可能會較擔心未適應, 之後好快就無問題! ...
希望有幸考入

Yes,幾年之後,你的小朋友,同小朋友之間whapp 都會用英文溝通!寫同講都很自然形成!這就是現正中年級小朋友的經驗之談。即使初小英文課程不深,但他們也會無端端識很多字,英文是天天滲入他們腦袋,即是無痛學習。相比一些學校,個個星期英默一大堆,grammar 死記硬背,真是輕鬆學習啊!
‹ 上一主題|下一主題