用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望 Sjc vs Joyful
go

聖若望 Sjc vs Joyful

以課程,考小學成績,老師愛心而然,邊間好D?

回覆:DevilPig 的帖子

我覺得唔同style 睇你小朋友岩邊間

引用:我覺得唔同style+睇你小朋友岩邊間 +

原帖由 begoodtome 於 16-05-27 發表
我覺得唔同style 睇你小朋友岩邊間
可以比多D詳情嗎?我仔比較鍾意自己嘗試,唔受教,週身郁。以升小學黎講,課程,學術邊間好?

想知!

聖若望,因為有小學

引用:以課程,考小學成績,老師愛心而然,邊間好

原帖由 DevilPig 於 16-05-27 發表
以課程,考小學成績,老師愛心而然,邊間好D?
sjc較傳統,有小學,聽講小學都係鍾意收乖個小朋友。
joyful新校,冇乜升小record,但語境好活動多,冇傳統學校咁嚴。

升小,一定sjc. 全英文,都谷。joyful係happy sch.

引用:升小,一定sjc.+全英文,都谷。joyful係hap

原帖由 begoodtome 於 16-05-28 發表
升小,一定sjc. 全英文,都谷。joyful係happy sch.
joyful全英普,語文能力好,課程唔淺,尤其英文。老師都有要求。當然小朋友讀得好happy

引用:Quote:原帖由+begoodtome+於+16-05-28+發表

原帖由 kaka-bb 於 16-06-02 發表
joyful全英普,語文能力好,課程唔淺,尤其英文。老師都有要求。當然小朋友讀得好happy

...
如果針對考小一呢,邊間課程配合到,邊間有助發展 presentation skill,建立自信?

引用:Quote:原帖由+begoodtome+於+16-05-28+發表

...
如果針對考小一呢,邊間課程配合到,邊間有助發展 presentation skill,建立自信?

...

回覆:聖若望 Sjc vs Joyful

Sjc 會教到小朋友坐定,日日返學做功課,k1半年,我仔由開朗好動變到唔敢出聲內向左驚返學。一班得一位local老師,同小朋友講廣東話。
joyful 課程其實差唔多,但一班三班主任,一net一普一local,語境好過sjc好多。返學好開心,多活動,愛返學。

引用:升小,一定sjc.+全英文,都谷。joyful係hap

原帖由 begoodtome 於 16-05-28 發表
Joyful中英文都好深架,係happy型嘅學術學校

引用:Sjc+會教到小朋友坐定,日日返學做功課,k1

原帖由 tcgm26 於 16-06-11 發表
Sjc 會教到小朋友坐定,日日返學做功課,k1半年,我仔由開朗好動變到唔敢出聲內向左驚返學。一班得一位loca ...
我小朋友都讀SJC喎,佢班主任係net, 其他班even local老師都係用全英喎(普通話同中文認字例外)

SJC係谷同傳統教學,要求小朋友上堂能夠坐定定,如係全日班對自理方面都有一定要求。

so far我小朋友讀得開心喎,基本英文對答冇問題(in complete sentence), 我屋企唔講英文嫁,所以算係咁啦,我好滿意

Joyful K1開始就會每個月做一次英文及普通話Show & Tell展示與分享,訂一個主題後,小朋友就帶指定嘅主題物品回校做presentation,事後老師會有英文及普通話評估報告比家長,D小朋友好鍾意presentation同有自信,每日都帶自己心愛嘅物品返學,如老師教晒當日嘅書,小朋友可以即埸做不指定嘅Show & Tell,佢哋好enjoy!呢點我十分欣賞