用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 幾歲開始學PHONICS好??
go

幾歲開始學PHONICS好??   [複製鏈接]

請問大家覺得幾歲開始學PHONICS較好呢>???
   29    0    0    0

可參考另外一個POST:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

回覆:幾歲開始學PHONICS好

3-3歲半啦。

Copy返我之前係另一個post既分享俾你睇下
我大仔3歲時開始學,學左2年完全整個課程。學左真係好有用,比起我細個時串字,冇方法唯有記,依家佢K2考starters 啲串字係輕鬆好多。
其實學到年半時,佢已經可以自己拼讀好多英文字、睇書咁。

同班有啲未夠3歲開始學,教到blending後開始好難跟上...

所以依家我細女夠3歲我都俾佢學,跟返同一個老師,希望佢都可以好似阿哥咁學

sauting0820  多謝~ ^_^  發表於 16-5-30 09:30

回覆:Chanhana 的帖子

Hi, 請問你仔喺邊度學,可唔可以分享下或pm我話我知,thanks

引用:3-3歲半啦。Copy返我之前係另一個post既分

回覆 綠林仙子 的帖子

其實phonics 都有好多套唔同system, 例如jolly, RWI, Letterland 等
唔同system 學既時間當然會唔同啦,而且唔同system 所教既內容都唔同。
有啲system 教既sounds 多啲,有啲教得少啲,而且教既次序都唔一樣。

我自己就想小朋友學完真係見到大部分字都識拼,自行讀;見到唔識既字,唔識解,起碼都可以拼讀到。唔係只局限於個幾本phonics書入面既字,咁樣先真係幫到小朋友上小學時dictation, 尤其unseen dictation.

除左dictation, 學英文,真係老土個句,要全面識聽、講、讀、寫,如果識讀識拼啲字,咁先容易入腦,識得串,寫作或oral 時先可以用返出來。

所以,我幫仔女考慮讀咩phonics 課程時,係以最後能夠自己拼讀為目標,打好個底。

我仔女就學hooked on phonics, 香港應該唔太多人識,係美國個邊黎既。
我開頭報既時候都心中有疑問,洗唔洗學2年咁耐呀?(實質係1年9個月)所以報名前我自己研究過HOP依套書,(一學就學咁耐,重大投資,所以要做啲資料手搜集)佢係cover左好多唔同既sounds, 而且係常用,我覺得夠practical, 而且我個陣覺得佢先3歲,有的是時間,慢慢學,唔急,最緊要打好個底。我又見間centre 學phonics 既其他小朋友讀得幾好(睇到佢地上堂讀書啲video),咁就報左啦

我唔知邊套system 最好....只可以話我好滿意我仔學完既成果,拼讀可自行搞掂,好快記得啲字點串!

(其實我仔學校係用另一套phonics system, 我自己就覺得HOP好啲,可能係因為學校大班教有所局限吧....為免引起爭論邊套phonics system 好啲,所以唔打算開名學校用邊套phonics. )

回覆 Pinki508 的帖子

已PM

回覆:幾歲開始學PHONICS好??

phonics一星期上一堂係咪無乜效果?三歲半未識寫字可以開始學嗎?

引用:phonics一星期上一堂係咪無乜效果?三歲半

引用:回覆+綠林仙子+的帖子 其實phonics+都有好

回覆 Chanhana 的帖子

HI CHANHANA~~

請問可否PM我資料呀~~謝謝~~

Chanhana  已PM左你  發表於 16-5-31 09:59

引用:Quote:原帖由+pekovian+於+16-05-29+發表ph

原帖由 綠林仙子 於 16-05-30 發表
未識寫字都可以學架,又唔會話一星期一堂冇效果既,只係學得慢d 如果唔想小朋友太辛苦咪一星期一 ...
thx,我都無咁神心同小朋友溫,都係交俾老師啦

引用:Quote:原帖由+綠林仙子+於+16-05-30+發表未

回覆 pekovian 的帖子

未識寫字都可以學呀,我2個仔女都係咁開始。
佢地一星期一堂,so far, 我覺得冇咩大問題。我自己都要返工,唔得閒成日同佢地温,此其一。其二係,學野都要佢地自己負啲責任,記住老師教過咩,大部分係靠佢地自己記架。係每個grade最後有個test,  咁test前我就會抽多啲時間同佢地温。如果係最易個grade, 我淨係考試前先同佢地温。到blending 時難左,我先一星期同佢地温一次,每次都係十幾廿分鐘到咋

引用:回覆+pekovian+的帖子 未識寫字都可以學呀

原帖由 Chanhana 於 16-05-31 發表
回覆 pekovian 的帖子

未識寫字都可以學呀,我2個仔女都係咁開始。
多謝分享,咁我會睇下暑假有無得開始學先,你講得啱,小朋友要學識自己負責,尼樣態度比起學習速度更重要!

actually phonics is not that important. Conversational experience helps a lot more

引用:actually+phonics+is+not+that+important.+

回覆:Chanhana 的帖子

引用:回覆+綠林仙子+的帖子 其實phonics+都有好

原帖由 Chanhana 於 16-05-29 發表
回覆 綠林仙子 的帖子

其實phonics 都有好多套唔同system, 例如jolly, RWI, Letterland 等
請問你可否pm我在哪裏學hooked on phonics和幾多$?只需學2年便完成?因我昨天問了一間要學4年。

Chanhana  PM u already  發表於 16-7-21 22:04
‹ 上一主題|下一主題