用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 買票據爭入名校 漲價至200萬
樓主: elbar
go

買票據爭入名校 漲價至200萬 [複製鏈接]

回覆 HKTHK 的帖子

不敢不敢......你正點出問題, VSA, ISF 就話無校舍, 要好多$$建新校, 但呢間不是上世紀已建成了嗎? 好像戰前吧? 有錯請指正, 另外, 辦學精神....不是有教會MISSION嗎? 在花花世界中忘記了起初的決心了嗎?

回覆 Lucifer3960 的帖子

There is a new building also
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆 Lucifer3960 的帖子

http://www.ssc.edu.hk/ssfftn/2017/002_FTN_CHI_2017.pdf
Look at 13
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:買票據爭入名校 漲價至200萬

有錢人未必一定財大氣粗,當中亦有唔少十分謙遜,不過有錢喺生活上確實會比較多選擇係事實。我對私校所有收生、課程、收費、行政方針全無異議,畢竟私校(唔係直資)係自負營虧,反正如果做法錯誤會自食其果。
一間全港面積最大亦咁有規模嘅私校如果單靠收取學費去維持營運、日常維修及提升各項軟硬件確實困難,但為何一間出產過無數優質學生、社會棟樑,擁有過百年顯赫歷史嘅名校唔能夠好似其他名校咁運用基金籌款方式去作為學校長遠發展開支,反而用debenture呢個方法呢?

Chirley    發表於 16-7-5 12:20
vpo0615  反而有D唔使乜票據物票據嗰D幼稚園就俾人話商業化.....  發表於 16-5-30 16:33
hppa    發表於 16-5-30 13:53

去半島食個飯同去茶餐廳都一樣食得飽,去半島食到咁貴又係咁值?而且又一定係國內人嗎?也是財大氣粗嗎?
你覺得值咪去食囉,覺得唔值仲有大把選擇,無唯去批評.....

無詳細瞭解過聖士提反書院附屬小學,如果真係好心儀一百萬會考慮,但二百萬就唔會啦,真係太貴了。如果買了票據都不是必入,咁同大抽獎都差不多,不如租樓去名校區搏大抽獎?

舊年搜集各學校資料時,本來都頗喜歡這學校,雖然學費貴,但設施好,都無可厚非。它發100萬債卷也沒令我有負面評價。

但今年債卷由一百萬,一跳,跳去二百萬,就真的令我對這所學校有保留,因這正踐踏了香港人一個很核心的價值觀:「只要有實力,凡事有可能」。正正相反地,此行為像大大聲地說:「只要你有錢,凡事有商量」。這不是香港最抗拒的大陸文化嗎?

Soundervolt  100萬債卷,唔少人已經對這所學校有保留  發表於 16-7-7 11:48
Chirley  TOTALLY AGREE!!!  發表於 16-7-5 12:21
AL1987    發表於 16-5-31 16:59
hppa    發表於 16-5-31 15:32

florence.lau 發表於 16-5-30 22:20
舊年搜集各學校資料時,本來都頗喜歡這學校,雖然學費貴,但設施好,都無可厚非。它發100萬債卷也沒令我有 ...
同意, 好似好白咁話咗俾人聽, 有錢至好嚟遞表, 無錢唔使諗.

引用:舊年搜集各學校資料時,本來都頗喜歡這學校

原帖由 florence.lau 於 16-05-30 發表
舊年搜集各學校資料時,本來都頗喜歡這學校,雖然學費貴,但設施好,都無可厚非。它發100萬債卷也沒令我有 ...
同意呢間學校越來越大陸化,佢既解釋,亦都係大陸化。

引用:其實都幾好,把一群財大氣粗的學生和家長一

原帖由 polarbearlee 於 16-05-29 發表
其實都幾好,把一群財大氣粗的學生和家長一起放在唯利是圖的學店。
又唔能夠咁講,我囡囡間幼稚園好多同學都入呢間,佢地全部都好nice, 家境雖好,但好低調,沒有架子。

florence.lau 發表於 16-5-30 22:20

去過簡介會, 校長擺明唔放台下家長在眼內...

講多句都費事...

擺明面向強國.

事實上亦唔少強國人有興趣.

Lindytiger  強國人有興趣就入到?就等如學校多強國人?就等於學校要做野去吸引佢地?   發表於 16-7-5 22:38
Chirley    發表於 16-7-5 12:22

辦學定辦銀行?

超級學店,迫你買無息債券,佢用左你 d 錢去賺息,一年收息都收幾千萬

百貨應百客, 冇得好批評, 將有共同喜好背景的人集埋一起不是更好嗎? 至於名唔名校, 就等於名牌野, 你覺得名咪名囉, 冇乜好拗

引用:百貨應百客,+冇得好批評,+將有共同喜好背景

原帖由 NeoMom 於 16-07-07 發表
百貨應百客, 冇得好批評, 將有共同喜好背景的人集埋一起不是更好嗎? 至於名唔名校, 就等於名牌野, 你覺得名 ...
可能近來呢度太平靜,攪到大家要攞返件舊聞嚟批評下

‹ 上一主題|下一主題