用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住大埔出九龍塘返學?
go

住大埔出九龍塘返學? [複製鏈接]

好掙扎呀,身邊個個都反對咁細個就要出九龍返學,所以都唔知黎緊報唔報九龍學校好

我知搭校車通常要兜好耐,如果上午班就可我湊完返學順手返工,放學就先搭校車

下午班如唔想長老日日搭車,就要全程校車,驚小朋友太細一日來回兩個鐘校車好辛苦

有無媽媽可以分享教路?謝謝

0    0    0    0

如果自己接送我覺得可以

回覆:住大埔出九龍塘返學?

如果你住近火車站其實ok

大部分九龍塘幼稚園唔近火車站, 自己送好辛苦

1. 通常校車要來回兩程搭晒, 無得揀只搭來OR回.
2. 我朝朝搭東鐵返工都見好多家長湊小朋友出九龍塘....不過問心, 架東鐵好迫架, 大人都覺辛苦, 細細粒嘅小朋友更加分分鐘抖唔到氣.....
3. 正如上面JM講, 大部分九龍塘幼稚園唔近火車站, 所以由火車站行去幼稚園, 真係好天曬, 落雨淋......

回覆:pizzafat 的帖子

Pm咗你

回覆:住大埔出九龍塘返學?

係咪名幼?唔讀會唔會後悔先?我個B大埔出紅磡,冇校車,咁唯有自己揸車,或坐港鐵出九龍到校車站上車。我平時大部份時間都自己接送,但以備不時之需我個個月都有交校車費!

引用:係咪名幼?唔讀會唔會後悔先?我個B大埔出

原帖由 dimsumsum 於 16-05-26 發表
係咪名幼?唔讀會唔會後悔先?我個B大埔出紅磡,冇校車,咁唯有自己揸車,或坐港鐵出九龍到校車站上車。我 ...
我target都係考名幼,如果唔係名幼既就留番係大埔讀

因為我要返工,朝早如果揸車送完返學又無可能揸埋返工,皮費太重,所以只可搭車

引用:1.+通常校車要來回兩程搭晒,+無得揀只搭來O

原帖由 vpo0615 於 16-05-26 發表
1. 通常校車要來回兩程搭晒, 無得揀只搭來OR回.
2. 我朝朝搭東鐵返工都見好多家長湊小朋友出九龍塘....不過 ...
我估係一間間幼稚園,因為我果間俾我地只搭放學,番學我自己送。講到底都係睇下間幼稚園的心儀程度。

我由PN 到而家一直做緊呢個動作, 除非你考慮大埔, 否則一定直出九龍。
我沒有後悔過....而家讀K2名幼一條龍。

引用:我由PN+到而家一直做緊呢個動作,+除非你考

原帖由 net09 於 16-05-27 發表
我由PN 到而家一直做緊呢個動作, 除非你考慮大埔, 否則一定直出九龍。
我沒有後悔過....而家讀K2名幼一條龍 ...
咁你小朋友係搭校車定自己接送?每日要用幾耐時間?

引用:好掙扎呀,身邊個個都反對咁細個就要出九龍

原帖由 pizzafat 於 16-05-26 發表
好掙扎呀,身邊個個都反對咁細個就要出九龍返學,所以都唔知黎緊報唔報九龍學校好

我知搭校車通常要兜好耐 ...
我屯門返九龍塘,k2 至而家k3,差不多兩年……
小學繼續九龍塘……
我自行接送

pizzafat 發表於 16-5-26 09:57

我知搭校車通常要兜好耐 ...
唔好諗咁多收佐先講! 我日日都要帶仔去九龍塘再返工,九月開始帶兩個,我又覺ok喎!大埔墟 4個出到九龍塘,坐頭等大埔墟開出有位車.

引用:Quote:pizzafat+發表於+16-5-26+09:57+好掙

原帖由 babykarlson 於 16-05-30 發表
唔好諗咁多收佐先講! 我日日都要帶仔去九龍塘再返工,九月開始帶兩個,我又覺ok喎!大埔墟 4個出到九龍塘,坐頭 ...
係既,咁我會試下報左先,希望都可以有得揀

回覆 pizzafat 的帖子

以前PN就送佢KLN TONG, 到K1轉到龍校就坐校車。從未諗過本區。要求高就出九龍區, 博入好D學校,反之無時間就無計。要知道自己個女想點,努力
‹ 上一主題|下一主題