用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 城大損失 香港夠運(左丁山)
go

城大損失 香港夠運(左丁山)

城市大學胡法光運動中心之陳大河綜合會堂上星期五下午,綠化天台倒塌,幸無死亡,只有三人受傷送院,誠不幸中之大幸。

左丁山向一位城大校董取笑:「乜咁唔夠運呀。」點知校董板起塊面話:「係香港有運至真,咁大意外而無造成死人事件,令香港不致成為世界豆腐渣工程之笑柄,仲唔係香港仍然有運行!」

哦,咁講法未嘗唔啱,假如綠化天台倒塌事件早兩日發生,適值張德江訪港,嗰陣時又有考試舉行,分分鐘會出現死傷過百人嘅慘劇,連張德江都要帶埋梁振英立即到場視察,指揮救援一類動作。按內地大城市發生傷亡慘劇慣例,城市第一把手會下台冇得再玩嘅。依家大人物走咗先至冧天台,而且無人命事件,梁特又係行運啫,否則唔駛審都會提早腳痛或者心痛㗎!

翻查資料,胡法光運動中心於1994年落成,2010年命名,2015年年底為迎合甚麼環保風氣,在樓頂鐵架鋪設草地,今年二月先至完工,照計有工程師計好力學,知道鋼鐵架構可以承接草地重量之後,先至會建造嘅,點解會發生意外?左丁山問過實踐經驗豐富嘅地盤總監惡佬明,惡佬明話理論上有關工程師計數(負荷力)一定唔會錯,但佢一直反對呢類所謂環保工程,因為起好之後,要在日常管理上非常小心,勤力巡查,每下一次大雨,就要在天台仔細視察有冇坑渠堵塞、去水道俾垃圾雜物擋實,否則嘅話,落一場紅雨就令草地泥土吸滿水,重量大增,隨時超出事先之負荷力度估計,導致倒塌意外,如果天台係石屎樓面,就會安全好多,係鐵架喎,幾容易彎臣㗎。惡佬明試過有一單酒店工程,因落雨後竟有報紙在天飛揚,跌落天台去水道,咁就搞到天台水浸,令佢俾業主鬧餐死。惡佬明話:「環保人士興講綠化天台,殊不知保養費、維修費及管理費加加埋埋,甚為昂貴,我懷疑城大有冇計算埋呢啲費用。」哦,城大唔使計咯,擒擒青拆晒校園內其他建築物嘅綠化天台,免再發生意外,兼且累街坊,令教育局通告全港學校急查天台綠化風險,相信好多同類工程會緊急叫停。至於城大今次意外除有名譽損失之外,聽講金錢損失甚大,一年向外籌款捐贈所得,可能一鋪清袋。

左丁山

真係唔該所有學校認真check吓。如果出咩事,真系好惨,唔係世界笑唔笑柄。

唔好甘快搞到好似大陸甘,豆腐渣工程整死人

回覆:城大損失 香港夠運(左丁山)

所謂成立委員會調查,只不過是門面功夫,目的不過是如何研究報告內容,讓大家責任減至最低,這次事件明顯是產業處和工程公司最大責任,天台可以承托多少重量,已貼有告示,怎會看漏,工程公司負責人或工程師怎會如此大意,根本有人違例,奇怪是現在有人受傷,警方竟然沒有插手?

聽聞讀 architecture 一定有學計 loading ,相信 civil 都要學計,
連未畢業 D 學生都知要計過先得,好明顯 contractor 有問題。

其實漏洞好大,本身 policy 是幾矛盾,
"入則" 某程度上有監察作用,
而家冇入則,根本唔需要 involve AP 簽名碓認,即係反而冇人 endorse 過個工程。
比完 advice 又話自己唔係工程的 AP ,咁即係亂 up 反而唔駛負責?

好明顯係一單政治凌駕理性嘅決定

引用:好明顯係一單政治凌駕理性嘅決定+

原帖由 小小山 於 16-05-26 發表
在綠化城市的問題上,投政策所好沒有太問題,但一間自己有開土木工程和建築課程的大學,一個這樣位於人來人往的地段的工程(職員餐廳好似可以望見這個出問題的樓頂),竟然沒有人提出異議?是不關心、不警覺還是聲音被壓?

所謂大學排名,幾前都無用了。

小小山 發表於 16-5-26 12:47

凌駕埋常識