用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入到st.c考小一真係可以大把offer
樓主: pjbb
go

入到st.c考小一真係可以大把offer [複製鏈接]

回覆 phoebewong123 的帖子

點會無?我識一個舊年Lh無offer,不過小朋友又吾係好差,有時係運氣。

其實有冇OFFER要睇埋考咩學校,如果只考DBS/DGS,SPC,YW,冇OFFER都唔出奇
同埋2/3歲簡既學生,如果個個都最後好勁,講你都唔信
EVEN 好耐之前識人讀ST PAUL CO EDU(叫做5個BANDING睇小六成績入),會考都係得幾分

回覆:入到st.c考小一真係可以大把offer

所以也是看家長背後的功夫和小朋友的造化多

引用:Quote:原帖由+christy2011+於+16-06-07+發

原帖由 phoebewong123 於 16-06-07 發表
Kv 也識不少人零offer, 反而冇識人lh 零offer
因為LH 好希望小朋友盡考😌

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-06-07+

原帖由 bubuG 於 16-06-07 發表
因為LH 好希望小朋友盡考😌
無可否認每間lh 分校只有幾班,校長老師對考直私是比較著緊,不會只報幾間一缐。反而sc kv 多人只報熱門一線然後等抽獎

引用:Quote:原帖由+auntie7+於+16-06-07+發表LH+

原帖由 sala222 於 16-06-07 發表
我呢張係LH比家長,495人。咁可能只係計有offer...

.

引用:Quote:原帖由+sala222+於+16-06-07+發表我

原帖由 auntie7 於 16-06-07 發表
佢網址370係寫計埋直/私同大抽獎嘅所有學生.....或者370係2014畢業,495係2015畢業?真係要問下LH先知了!

...
我個份係今年2016年升小情況

回覆 02413124 的帖子

請問知不知羅福及雅息分別多少人?

回覆 siukitty 的帖子

羅福446及雅息142

siukitty  Thanks!  發表於 16-6-8 17:52

引用:朋友仔仔現讀st.c+k2,每次食飯她都標榜仔

bubuG 發表於 16-6-5 23:04
以人數計,York 好似最多,之後SC,之後KV。LH開新校有機會人數超越KV。
唔係化?!

pjbb 發表於 16-5-25 07:26
朋友仔仔現讀st.c k2,每次食飯她都標榜仔仔入咗st.c 考小一入名校(男拔)一定收!我和二個朋友正準備替自 ...

標榜就有D 怪...

跟左幾年STATS..

SC 入男拔年年3X 個... 每年畢業生唔知, 約600-800人...

算只有一半人, 男生先可以報...

入DBS 率約係 7-10%

以好多幼稚園唔係年年有人去DB/DG... 以上比率算好高..

同場加送...

計過入SFA/APS 呢D 私小(一唔一線自己判斷), 年年係AROUND 10%

以上係OFFER 數, 唔好拗話入左邊間, 眼見SC 無咁多人入.

picture 發表於 16-6-5 22:38
good.

年年差唔多, 都係3X 個...

2個朋友  0 offer

引用:2個朋友++0+offer+

原帖由 japoton 於 16-07-26 發表
2個朋友  0 offer
0 offer唔出奇,SC一向係happy school,當然入到的小朋友本身醒目,都要配合父母的取態。有人喜歡外補學術,以補不足,亦有人喜happy到尾,考小派位隨心。此post要反省的是:老人家分享孫兒有幸入名幼,此乃人之常情,開心便分享,可惜樓主未考已經酸溜溜。

sala222 發表於 16-7-26 20:41
0 offer唔出奇,SC一向係happy school,當然入到的小朋友本身醒目,都要配合父母的取態。有人喜歡外補學術 ...

睇小朋友性格, 吸收能力...

考一般小學唔難, 實在唔駛外補.

考小好險果D, 通常係眼角高, 左揀右揀考得太少, 好似揀老公咁.

引用:Quote:原帖由+japoton+於+16-07-26+發表2個

原帖由 sala222 於 16-07-26 發表
0 offer唔出奇,SC一向係happy school,當然入到的小朋友本身醒目,都要配合父母的取態。有人喜歡外補學術 ...
Agree

引用:Quote:原帖由+japoton+於+16-07-26+發表2個

原帖由 sala222 於 16-07-26 發表
我就是happy到尾例子……阿仔可跟家姐入讀津小,考直私只會報一兩間男龍校志在參與,看來會是sc仔0offer之一,拉低了sc考直私數字……

引用:Quote:原帖由+sala222+於+16-07-26+發表0+o

原帖由 angie0828 於 16-07-27 發表
我就是happy到尾例子……阿仔可跟家姐入讀津小,考直私只會報一兩間男龍校志在參與,看來會是sc仔0offer之 ...
其實你個case唔影響。

sc自己公佈既offer數不嬲都靚。

識睇統計數字,津校直私會分開睇。。。

熱門直私,取錄率近10%,  仲想點?

留意統計係假定全校合資格既學生都去考某校,實際數字只會更高。

引用:Quote:原帖由+angie0828+於+16-07-27+發表

原帖由 retriever 於 16-07-28 發表
其實你個case唔影響。
Thanks

‹ 上一主題|下一主題