用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入到st.c考小一真係可以大把offer
樓主: pjbb
go

入到st.c考小一真係可以大把offer [複製鏈接]

引用:朋友仔仔現讀st.c+k2,每次食飯她都標榜仔

原帖由 pjbb 於 16-05-25 發表
朋友仔仔現讀st.c k2,每次食飯她都標榜仔仔入咗st.c 考小一入名校(男拔)一定收!我和二個朋友正準備替自 ...
CCKG都無100%入男拔!唔好神化學校!SC係好,但只係普通學校,讀咗唔識飛!的確有人入到好小學,不過家長小朋友都要努力㗎。而且其他學校亦一樣有人可以考到好多offers。

叫你朋友返地球啦

回覆 pjbb 的帖子

我識2個SC畢業生在政府醫院出世

回覆:pjbb 的帖子

如果你朋友真係咁講,建議你unfriend佢。呢啲老作friend,一個都多

朋友仔仔現讀st.c k2,每次食飯她都標榜仔仔入咗st.c 考小一入名校(男拔)一定收!我和二個朋友正準備替自 ...
買定花生

不可否認st cat 係一般人心目中都係名校,你見咁多明星仔女都讀就知!而且考過佢間pn就知有幾難考!所以對於我們新手媽媽,確係好難好理智咁分析st cat唔係咁神!最起碼如果st cat收我個女我一定讀,不過我唔會同「一定」考到神校小學掛鉤囉

st cat 是好學校, 幾十年的傳統, 不是朝夕之事. 但係咪好到上神枱, 大家要理性分析. 以我所看及所知, st cat 是一間 "沒有甚麼不好" 的學校.

引用:如果你朋友真係咁講,建議你unfriend佢。呢

原帖由 xaxababy 於 16-05-25 發表
如果你朋友真係咁講,建議你unfriend佢。呢啲老作friend,一個都多

...
大把人話一定要入乜乜乜啦, 聽完咪算羅

引用:可能你朋友識人或係舊生。其實明知冇可能係

原帖由 sala222 於 16-05-25 發表
可能你朋友識人或係舊生。其實明知冇可能係讀SC就100%入。間間學校亦有怪獸家長。你個post目的似乎令人討厭 ...
Can't agree more, 呢啲問題諗吓都知(都用不着分析),完全9588!

我諗樓主朋友個囝實入男拔, 可能因為個阿爸係舊生, 多幾分啩! 不過我諗全香港都無一間幼稚園神到咁!

唔知樓主朋友係老公係舊生,定係識人甘厉害,但佢小朋友K2,好快要交功課。講到甘盡,到時唔得點見人

hkpapa852  又攞幾隻勞力士, 再上埋電視試吓得唔得?!   發表於 16-5-25 14:25

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-25+10:34+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-25 發表
又或者係話必入男拔...    申請表,聽漏咗!

Jane1983 發表於 16-5-25 12:46
唔知樓主朋友係老公係舊生,定係識人甘厉害,但佢小朋友K2,好快要交功課。講到甘盡,到時唔得點見人 :unkn ...
到時咪話, "男拔收咗阿囝架, 不過諗諗吓都係唔適合阿囝, 所以唔去囉!".

Jane1983    發表於 16-5-25 13:06

回覆:入到st.c考小一真係可以大把offer

SC 一年有3百幾個男仔,如果一半人考男拔又必收,咁全校都係SC 學生?作得太誇張了

引用:回覆+pjbb+的帖子 我識2個SC畢業生在政府

原帖由 02413124 於 16-05-25 發表
回覆 pjbb 的帖子

我識2個SC畢業生在政府醫院出世
以我記憶所及(我三年幾前apply k1),填申請表最多要填國籍或出生地,乜會要人填埋醫院架咩?

sala222 發表於 16-5-25 08:06
可能你朋友識人或係舊生。其實明知冇可能係讀SC就100%入。間間學校亦有怪獸家長。你個post目的似乎令人討厭 ...
我都同你一樣, 有同感!

引用:Quote:原帖由+02413124+於+16-05-25+發表回

原帖由 jesswu 於 16-05-25 發表
以我記憶所及(我三年幾前apply k1),填申請表最多要填國籍或出生地,乜會要人填埋醫院架咩?

...
出世紙有醫院名

引用:Quote:原帖由+02413124+於+16-05-25+發表回

原帖由 jesswu 於 16-05-25 發表

...
要交出世紙副本,但我覺得純粹係核實身份!我識好幾個政府醫院出世,仲要冇讀佢pn, 直考K(更加冇interview到父母)都收;亦識私家醫院出世超大b都入唔到,所以都唔知佢個數據來源係咪得自己個圈子幾個人!

每年學校都有家長會公佈考小一成績。你朋友應該好清楚有幾多學生考到男/女拔。

引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-25+發表以我

原帖由 creambun 於 16-05-25 發表
出世紙有醫院名
係wor, thx

引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-25+發表以我

原帖由 99dogdog 於 16-05-25 發表
要交出世紙副本,但我覺得純粹係核實身份!我識好幾個政府醫院出世,仲要冇讀佢pn, 直考K(更加冇interview ...
Thx……
如果間學校睇醫院選學生,我會勁反感lor

‹ 上一主題|下一主題