用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入到st.c考小一真係可以大把offer
go

入到st.c考小一真係可以大把offer [複製鏈接]

朋友仔仔現讀st.c k2,每次食飯她都標榜仔仔入咗st.c 考小一入名校(男拔)一定收!我和二個朋友正準備替自己小朋友搵幼稚園,想知st c係咪佢口中所講100%入到名校?當然,我知本身都要睇小朋友資質,不過好想知st.c係咪真係幾乎所有學生都可以入到心儀嘅小學.thx
   2    0    0    0

回覆:pjbb 的帖子

我有朋友的兩個孩子,都是St cat畢業生。大仔當年直資,獲觀塘聖約瑟及真道取錄;而他的妹妹只獲真道取錄。那是六年前及三年前的事。

St Cat係好學校,但亦係有幾百人的大校。總會有人歡喜有人愁。考小一,有能力、臨場表現、運氣、父母係咪舊生、識吾識人....好多因素,認識的St Cat亦非個個有心儀的offer...

回覆:入到st.c考小一真係可以大把offer

識唔只一個人零offer from sc

但又真係絕大部分有直私offer, 但未必一定是名校lor

明白,謝謝你地回覆

引用:我有朋友的兩個孩子,都是St+cat畢業生。大

原帖由 torunpoland 於 16-05-25 發表
我有朋友的兩個孩子,都是St cat畢業生。大仔當年直資,獲觀塘聖約瑟及真道取錄;而他的妹妹只獲真道取錄。 ...
好一般

唔記得問多一樣,朋友話想入stc 一定要在私家醫院生,佢話如果學校見個小朋友在政府生會唔收,係咪真?

可能你朋友識人或係舊生。其實明知冇可能係讀SC就100%入。間間學校亦有怪獸家長。你個post目的似乎令人討厭SC多過請教大家,因為正常人都可以分析,冇必要問。(唔好意思,我直接表達我感覺)

我相信佢唔係怪獸家長,因為眼見佢仔仔只有學游水同畫畫!我收到個信息就係幾乎大部分嘅學生都可以入入到心儀小學!同樣我都想自己小朋友入到,所以想問問,冇令人想討厭st.c⋯⋯自己小朋友如果有幸入到st.c,我都比佢讀,入心儀小學,我想人人都希望有呢個機會

引用:唔記得問多一樣,朋友話想入stc+一定要在私

原帖由 pjbb 於 16-05-25 發表
唔記得問多一樣,朋友話想入stc 一定要在私家醫院生,佢話如果學校見個小朋友在政府生會唔收,係咪真? ...
No

引用:唔記得問多一樣,朋友話想入stc+一定要在私

唔記得問多一樣,朋友話想入stc 一定要在私家醫院生,佢話如果學校見個小朋友在政府生會唔收,係咪真? ...
你朋友廢話當秘級

vpo0615    發表於 16-5-25 12:29

pjbb 發表於 16-5-25 08:00
你朋友仲有D咩料/金句, 講多少少, 等大家笑多幾聲
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

冇可能……sc大把學生零offer……亦好多只考取二三線直私,樓主朋友咁有信心,應該另有殺手鐧……

焦糖媽    發表於 16-5-26 11:33

引用:Quote:pjbb+發表於+16-5-25+08:00+唔記得問

原帖由 hkpapa852 於 16-05-25 發表
你朋友仲有D咩料/金句, 講多少少, 等大家笑多幾聲
我女拎住美國出世紙,offer仲衰……可能驚恐襲

sala222 發表於 16-5-25 08:06
可能你朋友識人或係舊生。其實明知冇可能係讀SC就100%入。間間學校亦有怪獸家長。你個post目的似乎令人討厭 ...
一語道破, 果然心水清

jesswu 發表於 16-5-25 09:53
冇可能……sc大把學生零offer……亦好多只考取二三線直私,樓主朋友咁有信心,應該另有殺手鐧……

...
其實任何一間幼稚園既畢業生都一定係100%入名校: 有名(校名)既學校

至於學校係幾線, 只係大家標準唔同啫! 反正無官方排名, 任大家講.

你話我個間唔係一線, 我話我覺得呢間適合D, so what? ......  
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:jesswu+發表於+16-5-25+09:53+冇可能

其實任何一間幼稚園既畢業生都一定係100%入名校: 有名(校名)既學校

至於學校係幾線, 只係大家標準 ...
講得好……甲之熊掌、乙之砒霜……
不過必入男拔呢下就……
世事哪有必然……

jesswu 發表於 16-5-25 10:08
講得好……甲之熊掌、乙之砒霜……
不過必入男拔呢下就……
世事哪有必然……

必入男拔......第一輪面試 (食咗字啫!)

只要有報考就有得見啦, 除非係女仔

引用:朋友仔仔現讀st.c+k2,每次食飯她都標榜仔

朋友仔仔現讀st.c k2,每次食飯她都標榜仔仔入咗st.c 考小一入名校(男拔)一定收!我和二個朋友正準備替自 ...
咁大個人應該有能力分析別人的説話掛,有乜可能100%入名校呢?你朋友所指的名校又係邊D?男拔only? 老實即使有幼稚園可以100%入名校,都要唸下間幼稚園係咪適合自己小朋友先,有時間不如自己上多D不同學校的網頁,瞭解下人地的教學理念同課程,好過人地講乜你就信乜

引用:Quote:jesswu+發表於+16-5-25+10:08+講得好

必入男拔......第一輪面試 (食咗字啫!)

只報就有得見啦, 除非係女仔

‹ 上一主題|下一主題