用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉+言語障礙傷殘律貼申請
go

自閉+言語障礙傷殘律貼申請 [複製鏈接]

小兒現場讀小一,上個月在智能測驗中心見心理學家及言語治療師定左有言語障礙及自閉譜系症,已排期政府見精神科醫生。但要一年後才可見醫生。
請問期間是否可以申請傷殘律貼,以資助我可找出面的治療?

0    0    0    0

要見政府醫生等佢簽紙先申請倒的,再有社工跟進會約時間上社署搞手續

引用:小兒現場讀小一,上個月在智能測驗中心見心

原帖由 Choichoichu217 於 16-05-25 發表
小兒現場讀小一,上個月在智能測驗中心見心理學家及言語治療師定左有言語障礙及自閉譜系症,已排期政府見精 ...
要醫生做咗評估先 如嚴重嘅個案即排S位要入特殊學校嘅 先可以申請傷殘津貼

回覆:skytammy 的帖子

唔一定入S位才有傷殘津貼,有讀主流自閉症小朋友都有傷殘津貼,每個Case唔同架

引用:唔一定入S位才有傷殘津貼,有讀主流自閉症

原帖由 sum311 於 16-05-29 發表
唔一定入S位才有傷殘津貼,有讀主流自閉症小朋友都有傷殘津貼,每個Case唔同架

...
係咪都要見左政府精神科醫生先可以轉介?

原帖由 Choichoichu217 於 16-05-25 發表
小兒現場讀小一,上個月在智能測驗中心見心理學家及言語治療師定左有言語障礙及自閉譜系症,已排期政府見精 ...
我仔是cac的醫生簽紙轉介社署申請

請問cac轉介社署申請要幾耐,cac話幫我轉介但我無問詳情

引用:請問cac轉介社署申請要幾耐,cac話幫我轉介

原帖由 fionchiu2000 於 16-05-29 發表
請問cac轉介社署申請要幾耐,cac話幫我轉介但我無問詳情
其實什麼情況 cac 才會做呢個轉介?

醒目開學勳章

醫院有社工的, 你去番果間確診醫院問, 不過你上得小一先發現, 通常問題不嚴重未必會有, 你可以將那確診紙交在讀小學要求有特殊服務, 你交紙後學校下年度便有政府津貼, 如學校有言語治療師到校便應有安排, 你可了解學校還可有甚麼安排, 已近學年尾聲, 可能要二年級才有安排了

‹ 上一主題|下一主題