用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 上水正慧小學
樓主: ramboyy
go

上水正慧小學 [複製鏈接]

引用:Quote:吉吉吉吉+發表於+16-5-28+09:47+咁你

原帖由 Tintin926 於 16-05-28 發表
以我所知,正慧應該係北區最多人上英中的小學,絶對不只4成,也是最多入鄧顯的小學。但網站冇公佈實際數據 ...
打漏左字。補充下,我唔系話正慧四成入英中,我意思系話我自己小朋友學校都有四成入英中,但學習愉快,老師友善。

吉吉吉吉 發表於 16-5-28 19:49
起碼要友善啦,唔系話黑口黑要,家長在見到都黑面,家長不在真系好難講。而佢地先系用家,而我所講都系听佢 ...
咁我都明,不過我們讀小學果個時時代d老師咪仲惡仲高高在上。那些年,我們父母d知識水平一般不高,老師的話是何等權威!
現在受歡迎的官津老師都係惡死巴閉d,就算港九區果d名官津的老師都有不少經常對家長死面又寸,但有乜計,冇錢讀國際學校或移民,我們家長和子女都係局受,當比仔女早d面對社會現實也是好事

回覆:上水正慧小學

又係典型學校同家長理想錯配嘅例子,一心見派位好,就唔理3721去抽,又中喎,讀落先發現唔係自己杯茶。  其實覺得有問題可以揀轉校架,唔需要係度捱6年架

sissysze 發表於 16-5-28 21:21
又係典型學校同家長理想錯配嘅例子,一心見派位好,就唔理3721去抽,又中喎,讀落先發現唔係自己杯茶。  其 ...
冇錯,十對父母八對都係咁簡,不到黃河心不死,唔賭唔知時運高!

引用:Quote:sissysze+發表於+16-5-28+11:49+北區

原帖由 Tintin926 於 16-05-28 發表
你就不要為拗而拗吧!我也覺得學校有改善空間,要教小朋友團體精神守規矩,可不用等齊全校先吃午餐,等齊自 ...
無為拗而拗,我真心想表達有25分鐘食飯已經係好好,因我知好多真係得20分鐘食。唔好以為得25分鐘食好慘。

引用:Quote:原帖由+Tintin926+於+16-05-28+發表

原帖由 sissysze 於 16-05-28 發表
無為拗而拗,我真心想表達有25分鐘食飯已經係好好,因我知好多真係得20分鐘食。唔好以為得25分鐘食好慘。

...
經常話家校合作,如果可以改善嘅地方,學校唔改善,那也太死板。讀書點解要咁可憐,因為作為家長嘅你都覺得無問題,原來嘅食飯時間被縮短,都覺得好好。有時講就好易,但發生在自己小朋友身上又未必。剛開始听朋友呻,我都覺得佢學校系北區來講算出名,派到第一志願,真羡慕,咁快話學校唔好。我仔仲要叩門先叩得番,真系得來不易,但果種感覺佢未試過,佢系唔明白。

多謝大家意見, 呢間即係較谷, 不過好想知道D 小朋友開唔開心同老師有冇愛心,

諗住查詢插班生事情,接線生好清高既態度,聽了令人覺得佢高高在上,'你黎插班要睇我面色' 問一句要帶咩資料 , 正常其他學校好清晰咁講明,但呢個女人就話'你自己覺得要帶咩就帶咩囉,同埋睇齊晒資料都未必俾你考試''......... 洗唔洗咁講野......

間學校咁好, 要推廣出去
‹ 上一主題|下一主題