用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 上水正慧小學
go

上水正慧小學 [複製鏈接]

有冇用家?
評語 ?
入中學比率?
謝謝

1    0    0    0

引用:有冇用家?評語+?入中學比率?謝謝

原帖由 ramboyy 於 16-05-24 發表
有冇用家?
評語 ?
入中學比率?
兩個朋友仔女讀緊小一,朋友對學校有d不滿,中午食飯要系樓下食,多蚊,無冷氣,要等齊人食,未齊几百人系唔可以食,要拿住本書睇,齊人食又時間又少左又唔够。有時開會會無櫈坐,試過企九個字因天氣因素而遲到的無酌情處理,死板。老師惡,唔友善,無咩愛心,話個個老師一點笑容都無。校長古板。早上上課室等上堂都要睇書,看似良好閱讀氣氛。小一作業考試寫字非常高要求。我睇過份卷都比較簡單。放學家長未到,小朋友友一直企到家長來,揹著書包,好慘呀。而每次評估完都會系台上頒奬俾成績優異的同學。朋友都几後悔,小朋友讀得唔多開心。以上都系听朋友講,我就未體驗過,不過我們都有講自己學校嘅事,分別真系好大。而我唔系北區。你自己去學校親身體驗下d老師友唔友善比較好。

引用:Quote:原帖由+ramboyy+於+16-05-24+發表有

原帖由 吉吉吉吉 於 16-05-28 發表
兩個朋友仔女讀緊小一,朋友對學校有d不滿,中午食飯要系樓下食,多蚊,無冷氣,要等齊人食,未齊几百人系 ...
要求無時無刻睇書,好多學校都係甘。北區學校,多過境學生,質素參差,對操行要求高係好事。飯堂無冷氣,多蚊,咪貼蚊貼囉。要等齊人食飯,學懂守規矩,有乜唔好。

引用:Quote:原帖由+ramboyy+於+16-05-24+發表有

兩個朋友仔女讀緊小一,朋友對學校有d不滿,中午食飯要系樓下食,多蚊,無冷氣,要等齊人食,未齊几百人系 ...
成績好有得上台攞獎,相信間間學校都係,唔通比考第尾嗰個咩

引用:Quote:原帖由+吉吉吉吉+於+16-05-28+發表兩

原帖由 sissysze 於 16-05-28 發表
要求無時無刻睇書,好多學校都係甘。北區學校,多過境學生,質素參差,對操行要求高係好事。飯堂無冷氣,多 ...
咁你肯定系正惠家長啦。因為食飯時間本來就唔多,而因為某d班教學教學遲落堂,而正常落堂的學生要捱等我覺得唔多公平囉,變相唔够時間食飯。由期系小朋友剛小一,家長有時做義工見到覺得可憐。而食飯時間本來就唔多,本來食飯時間本來就輕鬆,又要強迫睇書,系咪真心有睇,好難講。多蚊貼蚊貼未必預防到,真系咬得可憐。大熱天時,又多蚊又熱,望住飯又無得食,食飯又赶,家長睇到心痛。可能你覺得好小事,如果你返一間公司,食飯時間仲要做公司野,飯系面前無得食,要等埋其他部門,本來食飯時間35分鐘變左25分鐘,唔知你有無不滿可能我小朋友學校細,我地系課室食飯,有冷氣,食完可以玩下益智玩具,有時仲可以睇下卡通,有時按排故事姨姨來講故事,喜歡就過去一齊听,唔喜歡做自己野,唔會強迫,但重點系各小朋友開心,而學校派英中有四成以上。我只系分享朋友嘅感想。

引用:Quote:原帖由+吉吉吉吉+於+16-05-28+發表兩

成績好有得上台攞獎,相信間間學校都係,唔通比考第尾嗰個咩
我無話唔好,我就系想把我听來嘅一一話俾樓主知。好唔好真系要家長親身體驗先知。我都系听,我無試過。

回覆:上水正慧小學

我覺得校長非常好,是我小學時的啓蒙老師。而且她非常熱心,佢教出來的學生成績也很好。她對學生的品德教育也很重視

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-05-28+發表要

咁你肯定系正惠家長啦。因為食飯時間本來就唔多,而因為某d班教學教學遲落堂,而正常落堂的學生要捱等我覺 ...
北區學校我無興趣,有25分鐘食飯已好好,好多得20分鐘

要求無時無刻睇書,好多學校都係甘。北區學校,多過境學生,質素參差,對操行要求高係好事。飯堂無冷氣,多 ...
其實是回應者曲線讚學校

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-05-28+發表要

原帖由 phoebewong123 於 16-05-28 發表
其實是回應者曲線讚學校
係囉,學校做甘多嘢去教好小朋友

回覆:上水正慧小學

我覺得未必係曲線,朋友個女讀小一都有咁上下comment,而家打算轉校

引用:Quote:原帖由+吉吉吉吉+於+16-05-28+發表咁

唔知真系去軍訓。以我做家長角度,我希望小朋友愉快學習,喜歡上學,有個愉快童年。

引用:我覺得未必係曲線,朋友個女讀小一都有咁上

原帖由 geminialing 於 16-05-28 發表
我覺得未必係曲線,朋友個女讀小一都有咁上下comment,而家打算轉校
對,我朋友小朋友佢直頭返到學校有唔舒服感覺,有時打電話回家要家長早接,話唔舒服,好似有d怕左學校,有d抗拒。

原帖由 phoebewong123 於 16-05-28 發表
其實是回應者曲線讚學校

sissysze 發表於 16-5-28 11:49
你就不要為拗而拗吧!我也覺得學校有改善空間,要教小朋友團體精神守規矩,可不用等齊全校先吃午餐,等齊自己班就夠了。

PS:我小孩已上小學在港島,我也不在北區成長

吉吉吉吉 發表於 16-5-28 09:47
咁你肯定系正惠家長啦。因為食飯時間本來就唔多,而因為某d班教學教學遲落堂,而正常落堂的學生要捱等我覺 ...
以我所知,正慧應該係北區最多人上英中的小學,絶對不只4成,也是最多入鄧顯的小學。但網站冇公佈實際數據。

在北區比較受歡迎的小學有正慧,曾梅,李志達和惠州,但只有曾梅在網站公佈入英中率,上年是大概56.xx%, 13個入鄧顯。

吉吉吉吉 發表於 16-5-28 01:02

其實有邊間小學老師仲會對學生笑吟吟呀,尤其是官津!
不要停留在幼稚園的快樂時光了

Tintin926 發表於 16-5-28 18:09
以我所知,正慧應該係北區最多人上英中的小學,絶對不只4成,也是最多入鄧顯的小學。但網站冇公佈實際數據 ...
讀曾梅,李志達的未必會首選鄧顯,因為呢兩間小學比較活動和新派。

引用:Quote:吉吉吉吉+發表於+16-5-28+09:47+咁你

原帖由 Tintin926 於 16-05-28 發表
以我所知,正慧應該係北區最多人上英中的小學,絶對不只4成,也是最多入鄧顯的小學。但網站冇公佈實際數據 ...
我無話佢四成,我話小朋友愉快學習的學校都有四成。

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+16-5-28+18:29+

原帖由 Tintin926 於 16-05-28 發表
起碼要友善啦,唔系話黑口黑要,家長在見到都黑面,家長不在真系好難講。而佢地先系用家,而我所講都系听佢地呻。

‹ 上一主題|下一主題