用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 7個月BB唔識坐唔識番手唔主動攞嘢政府排好耐 ...
go

7個月BB唔識坐唔識番手唔主動攞嘢政府排好耐

6月中先父母見沙田兒童XX中心,啲人話只係排期,要排9個月見E生,見咗如果需要又排2、3年先有得做物理治療等,要成3、4歲先做蚊都訓,打過去協康會,佢話最快要一歲先做到測試,私家兒科介紹左呢間「香港兒童發展專科中心」,我係咁以打過去問,佢又問我BB個名同埋攞電話好緊張,跟住又話醫生話而家都可以做測試,同我即刻book期,佢話俾我聽$4000做測試,之後如果一要做物理治療就$1500一次,都唔係平,我話要考慮,我話佢又唔係完全唔楚,不過一放開手冇嘢挨就跌,翻身只可以返一半,自己壓住隻手仔不能返回原位會發爛喊,手亦唔係完全唔郁,有興趣嘅嘢會爪幾下,未揸到。咁我問佢去到幾多個月都唔識坐先係有問題,佢話六個月唔識而家都可以check,係咁push我,唔知大家有咩意見呢?

醒目開學勳章

引用:6月中先父母見沙田兒童XX中心,啲人話只係

原帖由 Vkeeleung 於 16-05-24 發表
6月中先父母見沙田兒童XX中心,啲人話只係排期,要排9個月見E生,見咗如果需要又排2、3年先有得做物理治療 ...
佢挨住坐到嗎?

坐到,但冇嘢挨會跌,E生話應該要獨立坐到

引用:坐到,但冇嘢挨會跌,E生話應該要獨立坐到

原帖由 Vkeeleung 於 16-05-26 發表
樓主最後有冇評估?

引用:坐到,但冇嘢挨會跌,E生話應該要獨立坐到

原帖由 Vkeeleung 於 16-05-26 發表
我仔8個月先自己坐到

昨日我自己去咗沙田做評估,先係姑娘問症係,佢話初步估計BB能力只有四至五個月,大小肌肉要train,最快等多五個月才做真正測試,但之後仲要再排醫院做物理治療。等得來都蚊訓,正準備去私家嗰度做測試,然后開始物理治療,希望可以好快追得返。早一年做相信效果好好多.

回覆:Vkeeleung 的帖子

但你6個月去健康院合格嗎?

不合格才轉介,不過training一個月後已肯反,手仔玩玩具,但仍是爬不到,坐係度轉身會跌