用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教大家,對九龍城黃笏南睇法
go

請教大家,對九龍城黃笏南睇法 [複製鏈接]

請教各位,對九龍城黃笏南中學睇法。小兒就讀深水埗聖紀文小學,約排20名,個性活躍,請問黃笏南適合較活躍的小朋友嗎?希望收集多點意見,謝謝。

5    0    0    0

ronleung 發表於 16-5-23 09:54
請教各位,對九龍城黃笏南中學睇法。小兒就讀深水埗聖紀文小學,約排20名,個性活躍,請問黃笏南適合較活躍 ...

也許你可以到這裏了解黃笏南有嘅活動和其他出色成就,請慢慢咀嚼.

東華三院黃笏南中學--學校概覽2016
http://www.twghwfns.edu.hk/publication/profile/prospectus_2016.pdf

little_yolky  係囉,起碼都介紹下"中學交流"版嘛  發表於 16-5-24 11:13
hkpapa852  乜你咁官腔   發表於 16-5-23 15:58

回覆:YmOra 的帖子

多謝你回覆,之前有睇過校網或資訊性網頁,所以先留意此校。發現本區較少討論黃笏南,想知家長的睇法,小朋友校內情況,例如:
1)同區小學是否要排名很前才有機會入讀?
2)曾聽聞如果學校某科較強,會集合成拔尖班?
3)如成績欠佳的同學有否支援呢?
4)老師和家長溝通的機會密嗎?
5)小兒沒什麼獎項旁身,是否自行時機會渺茫?
十分感謝

phleung  去中學交流黄芴南中學裏面睇睇有冇資料可參考。  發表於 16-5-24 09:51
Yanamami  上到中学老師唔揾家長係好事~No news is good news.  發表於 16-5-24 09:42

回覆 ronleung 的帖子

[size=29.9833335876465px]1)同區小學是否要排名很前才有機會入讀? [size=29.9833335876465px]不算是
[size=29.9833335876465px]2)曾聽聞如果學校某科較強,會集合成拔尖班?
[size=29.9833335876465px]分班大班小班教
[size=29.9833335876465px]3)如成績欠佳的同學有否支援呢?
[size=47.6097221374512px]分班大班小班教
[size=29.9833335876465px]4)老師和家長溝通的機會密嗎?
應該會係集中喺較有須要嘅同學身上
[size=29.9833335876465px]5)小兒沒什麼獎項旁身,是否自行時機會渺茫?
不是,成績行先再+面試表現

ronleung 發表於 16-5-24 08:17
多謝你回覆,之前有睇過校網或資訊性網頁,所以先留意此校。發現本區較少討論黃笏南,想知家長的睇法,小朋 ...

~哈哈~正想介紹penpen比你認識,他已經自動現身了,他是用家由他答會合適好多,因為我不是吖嘛!

由今年開始回歸返九龍塘,將會越來越多人喜歡,申請入讀競爭會越來越利害.

penpen    發表於 16-5-24 12:30
kachunpapa    發表於 16-5-24 11:56

Hi ronleung我小朋友小學都係深水埗網,自行時選咗WFN㗎!有咩問題可以pm我問我!

奇怪是WFN搬了去九龍塘之後,反而冇咩人再講吓新校舍的生活。

penpen  冇人問吖嘛  發表於 16-5-24 13:50

geox 發表於 16-5-24 13:43
奇怪是WFN搬了去九龍塘之後,反而冇咩人再講吓新校舍的生活。
啱啱搬啫。而且, 校舎都係硬件, 最緊要都係軟實力啫。

penpen    發表於 16-5-24 13:54

引用:奇怪是WFN搬了去九龍塘之後,反而冇咩人再

原帖由 geox 於 16-05-24 發表
就係留意左一段時間都唔覺有,所以再 post 問囉

引用:Quote:geox+發表於+16-5-24+13:43+奇怪是WF

原帖由 little_yolky 於 16-05-24 發表
啱啱搬啫。而且, 校舎都係硬件, 最緊要都係軟實力啫。
我都係咁諗

引用:+本帖最後由+penpen+於+16-5-24+13:12+編輯

原帖由 penpen 於 16-05-24 發表

Hi ronleung我小朋友小學都係深水埗網,自行時選咗WFN㗎!有 ...
多謝你先,可否分享下 wfn 吸引你的原因呢?你小朋友現在小六嗎?請問另外仲揀左邊間呢?

penpen  你小朋友六年級?  發表於 16-5-24 19:55

ronleung 發表於 16-5-24 18:03
多謝你先,可否分享下 wfn 吸引你的原因呢?你小朋友現在小六嗎?請問另外仲揀左邊間呢?

...

penpen的孩子係現在使用緊嘅用家,你可直接咨詢他有關黃笏南內生活及教學點滴呀!

引用:Quote:原帖由+penpen+於+16-05-24+發表本帖

原帖由 ronleung 於 16-05-24 發表

...
我小朋友而家小四,打算小五開始去下學校開放日參觀下

現在小四考20,小五下學先第一次呈分,或者考得更好可以揀喇叭呢~

回覆:penpen 的帖子

岩亞囝程度&讀得開心就好。
小囡今年剛升聖母玫瑰,之前老師建議報上智,因亞囡幸運呈分排名前,同埋03年出生率低,入上智機會較大,不過最後都係以玫瑰為首,個人覺得中學一讀6年長途賽,揀岩自己程度夠力跟進度,好過因一時幸運而入神校吃力地追,事實亞囡今年越忙越開心,成績中上有鬥心有自信,遇著2個相當關愛既老師,真心感動。而家亞囝輕鬆考20,到小五相信其他同學會發力,如到時亞囝仍然保持到已經收貨了。

penpen    發表於 16-5-26 07:30

回覆:penpen 的帖子

WFN 會否收band 2?

penpen  之前都有B2生碌到入去,但今年已回歸牛津道,我估機會應該低咗  發表於 16-5-26 07:31

近二年冇聽過band 2生入到,
再早一年就有

回覆:請教大家,對九龍城黃笏南睇法

Up

早年都想細路入,但結果無緣入此學核校,
之前搬大圍,附近治安真麻麻,
一論負面就比人記陰謀論,
搬返牛津道就更大及引力,
不過近二年冇聽過band 2生入到...

請問要什麼成績才入到黃笏南?
黃笏南是B1頭 OR 中 OR 尾?
‹ 上一主題|下一主題