用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈糧堂秀德用家分享
go

靈糧堂秀德用家分享 [複製鏈接]

有冇用家可分享間學校如何?我小朋友讀緊啟蒙班,黎緊讀 n 班,好鍾意間學校,老師,環境,教學理念都好,但擔心小一派位 ,學校新,睇吾到派位,其他分校過往派位都揾吾到,有冇媽媽可分享下?我希望小朋友入輕鬆啲開心啲嘅直私,可一直愉快學習,靈糧呢方面派位ok  嗎?

2    0    0    0

回覆:cindynys 的帖子

謝謝各位

如派位,係唔計學校。讀邊間都無所謂,小學係大抽獎,你唔讀都得。如考直資,就要靠小朋友自己能力。一般要求英文好,咁靈糧堂唔會係你杯茶。靈糧出名愉快開心學習。學術方面,應係當區來說,係數一數二淺的。如讀靈糧要考直資,就自己教多啲,英文出去學。

引用:有冇用家可分享間學校如何?我小朋友讀緊啟

原帖由 cindynys 於 16-05-22 發表
有冇用家可分享間學校如何?我小朋友讀緊啟蒙班,黎緊讀 n 班,好鍾意間學校,老師,環境,教學理念都好, ...
其他分校首頁最低有升小結果的, 你去睇睇是否合心意, 可以大約知秀靈學生程度. 我地讀得秀靈一係唔介意派位成績, 一係就外補自教令孩子可應付考小一.正校一樣有人考到入DGS, 港同, 華仁, 高主教等熱門學校. 分校亦考到地區名校.

引用:有冇用家可分享間學校如何?我小朋友讀緊啟

原帖由 cindynys 於 16-05-22 發表
有冇用家可分享間學校如何?我小朋友讀緊啟蒙班,黎緊讀 n 班,好鍾意間學校,老師,環境,教學理念都好, ...
其實每個家長的標準唔一樣,每個家庭對小朋友的支援也不一樣,好難去一刀切去講。秀靈校舍大又新,比其他分校,甚到好多幼稚園都優勝。靈糧重探索,啟發,開心快樂,老師有愛心,一樣有Net,重點反而係家長buy唔buy,而考小一方面如津校只是計分和抽獎,所以讀咩幼稚園無直接影響。而直私方面,樓主可參考各分校,有近幾年的派位,正如樓上其他家長講,好多小朋友都考到直私。不過個人意見,如果家長工作很忙碌,無乜時間跟進小朋友學習情況,希望小朋友可以在學校搞掂哂所有學術的話,靈糧可能未必滿足到你。

回覆:靈糧堂秀德用家分享

多謝大家的分享

請問今年n班學位緊張嗎?我想幫個仔報今年n插班生

回覆:bonnielau913 的帖子

可問下學校,有同學仔由 下午校轉上午校,吾知有冇位

‹ 上一主題|下一主題