用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道係咪教易考難?
go

真道係咪教易考難? [複製鏈接]

想報真道,朋友話唔好, 話學校係教易考難。朋友本身唔係用家, 無小朋友, 係學校附近補習社做功課輔導,見過附近學校的功課,所以咁同我講。

據佢講,真道平時無乜功課, 亦唔難做,但考試就好難(難過課本所教),學生要出去補習或者家長要跟到好足先得。

但我見真道家長都無提過,想問下實際上到底係點?
   3    0    0    0

回覆 Greta_C 的帖子

我是真道家長,手上沒有什麽實質数據,只從孩子現讀小學的情況估計(中學可能有不同):1)成绩下游的學生,可能覺得考試較深,因平時未能全部吸收。
2)成绩中游的,程度剛剛好。
3)成绩上游的,應付有餘。

Greta_C 發表於 16-5-20 13:25
想報真道,朋友話唔好, 話學校係教易考難。朋友本身唔係用家, 無小朋友, 係學校附近補習社做功課輔導,見過 ...

我兩個細路都係真道學生,一個小學,一個中學。
我仔小一,中、英、數都已經學小二程度嘅嘢,但測考都係考教過嘅課程,所以唔難應付,唔算教易考難。
至於我女,今年中一(但小六年紀),各科(中、英、數、理、化、生物、經濟、中西史、通識)已經學中二程度嘅嘢,測考題目會較學嘅嘢深,所以我同太太要花多啲時間同佢溫習,一齊睇課外書,一齊研究,冇响出面補習,都仍然應付到校內測考。

回覆:Greta_C 的帖子

我小朋友4年級,另有兩個親友讀緊5年級及2年級

真道平時無乜功課, 亦唔難做
➡️初小至高小無乜功課,亦真係唔難做

但考試就好難(難過課本所教),學生要出去補習或者家長要跟到好足先得
➡️考試唔係難過課本教的,亦唔算難,考試前老師有模擬卷俾佢地溫習,只要肯做肯溫,應該冇問題

我家有三寶

其實中英數都教深一年,對學習能力一般的,尤其是中文會否吃力呢?尤其是讀普通幼稚園,學齡冇超前?

回覆:Doray 的帖子

多學生外出補習嗎?

回覆:Greta_C 的帖子

我覺得上左中學校,學科程度真係幾深,但教學方法好好,尤其econ, social studies之類。我個女好enjoy。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

回覆:真道係咪教易考難?

請問真道係咪好難入架?

近年報名人數不斷增加,學額不變,可能係難左。
而當年囡囡考入的時候,她沒有上面試班,無證書,無拿獎項,我想是靠面試時的表現。

ken_mama 發表於 16-5-27 23:01
請問真道係咪好難入架?

正如Rachelmummy2008所講,報嘅多咗,入讀機會率自然降低。此外,以前弟妹幾乎必入,由於多咗人報,呢幾年已經冇呢個保證。

引用:+本帖最後由+littlefaith+於+16-5-20+23:19

Doray 發表於 16-5-21 07:52
其實中英數都教深一年,對學習能力一般的,尤其是中文會否吃力呢?尤其是讀普通幼稚園,學齡冇超前? ...
其實,點解要教深一年? 因為中小學得11年,所以要趕進度?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ahpooh712 的帖子

學校沒有要求學生出外補習,校內最常聽到的是讓學生培養閱讀的習慣。中英語除了教課文及文法外,也有用圖書為本的教學,多數在堂上完成。

Alange 發表於 16-5-28 14:17
教深一年是否學校的方針呢?
我好有興趣知道中西史教深一年是否讀中一時教中二的課本呢?如果唔係點知教深 ...
一般嚟講,如果學校有中史教,中一係教夏商周至六朝,中二係教隋唐至明朝。不過近十幾年教改,有唔少學校刪去中史科,所以只能用以前未刪中史科嘅時期作比較。

hkpapa852 發表於 16-5-28 14:35
其實,點解要教深一年? 因為中小學得11年,所以要趕進度?
據我了解,就算教深一年,初小三年大部分學生都跟得到課程,既然如此,學校教深一年,沒有問題。其實,好多官津名校都教深一年或以上,真道就不斷調整課程,以學生能力為大前提。

請问真道有冇校車去馬鞍山?

Rachelmummy2008  有。  發表於 16-5-29 19:02

我問過三年及五年級的家長,反而係講多d給學生聽,但考反而考少喎。
不過中英語閱讀理解要靠學生的語文能力及答題技巧了。
‹ 上一主題|下一主題