用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 4個月BB發展遲緩?
go

4個月BB發展遲緩? [複製鏈接]

扒地tummy time抬唔到頭
拉佢坐起個頭冇力墮後
扶坐個頭fing fing下
有笑但唔笑出聲
係咪有遲緩問題?

0    0    0    0

回覆:Mrspan 的帖子

睇下兒科醫生

會唔會心急左的? 而家先得4個月....

回覆:4個月BB發展遲緩

去健康院同姑娘講,如果4個月BB勁仍唔夠力要正視!

醒目開學勳章

引用:扒地tummy+time抬唔到頭 拉佢坐起個頭冇力

原帖由 Mrspan 於 16-05-20 發表
扒地tummy time抬唔到頭
拉佢坐起個頭冇力墮後
扶坐個頭fing fing下
有少少問題, 但尚早論斷, 六個月要要再返健康院吧?到時必須同姑娘提出

引用:Quote:原帖由+Mrspan+於+16-05-20+發表扒地

原帖由 piglet0529 於 16-05-20 發表
有少少問題, 但尚早論斷, 六個月要要再返健康院吧?到時必須同姑娘提出

...
過兩星期會返健康院
但我真係好擔心

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+16-05-20+發表

原帖由 Mrspan 於 16-05-20 發表
過兩星期會返健康院
但我真係好擔心
我小朋友由BB期開始一路大小肌差人幾個月, 沒有問題的, 到時問清楚姑娘怎樣訓練, 幾時需要出現下一個里程碑, 及有沒有其它可能性的問題便可以

引用:Quote:原帖由+Mrspan+於+16-05-20+發表過兩

原帖由 piglet0529 於 16-05-21 發表
我小朋友由BB期開始一路大小肌差人幾個月, 沒有問題的, 到時問清楚姑娘怎樣訓練, 幾時需要出現下一個里程碑 ...
你小朋友而家追返了未? 我驚要去睇OT,PT...又返工都唔知點帶佢去

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+16-05-21+發表

原帖由 Mrspan 於 16-05-21 發表
你小朋友而家追返了未? 我驚要去睇OT,PT...又返工都唔知點帶佢去

...
逐年追, 樣樣都要追, 臨上小一的暑假還在追, 幸好他聰明, 當年未寫到字就先認字, 小一成績還好

引用:Quote:原帖由+Mrspan+於+16-05-21+發表你小

逐年追, 樣樣都要追, 臨上小一的暑假還在追, 幸好他聰明, 當年未寫到字就先認字, 小一成績還好

...
要請OT/PT訓練嗎? 你小朋友幼稚園讀正常定I/S?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+16-05-21+發表

要請OT/PT訓練嗎? 你小朋友幼稚園讀正常定I/S?
小兒因為只差少少, 冇讀過I/S位, 醫院有幾堂言語及OT, 自己找訓練及運動追

引用:Quote:原帖由+Mrspan+於+16-05-21+發表要請

小兒因為只差少少, 冇讀過I/S位, 醫院有幾堂言語及OT, 自己找訓練及運動追

...
請問自己找訓練&運動係出去上堂嗎? 可以pm我資料嘛?
麻煩你....

醒目開學勳章

請問自己找訓練&運動係出去上堂嗎? 可以pm我資料嘛?
麻煩你....
你也不用太緊張, 聽完姑娘及醫生解說才找適合訓練吧!我pm你也沒用, 因為小兒輕微只是四歲才開始外出加訓練及運動, 或許你如果真的嚴重你爬其它文看其他小朋友的case, 協康會有一套書講訓練小朋友各方面能力的, 由BB期到幾歲, 你可以去它協會買來看, 圖書館也可以借到的只是version舊的

引用:Quote:原帖由+Mrspan+於+16-05-21+發表請問

原帖由 piglet0529 於 16-05-22 發表
你也不用太緊張, 聽完姑娘及醫生解說才找適合訓練吧!我pm你也沒用, 因為小兒輕微只是四歲才開始外出加訓練 ...
哦 好的 我去搵下本書 唔該你呀

醒目開學勳章 王國長老

4個月咁細,所有發展指標只係一個約數,除非係遲好多,等返健康院檢查下先,你講嘅有好多因數形成,BB重嗎?太大隻頭重好難抬起頭;另方面,太輕未夠實淨又未做到呢類動作。。。都係唔好亂估嚇自己。

引用:4個月咁細,所有發展指標只係一個約數,除

原帖由 rose-mag 於 16-05-24 發表
4個月咁細,所有發展指標只係一個約數,除非係遲好多,等返健康院檢查下先,你講嘅有好多因數形成,BB重嗎 ...
佢又真係頭大身細....

醒目開學勳章 王國長老

Mrspan 發表於 16-5-23 16:30
佢又真係頭大身細....
其實BB最初都係比例上頭大身細,我見過幾個個案係BB太重太大隻,所有動作都較遲至做到,其中一個係早產兒,出世唔足月又輕又細粒,於是父母同爺爺嫲嫲都好俾心機湊,BB兩個月已追番重量,但自此之後就全部超晒標,半歲時18磅,1歲已經有廿幾磅,好似tummy time,人家BB三四個月已經可以抬起頭,佢到差不多半歲至得,因為頭太重,冇兩秒就唔夠力跌低,當時睇其實好cute架,不過媽咪擔心,醫生話咁細又唔需要話減肥,只係話要注意唔好過多熱量。。。個個檔案唔同,最好都係問下醫生,睇下有冇需要跟進,唔駛自己嚇自己,其實成長指引都係一個range,有BB早D有BB要遲D,好似我個仔,佢大肌肉發展遲過小肌肉,佢係冇點爬牛牛就學行,到4歲至學到踩三輪車,但3歲佢已經可以揸螺絲批自己上螺絲幫玩具換電。

引用:Quote:Mrspan+發表於+16-5-23+16:30+佢又真

原帖由 rose-mag 於 16-05-28 發表
其實BB最初都係比例上頭大身細,我見過幾個個案係BB太重太大隻,所有動作都較遲至做到,其中一個係早產兒, ...
多謝你嘅意見呀! 去完健康院問姑娘都係叫我觀察住到半歲

最近佢可以抬頭幾秒喇
不過抱坐時個頭都係fing fing 下

回覆:Mrspan 的帖子

叫健康院轉介睇專科,及搵個兒科醫生睇睇問意見,我囡好肥,坐,轉樣樣都遲我都覺得問題不大,但越差越遠。之前叫我排i, 我地都覺得小朋友無問題,但越大你越會睇到分別。政府通常睇漏,佢講得小朋友有事都應該好明顯。

‹ 上一主題|下一主題