用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 美國 也有 TSA
go

美國 也有 TSA

https://www.facebook.com/BatonEnlightenmentProject/videos/1087190938026272/

加拿大都有,不過當地的家長想子女去考,想知子女的程度,在學校是否學到嘢,因為老師永遠話小朋友good,但老師吾鼓勵學生去考

回覆:fishchow 的帖子

香港的國際學校(小學)也會參加一些評核考試,主要是英文和數學,考試後學校會取得數據知道學校的水平及個別學生的強弱,學生和家長也會取得成績概況。

重點是學校不會drill學生做練習應試,學生也沒有壓力。

當然收到成績單後,如果自己孩子表現below average,家長才會醒過來,有些會做點補救功夫。

引用:加拿大都有,不過當地的家長想子女去考,想

原帖由 LeeCC 於 16-05-21 發表
加拿大都有,不過當地的家長想子女去考,想知子女的程度,在學校是否學到嘢,因為老師永遠話小朋友good,但 ...
外國什麽也是好的,香港什麽也是壞的!不是新聞!教育是政府責任,家長没有的!

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-05-21+發表加拿

原帖由 skkeung 於 16-05-21 發表
外國什麽也是好的,香港什麽也是壞的!不是新聞!教育是政府責任,家長没有的!

...
依位家長冷靜d😅

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-05-21+發表加拿

...
外國既月光又圓又大

回覆:美國 也有 TSA

外國唔操英文都搵到食 香港呢

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:fishchow 的帖子

我聽移居美國嘅朋友講。—样有D學校會操

恐龍家

...

有好多香港人認為鬼佬啲屎都係香架

引用:+本帖最後由+晴晴小B+於+16-5-23+10:14+編

原帖由 晴晴小B 於 16-05-23 發表

little_yolky 發表於 16-5-21 23:15
外國既月光又圓又大
我相信如果俾份香港英文同數學TSA卷俾搵班美國小朋友考, 佢地好大基會成績係below HK average
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-23 17:27
我相信如果俾份香港英文同數學TSA卷俾搵班美國小朋友考, 佢地好大基會成績係below HK average
...
數學一定係, 英文唔會掛。

little_yolky 發表於 16-5-23 17:35
數學一定係, 英文唔會掛。
如果英文係考d平日根本用唔著既野,咁就會囉
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-23 17:38
如果英文係考d平日根本用唔著既野,咁就會囉
香港TSA考既嘢,份卷既內容實用性有幾高,大家心照啦!

MASAYA  所以根本唔明考黎既意義係乜   發表於 16-5-23 18:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 MASAYA 的帖子

MASAYA  所以根本唔明考黎既意義係乜
如果唔考TSA, 考試局TSA既版權點賣出嚟俾出版社賺錢。賺唔到錢點養咁大班公務員? 唔通要佢地精簡架構? 定係將DSE考試費大幅增加?

hkpapa852 發表於 16-5-23 18:26
回覆 MASAYA 的帖子

MASAYA  所以根本唔明考黎既意義係乜
呢個係教育局同考評局既問題,我意思係唔明學校同家長點解覺得考黎有用
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-23 18:28
呢個係教育局同考評局既問題,我意思係唔明學校同家長點解覺得考黎有用
同學校要力谷升中首三志願百份比一樣囉

MASAYA  即係冇用   發表於 16-5-23 18:45

回覆:hkpapa852 的帖子

香港最興係攪政治,所以有人想攪TSA主意其實都係另有目的!