用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大圍培僑而家咩banding?
樓主: 9284
go

大圍培僑而家咩banding?   [複製鏈接]

回覆:大圍培僑而家咩banding

我覺得一個公開平台,有不同分享實在不存在什麽護不護法, 大家也要尊重别人的發言。
公開的數據我也buy的, 但除數據外所隐藏的真實的情况也只有在校用家比較清楚, 這也是為什麼㑹在這裡發言,也是這個論壇的作用。 大家在這裡可以得多一些資訊作為選校的參考。
但如果輕易將這類發言歸類的話, 甘不如開個論壇自己講晒。

引用:我覺得一個公開平台,有不同分享實在不存在

原帖由 beautyhar 於 16-05-26 發表
我覺得一個公開平台,有不同分享實在不存在什麽護不護法, 大家也要尊重别人的發言。
公開的數據我也buy的,  ...
非常贊同您的見解,我其實很少在此版留言,只因為跳船率的問題而引起一些揣測,又知道真實的情況,才會在此留言分享!當然,我清楚明白學校仍有改善的空間,但整體上來說,不是一間差的學校,是值得推薦給朋友子女就讀的學校。
而早前學校舉辦講解新課程的講座,睇得到學校有心去幫助及照顧成績位處中下游的同學去升學,坦白說,在家長角度看,即使今天小朋友成績超班,難保他日會變成落後的一群,學校願意照顧中下游的同學,可以令家長放心一些!

引用:算啦beautyhar,+呢位人兄其实在好幾個培僑t

原帖由 9284 於 16-05-26 發表
算啦beautyhar, 呢位人兄其实在好幾個培僑thread都有類似抹黑的言論,可能之前有過吃不到的葡萄的經歷, 所以 ...
我都好有同感!我純路過,不過都感覺好明顯幾個有關培僑的post 都見有d 人兄加以單打,用詞主觀,與其一向作風大不同。可能培僑得罪過佢

利申:非培僑用家,準用家。。。咩關係都無ge

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-5-25+12:00+編輯

原帖由 mcl203 於 16-05-25 發表
嘩,又關體藝事,係出唔到 D123 架喇,咪差囉!

mcl203  封咀了...  發表於 16-5-26 22:54
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-5-25+13:11+編

原帖由 小時了了 於 16-05-25 發表
又燒到我個度

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-5-25+13:11+編

原帖由 小時了了 於 16-05-25 發表
又答多野

比賽日又唔係要返學我真係無通知學校啵,好彩有獎咪先報囉,所以學校都唔知我囡去比賽。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-5-25 11:52
香港學界D1, D2, D3, 只接受九龍, 港島和TKO既中學參加, 體藝都係沙田無得參加, 又點可以有成績呢?

話說就 ...

一句到尾 "土地問題"

當年政府唔係港九搵塊地起學校畀體藝, 起左係沙田, 搞到體藝玩唔到 D123.

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-5-25 11:58
學界D賽事濕濕碎??....真係要留心多D幾多港青代表出戰學界lu
濕濕碎就唔使搶人掘角啦
又咁講....体藝都積 ...
我囡好重視學界賽架, 不論專項定沙西區學界賽, 傷左未好返晒都去比賽架.

佢又衰既玩埋晒 d 冷門野無得畀人掘角

用家分享當然係好事, 不過我諗係呢度問得中學資料既家長, 係期望既有一D小朋友在中學部讀緊, 或對中學部有真正認識和體驗既家長分享, 而唔係一D剛進小學部/就讀小學部尚未升上中學, 加上連中學部校務報告都未睇過 (如果連呢D都無留意, 我對佢話自己好瞭解中學部就真係好有保留), 就覺得自己對成間學校所有運作非常瞭解既主觀睇法.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我仔轉左去 Band 1A 中學喇,唔係培僑生,唔可以叫我䕶法吧?!
去到中一嘅情況我都仲知,再高 form D 就答唔到,有需要嘅家長歡迎搵我。

其實 BK 已經變得好奇怪,講 top schools 就俾人話曬,講其他又要俾人踩,無任何理據就咁扣頂帽落分享家長到,大家想點呢?

9284 發表於 16-5-26 18:22
算啦beautyhar, 呢位人兄其实在好幾個培僑thread都有類似抹黑的言論,可能之前有過吃不到的葡萄的經歷, 所以 ...
Are you PK parents?

hkpapa852  小學部家長之一  發表於 16-5-27 09:49
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 babaxmama 的帖子

非常認同。

A-Mum 發表於 16-5-27 09:05
我仔轉左去 Band 1A 中學喇,唔係培僑生,唔可以叫我䕶法吧?!
去到中一嘅情況我都仲知,再高 form D 就答 ...
你起碼講出了小學部過去你所見的一些不足之處, 沒有過份美化學校.

到底EK變了, 定係人變了?

眼見近年不少子女入咗個D新派一條龍直資既家長, 一見別人稍稍批評/質疑相關學校, 就蜂湧而出去話人唔瞭解學校, 話人唱衰.....

我的確係比較喜歡質疑人地學校既人, 俾我係EK質疑過既學校都唔少, 有SPCC, DBS, WY, GT, 聖瑪加利, LS, 黃笏南, St Louis, 仲有不少中學同小學.......... 唔喜歡的大可當自己時運高睇唔到

但如果該校真係做得出成績, 我絕對唔介意做牆頭草. 話說早一兩年我都極之質疑深水埗區某間收不少NCS既直資一條龍學校, 但事實勝於雄辯, 雖然中學部跳船率高, 但成績依然亮麗, 所以我都改為建議人地可以多留意該校.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 16-5-27 00:00
我囡好重視學界賽架, 不論專項定沙西區學界賽, 傷左未好返晒都去比賽架.

佢又衰既玩埋晒 d 冷門野無得畀人 ...
拿, 後生仔女就係咁。你叫阿女小心D呀, 我朋友以前係澳門100米代表隊, 但佢興趣同時係踢足球。有一次踢足球拉傷筋, 無好返晒就要出賽100米, 傷上加傷, 要退疫了!

hkpapa852 發表於 16-5-27 09:48
你起碼講出了小學部過去你所見的一些不足之處, 沒有過份美化學校.

到底EK變了, 定係人變了?
你⋯⋯係百彈齋主 ,有數據,起碼感覺公平,言之有物。陳 Sir 嘛,踩足幾年,我仲未知佢想點。

無一間學校適合晒所有學生,自己唔啱讀,人地讀都唔得?

A-Mum 發表於 16-5-27 10:17
你⋯⋯係百彈齋主 ,有數據,起碼感覺公平,言之有物。陳 Sir 嘛,踩足幾年,我仲未知佢想點。

無 ...
對於任何學校, 我只會建議:
即使係該校家長, 亦不用太美化該校, 因為學校唔會因為多咗人話佢好而真正變好; 認真去認識自己的學校, 找出不足之處再自行為子女補強, 才是家長為子女應該做的事

bobbob  (cont.)自己分析,但改人花名就真係可免則免啦  發表於 16-5-27 11:46
bobbob  我真係路過,連培僑響邊都唔知。其實用數據分析無問題,人哋用家有主觀思想亦無問題,大家作為成年人會自己   發表於 16-5-27 11:46

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-27+00:00+我囡好

原帖由 little_yolky 於 16-05-27 發表
拿, 後生仔女就係咁。你叫阿女小心D呀, 我朋友以前係澳門100米代表隊, 但佢興趣同時係踢足球。有一次踢足球 ...
放心,上次手傷左我要佢校隊休練三個月,係港隊繼續,因為係用腳。

數據系最基本分折,也是選校中最强的理據。 但除外是否一定適合自己囝女呢?也是一個重要因素。 間學校有什麼進步空間呢? 我會好重視自己囝女是否可以在學校裡得到適當培養, 因為你冇人肯定自己囝女是天才。當做不成天才, 學生要得到適合的教育才能更進步,非常重要。 做家長在那里可以得到這些資訊呢當你還未踏入這間校園, 靠的是大家無私分享。  
不要説小學部家長懂不懂中學資料, 學校非常開放, 你想知任何事情都可以問, 家校合作做得非常好。 還小有在我們身邊一衆已是小學高form的小朋友, 想走都有很好的出路。一讀12年學校, 家長都十分緊張自己囝女可否交托12年, 老實講慘過簡老公。
是否可以忽視小學家長意見 ? 如果不用自小培養,那麼大家都不用煩惱讀什麽KG,什麽小學, 什麼中學了。一間要讀12年學校, 風氣, 成績, 小中學連成一氣。

回歸正傳高form離校, 以我朋友為例並不是對中學部冇信心,而是希望個小朋友可以冲出自己圈圈, 看看其它學校其他勁人有多叻, 不要以為在PK成績好就可懶散。

這是我想分享出來的..也是數據外的真實例子。

對,ek 平台都係方便大家分享資訊,分析報告數據,人兄的見地在下亦佩服。用家分享實際情況,亦是很有用資訊。但regard 用家家長 as 護法就真的感覺不太好了。

‹ 上一主題|下一主題